Totul a început cu un bec, acum vreo 2 ani. Am crezut că lumea a uitat episodul şi că activitatea va merge mai departe, treburile îşi vor urma cursul, brandurile vor continua să investească, să dezvolte aplicaţii mişto, să pună la cale campanii şi aşa mai departe.

Am crezut atunci că atât bloggerii cât şi oamenii activi sau care lucrează în social media au tras învăţămintele necesare şi astfel de situaţii nu vor mai apărea, pentru că e jenant atât de o parte, cât şi de alta să ai de-a face cu astfel de situaţii.

Se pare că nu. Lumea nu a învăţaţ nimic, probleme se pun în continuare pe ton imperativ, cu articole scrise pe blog, cu încercări de forţare a notei, cu dorinţe de a se face excepţii, doar pentru că suntem bloggeri şi nimeni nu vrea să se pună rău cu noi. Asta în condiţiile în care, ca blogger sau om de social media, ai posibilitatea să obţii un contact de la companie în jumătate de oră, dacă nu mai puţin şi să discuţi direct, fără rufe spălate în public.

În ultima perioadă am văzut două astfel de situaţii, două articole, unul în care se cerea Vodafone să încalce procedurile, altul în care Orange era tras de urechi că nu se ploconeşte în faţa clienţilor.

Aici avem o problemă, atât din partea bloggerilor, care nu înţeleg că procedura e procedură şi nimeni nu ar trebui să facă vreo excepţie dar şi din partea companiilor, care aleg să facă tot felul de compromisuri mărunte, pentru a evita un tone of voice negativ, riscând să dea naştere unor discuţii şi frustrări care pot apărea ulterior: “păi am citit eu că lu’ ăla i-aţi dat, deci trebuie să-mi daţi şi mie!

Aşa apare reticenţa companiilor pentru lucrul cu bloggerii, aşa apare dorinţa unor posesori de blog să nu mai dorească să fie numiţi bloggeri şi caută să se diferenţieze de masa “blogosferică”. Pentru că pentru cineva de afară, bloggeri suntem cu toţii, indiferent de ce scrie, pentru cine, pentru cât.