Unde sunt asistații social? De ce nu sunt la deszăpezire?

Articol din categoria: atitudini

Am lăsat mașina acasă dimineață și am ales să merg pe jos spre muncă din două motive: nu aveam chef să alerg după un loc de parcare la care a muncit altcineva pentru a-l deszăpezi și pentru a nu pierde locul de parcare pe care l-am deszăpezit de două ori ieri.

Pe străzile principale se merge bine, e asfaltul negru, am văzut de ieri asta. Stăm mai prost la capitolul trotuare. Și aici e vina împărțită între locatarii nesimțiți, care preferă să se uite de la geam și să se vaite de zăpada de afară și între poliția locală, care ar trebui să umble din asociație în asociație și să dea amenzi mari. Dar mari, de genul 1000 de lei de apartament, excepție făcând apartamentele cu bătrâni sau femei singure.

Acum, nu înțeleg de ce nu sunt scoși la dat zăpada asistații social. Adică cetățenii ăia care au câte 7 copii și trăiesc din ajutorul de la stat. Pe care îl sparg pe băutură și țigări.

Eu știu niște băieți d-ăștia pe la mine prin cartier, apți de muncă, zdraveni serios, care ar putea să muncească fără probleme, dar preferă să își trimită plozii la cerșit un ban pe străzi.

Și i-aș trimite la școli, grădinițe, case de bătrâni. Să desfunde pe acolo, să ajute la aprovizionare sau ce mai e nevoie și abia după aia să aștepte să încaseze.

Valabil și pentru cei din provincie și din mediul rural.

49 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    În principiu, oamenii săraci nu trebuie scoși cu forța la muncă. Asistență aia socială este gândită pentru a le da un minim de bani cu care să supraviețuiască și apoi ar trebui să iasă ei de bună voie la muncă, nu siliți cu arma în spate.

    Dacă-și trimit copiii la cerșit, există alte legi ce ar trebui să oprească aceste abuzuri. Că n-are cine le aplica este un semn că n-ar avea cine să-i trimită nici cu forța la muncă.

    Ideea de „pe ăștia cam inutile în societate hai să-i punem cu forța la muncă” este însă periculoasă și nu o va deschide nimeni în mod oficial. De la ea se ajunge foarte ușor la „hai să-i omorâm, că sunt inutili”, cum s-a mai întâmplat în trecut.

    • #2 Comentariu nou

      Nu sunt de acord cu tine, Radu! Pentru ca astia sunt aia care la tara stau in carciuma si se uita cum jandarmii la dau zapada de langa casa. Incurajam lenea si sprijinim gandirea ca nu tre sa faca nimic, decat copii, ca le da statul de toate pe degeaba?

  2. #3 Comentariu nou

    Radu are ceva dreptate la scosul cu forța, dar am putea implementa un fel de munca în folosul comunității, contra cost sau ca pedeapsa de o anumită formă. Nu stiu dacă există cadrul legal pentru asa ceva dar stiu sigur ca nu am auzit de astfel de pedepse sau initative.

    Asistenta sociala, în fond, e gândită pentru existenta minima. Din păcate, în România nu este cazul, la milioanele noastre de asistati, de certificate de handicap plătite, de someri care prefera banii de la stat decât să dea cu sapa pe camp. Asistenta sociala a ajuns moneda cea mi buna cu care intri voturi în mediul rural. Sa ne amintim de gentlemanii care stăteau la birt, când soldații le salvau casele de inundatii?

    Revenind pe subiect, sigur se poate găsi o modalitate legală şi etica pentru a suplimenta forma de munca în astfel de cazuri. Şi nu ar fi rău.

    • #4 Comentariu nou

      @Alexandru, da-mi si mie, te rog, 1000 de euro pe luna pentru a-mi asigura existenta minima. Si promit sa votez cu cine vrei tu

  3. #5 Comentariu nou

    Acum depinde si de gandire. Sabin Orcan spunea ieri ca intr-un bloc de 100 au iesit vreo 15 la zapada iar la cateva ore dupa vine Banciu Radu si spune ca de ce ar iesii la zapada ca el plateste impozit pe o casa care e a lui. Sa dea statul zapada din fata blocului.Poate sunt multi care gandesc la fel ca el.(ce spunea Orcan S. se intampla si la mine in bloc). Ieri pe strada erau niste baieti cu lopeti care cereau 30 ron pt. dezapezire.

  4. #6 Comentariu nou

    Dar femeile singure de ce să fie scutite? Ele nu sunt în stare să curețe trotuarul? O femeie e cumva inferioară unui bărbat? Să fie egalitate și la amenzi, dom’le.

  5. #7 Comentariu nou

    @Andrei: accepţi 900?

    @SW: depinde până la urmă şi de bloc. De exemplu, la fostul meu apartament, se ocupa asociația de locatari de tot ce înseamnă curățat trotuare în jurul blocului. Dacă nu s-a organizat cineva în prealabil atunci e frumos si civilizat ca s-au dat strâns ei sa se ocupe.

    @Ovi: din bun simț :-).

  6. #8 Comentariu nou

    Of, m-am linistit. Nu ma amendeaza nimeni.
    @ Ovi Sarb, in cazul meu, e lopata mai mare ca mine. Ce sa fac cu ea? Ma ofer insa voluntar sa fac ceai si/ sau tuica fiarta pt cei care dau zapada. 🙂

  7. #9 Comentariu nou

    Femeile singure sunt flori delicate care s-ar ofili la contactul cu lopata!

  8. #10 Comentariu nou

    @Alexandru dar si eu vorbesc de bun simt, vorbesc de egalitatea sexelor. Ce e mai important decat egalitatea sexelor? Traim intr-o societate care promoveaza egalitatea sexelor peste tot, in institutii, la locul de munca etc – de ce sa fie inegale femeile in fata amenzilor?

  9. #11 Comentariu nou

    stii, Alexandru, exact bunul simt cere ca asistatii sociali sa fie la deszapezire. Si sa primeasca pentru munca prestata mese calde si-un ceai.

    Chestie care nu duce deloc, dar deloc, acolo unde zici tu.

  10. #12 Comentariu nou

    Uite eu nu inteleg legea asta cu datul zapezii din fata blocului. Daca vreau sa reabilitez pe banii mei iesirea din bloc nu se poate domnule ca e propietatea primariei. Dar daca nu dau zapada iau amenda. Pai eu platesc si taxe la primarie si mai si fac munca pe tarlaua primariei. Cum vine asta si F _ _ _ T si cu banii luati. Unde e lege nu e tocmeala asa ca am iesit la zapada dar moral si etic nu mi se pare correct. Bah e propietatea ta treci in PLM si fa curat. Si treci acum cand am eu nevoie nu cand vrei tu. Deci primariile sa faca bine si sa resolve problema asta. Ce nu imi apartine pa langa bloc (propietatea mea sau propietate comuna) nu ar trebuii sa ma intereseze.

  11. #13 Comentariu nou

    @ady si in cazul meu lopata e mai mare decat mine, sunt un barbat mic de statura, dar nu cred ca ar putea fi asta un argument.

  12. #14 Comentariu nou

    În general e stupid să faci generalizări, de genul „toți dacopații sunt niște labili psihic” sau „orice șomer ratat din presă se face social media pe unde reușește să prostească oameni”. Cam asta faci tu cu asistații sociali, boss.

    • #15 Comentariu nou

      n-am lucrat o zi in presa, nu stiu despre ce vorbesti

  13. #16 Comentariu nou

    As zice ca mai degraba asistatii social ar trebui sa primeasca un loc de munca decent. Din pacate, sunt multi ca tine care gandesc ca astia de primesc ajutoare de la stat sunt ca un fel de „lepra” a societatii. Intr-adevar, unii dintre ei profita de statutul de asistat. Pe de alta parte, exista si exceptii care si-ar dori ceva mai mult de la viata, mai mult decat sa vina sa iti deszapezeasca tie locul de parcare.

    • #17 Comentariu nou

      1. nu e datoria nimanui sa dea cuiva un loc de munca ci e datoria fiecaruia sa caute sa munceasca.
      2. nu am nimic impotriva ajutoarelor date batranilor sau oamenilor cu o boala sau handicap care nu pot munci. eu ceva cu leprele care traiesc pe spatele copiilor pe care ii fac.

  14. #18 Comentariu nou

    La noi la bloc avem o echipa angajata care face asta la fiecare ninsoare. E compusa din cei doi care se ocupa cu gunoiul. Probabil lucreaza si la alte blocuri din zona.
    Eu pe unde am fost ieri am gasit trotuare curate, dar dupa ora 12.00, ceea ce mi se pare rezonabil. In zona institutiilor publice, care sunt inchise de regula duminica, nu a curatat nimeni zapada. De asemenea trecererile de pietoni nu le curata nimeni. Pe ei cine ii amendeaza.
    In ceea ce priveste asistatii social, pare o idee buna, numai ca unii dintre ei sunt bolnavi si batrani, nu toti, cativa. Pe aia cum ii scoti la lopata? Vine cineva de la primarie si face apelul? Poate asistatul ala e plecat de-acasa cine stie unde. Cum se face il cauta cu hingherii sa-l aduca?
    Eu zic ca nu trebuie sa amestecam lucrurile. Acum se platesc multi bani pentru dezapezire, de ce nu se ocupa primaria sa verifice daca contractele sunt indeplinite corect.

    • #19 Comentariu nou

      @catalin am zis si mai devreme, nu am nimic cu bartranii sau cu persoanele bolnave ci cu aia care traiesc ca leprele pe spatele copiilor. Si sunt in putere si ar putea munci relaxat.

  15. #20 Comentariu nou

    Capitane nu fi trist…garda merge inainte….prin partidul comunist….Baiete ,tu cred ca esti platit sa scuzi pe cei care au luat milioane de euroi ptr deszapezire si sari in capul amarastenilor.Nu e treaba saracilor sa deszapezeasca drumurile publice, care sant proprietatea statului .Si inca ceva…Nu-i treaba ta daca cineva hotaraste sa munceasca mai putin sau mai mult, decat crezi tu ca-i necesar.Munca nu-i o placere ,ci doar o necesitate si pe cale de consecinta nu e treaba ta sa masori necesitatile unui cetatean .

    • #21 Comentariu nou

      si e de datoria noastra sa le platim ajutoare sociale alora care pot dar nu vor sa munceasca?

  16. #22 Comentariu nou

    Si tu daca ai fi in locul lor tot asa ai proceda.De fapt orice individ ar face la fel.Daca va avea ocazia sa aleaga intre a munci si a sta degeaba va alege intotdeauna varianta a2a.Tu daca vrei sa cumperi un kg de mere din piata cum vei proceda???Vei cumpara de la cel scump care vinde merele cu 10 lei sau de la cel de alaturi care vinde aceleasi mere cu 4 lei kg.

  17. #23 Comentariu nou

    asistatii social vin de obicei la pachet cu niste scutiri medicale.

  18. #24 Comentariu nou

    Stai asa ca nu-i asa …

    tu zici sa de 1000 lei amenzi pe apartament, right? scuza-ma ca te intreb asa direct, tu gandesti? (adica gandesti cand spui asta, sau o spui sa dea bine la „impresia artistica”?)

    sa-ti spun si de ce nu gandesti (poate nici eu nu stau bine la capitolul asta, dar vad lucrurile altfel)

    1) si eu si sotia mergem la serviciu (plecat de acasa la 8 AM, ajuns acasa la 7-8 PM). cand am timp sa ies sa deszapezesc trotuarul? apoi, platesc impozite, teoretic, o parte din bani ar trebui directionati si pt astfel de lucruri. platesc intretinere, fond de rulment. in intretinere intra si salariul femeii de serviciu (care vine de 2 ori pe saptmana) si al electricianului pe care nu l-am vazut niciodata in 2 ani de zile (a trebuit sa schimb singur becul pe casa scarii) (+ multe alte tampenii). daca vrei sa amendezi, amendeaza asociatia de proprietari.

    2) cum poti dovedi ca un om e apt de munca? doar ca arata „bine”? teoretic, exista o comisie care „evalueaza” fiecare caz in parte. cum se dau „deciziile” astea e partea a doua, dar nu poti spune ca e in putere, ar trebui scos pe strada la curatat trotuare. si de ce sa nu pui batranii la munca? au puterea sa se plimbe cu autobuzul pe gratis de dimineata pana seara. sa stea sa curete trotuarele … (aaa, suna a discriminare, nu? la fel si cu amenzile)

    3) tu ai deszapezit trotuarul? ai zis de locul de parcare, dar de trotuar nimic. ai plati amenda de 1000 lei?

    • #25 Comentariu nou

      @reader am facut alee si in fata blocului si in spate ieri, daca tot am iesit sa dau zapada de pe langa masina, ca nu mi-a cazut mana. si mi-a placut cum am fost sustinut de vecinii care se uitau pe geam

  19. #26 Comentariu nou

    1.

    „Eu știu niște băieți d-ăștia pe la mine prin cartier, apți de muncă, zdraveni serios, care ar putea să muncească fără probleme, dar preferă să își trimită plozii la cerșit un ban pe străzi.”

    Daca chiar cunoasteti astfel de cazuri in care copiii sunt trimisi sa cerseasca, va rog sa va faceti datoria civica si sa va adresati Protectiei Copilului.

    2.

    „Acum, nu înțeleg de ce nu sunt scoși la dat zăpada asistații social. Adică cetățenii ăia care au câte 7 copii și trăiesc din ajutorul de la stat. Pe care îl sparg pe băutură și țigări.”

    Common sense: in genere, asistatii social sunt oameni dezavantajati social sau marginalizati economic. Pun accent pe faptul ca sunt oameni. Poate ca nu sunt la fel de ambitiosi si de muncitori ca dumneavoastra, bineinteles, poate ca nu sunt nici la fel de educati si de instruiti ca dumneavoastra (din cauza unor factori sociali sau genetici) etc., dar sa nu uitam ca au aceleasi drepturi cu ale mele si cu ale dumneavoastra si nu pot fi ‘scosi la dat zapada’ daca nu vor.

  20. #27 Comentariu nou

    io as merge si mai departe. de ce trebuie io ca persoana super productiva sa platesc taxe pt beneficiul acestor asistati? propun ca fiecare ITst din Romania sa primeasca in schimbul taxelor platite o persona asistata, care sa curatenie, cumaraturi, sa gateasca, etc. sa contrubuie, in general. adica io ma zbat de 12 ore pe zi sa fac appuri si ei doar stau acasa si asteapa sa vina banii? ce viata misto!

    si, apropo, autorul e total pe langa. avem puscariile pline de infractori; de ce nu ii scoatem pe ei la deszapezit? si milioanele alea de pensionari ce dracu pazesc? tin minte ca la japonezi, cand s-a intamplat nenorocirea aia cu Fukushima, batranii s-au oferit pt a ajuta la curatire, pt ca oricum sunt batrani si mor repede. asta vreau sa vad si in Romania: batrani pe strazi cu lopete. Sa faca si ei ceva, ca doar isi primesc pensia aia degeaba, pt ca stim cu totii cum era „munca” in comunism. Niste paraziti!

    • #28 Comentariu nou

      de acord si cu puscariasii

  21. #29 Comentariu nou

    @andrei bravo, ai facut miscare, asta e un lucru bun pentru sanatate. ca ti-au facut galerie vecinii ar trebui sa te bucure, iar data viitoare sa porti un tricou al nationalei.

    • #30 Comentariu nou

      @reader am copilarit la curte, in braila. iarna era un vis cand ningea, dadeam zapada cu taica-miu de damblageam. si vorbim de anii in care zapada venea in noiembrie si tinea pana la final de februarie

  22. #31 Comentariu nou

    Sper sa te prinda asistatii si sa ti-o dea la muie. merci

  23. Dupa frecventa comentariilor deduc ca nici unuia nu prea ii place munca, platita bine sau nu.

  24. #35 Comentariu nou

    Poza mi-e cunoscuta. Am vazut o imagine identica pe Matei B azi dimineata. Scrisese nenea pe hartie ca locul a fost deszapezit de B-xx-xxx. In alta ordine de idei, pe acelasi bulevard, vorba aceea, la o aruncatura de baț de primarie, trotuarele absolut impracticabile, pline de gheata si zapada, maxim la doua scari de bloc data zapada, cocleți parcati pe trotuar, loc pentru pietoni mai alta data….
    Nimeni nu am vazut sa dea vreo amenda.

    • #36 Comentariu nou

      @marie fix acolo e facuta, da

  25. #37 Comentariu nou

    Aaaa, ce surpriza! Am zis ca e vreo coincidenta deosebita. Cat despre trotuarele alea, imi mentin parerea. Cred ca si maine dimineata cand ma voi duce la munca vor fi in aceeasi stare alunecoasa, ca sa zic asa.

  26. #38 Comentariu nou

    ha ha, ce gluma buna… unde ai vazut tu in Romania ca asistatii sociali sa munceasca? de exemplu, la Severin abia ii urneste sa mearga prin cimitire sa rupa buruienile… Cand e vorba de sapa, lopata, etc, se dau toti bolnavi. 50% dintre ei sunt oricum tigani asa ca doar nu ai pretentia sa vezi tigani muncind…

  27. #39 Comentariu nou

    Conform Legii 416/2001 art.6 alin.2 ” Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii..”
    Asadar nu este nici munca silnica, nici exploatare, este OBLIGATIE!

  28. #40 Comentariu nou

    Eu as scoate puscariasii la dezapezit si intretinut parcuri etc. din cate am inteles, poate gresesc, se cheltuie 2400 lei pe luna pentru un detinut. 2400!!!! enorm de mult. sa iasa si sa curete. sunt platiti din bani publici. imi pare rau ca sunt inchisi si oameni care au furat o jucarie sau o bucata de paine pt copii, dar e plina inchisoarea de „doctoranzi” si „scriitori”. Si ce spui tu Andrei e foarte corect. dar nu intereseaza pe nimeni managementul. E o chestie de management aici. Cum sa fim folositori pe bani putini. Mai tineti minte cand au fost inundatii in Moldova si satenii stateau pe scari la crasma si trageau din sticla si jandarmii faceau diguri? Nu o sa uit veci imaginea aceea.
    Eu ieri am fost la soacra mea la bloc sa ne dezapezim masina. Am vazut ca nimeni nu a curatat aleea din spatele blocului ( de 10 etaje) si am dat cu lopata, cat am putut. Are cateva batrane in bloc si pt alea am facut asta. Femeie 32 ani. Nu a fost greu. Poate ar fi mai simplu sa facem fiecare cate un pic ca nu ne pica mana.

  29. #41 Comentariu nou

    Foarte bine punctat in articol!

  30. #42 Comentariu nou

    @Ovi Sirb, ceva probleme ale coloanei (intervenție chirurgicală, chestii, socoteli, deși aparent sunt bine-merci) sunt un argument valid?
    să știu dacă mă apuc să strâng bani de amendă. 🙂

  31. #43 Comentariu nou

    Bre, nu stium să zic, dar dacă stai la bloc în București și ai căldură de la RADET, ești asistat social, că plătește primăria jumătate din factură. Cum ar fi vreo 2 milioane de asistați dimineața să bage la lopată ….. altă viață

  32. #44 Comentariu nou

    atat am de zis…
    „ce ziceti de pompieri?
    foarte muncitori… ala e cel mai muncitor din toti.. ia uitati-va la el…”

    pana nu se educa populatia cu amenzi sau munca multa in folosul comunitatii, nu o sa vedem nimic bun. pentru unul care sparge 1000 euro in club pe noapte, o amenda de 400 lei e zero. dar 20 ore la tuns gardul viu prin oras cum ar suna??? 🙂

  33. #45 Comentariu nou

    „LEGE Nr. 416 din 18 iulie 2001 privind venitul minim garantat: ART. 4 Nivelul lunar al venitului minim garantat se raportează la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR, şi este de: a) 0,25 ISR pentru persoana singură; b) 0,45 ISR pentru familiile formate din 2 persoane; c) 0,63 ISR pentru familiile formate din 3 persoane; d) 0,78 ISR pentru familiile formate din 4 persoane; e) 0,93 ISR pentru familiile formate din 5 persoane; f) câte 0,062 ISR pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie, în condiţiile prezentei legi. ART. 5 (1) Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între nivelurile prevăzute la art. 4, transformate în lei, şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. (2) Dacă din calcul rezultă un ajutor social mai mic de 10 lei, se acordă 10 lei. ART. 6 (2) Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii. (7) Primarii au obligaţia să întocmească un plan de acţiuni sau de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă prevăzute la alin. (2), să ţină evidenţa efectuării acestor ore şi să asigure instructajul privind normele de tehnică a securităţii muncii pentru toate persoanele care prestează acţiuni ori lucrări de interes local. Planul de acţiuni sau de lucrări de interes local se aprobă anual prin hotărâre a consiliului local. În funcţie de solicitările venite din partea instituţiilor partenere în organizarea şi evidenţa orelor de muncă, planul de acţiuni sau de lucrări de interes local poate fi reactualizat pe parcursul anului şi aprobat prin hotărâre a consiliului local. (8) Primarul are obligaţia să afişeze planul de acţiuni sau de lucrări de interes local prevăzut la alin. (7), lista cuprinzând beneficiarii de ajutor social, precum şi persoanele care urmează să efectueze acţiuni sau lucrări de interes local. (9) Documentele prevăzute la alin. (8) se transmit agenţiilor pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului București.”
    Indicatorul social de referinţă pe 2016 este 500 lei neschimbat din 2008. Cei interesaţi cu adevărat de soarta săracilor, ca şi cei atât de revoltaţi de asistenţa socială, pot face calcul sumelor ruşinos de mici care se acordă cu titlul de ajutor social.
    Este o adevărată rușine că pentru sumele extrem de mici care se acordă ca ajutor social pentru atingerea VMG se cere efectuarea de ore de muncă în folosul comunității. Dacă este absolut normal că celor apţi de muncă li se cere prezentarea lunară la AJOFM pentru căutarea unui loc de muncă, nu mai este la fel de normal că pentru ajutorul social se cere efectuarea de muncă.
    Este o rușine că săracii și unele categorii de infractori primesc aceeași „pedeapsă”. Odată cu introducerea în Codul Muncii a diferitelor categorii de contacte de muncă, şi anume pe timp parţial, pe perioade determinate, sezoniere etc. munca în folosul comunităţii a beneficiarilor de ajutor social trebuia convertită în astfel de contracte.
    Măcar în acest fel, pe de o parte, beneficiarii de ajutor social şi concepţia de venit minim garantat „scăpau” acuzaţiei de îndemn la nemuncă şi, mult mai important, pe de altă parte ar asigura contribuţiile beneficiarilor de ajutor social la sistemele de securitate socială prin asigurări publice, mai ales pentru viitoarele pensii, fie acestea şi minime.

  34. #46 Comentariu nou

    sa ii fortezi chiar si pe cei in putere, sa zicem ca nu e ok, moral (?). Dar crezi ca vreunul dintre ei ar pune mana sa munceasca chiar si asa cu ziua? da de unde.. e bine, e caldut unde sunt acum, banii vin fara sa miste un deget, de ce ar munci?

  35. #47 Comentariu nou

    Cum ? Se poate trai cu 7 copii din ajutor social in Romania ? Wow ! Misto, vin in Romania … Si eu muncesc ca prostul in Canada .. :))

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[instagram-feed feed=1]