Un exemplu de sprijin pentru fermierii români de la Zimnicea

Articol din categoria: andreiu

Am primit o invitație de la Danone România să mă alătur campaniei lor #DeBunGust așa că am făcut puțin research despre miturile despre companie care circulă în online dar și offline. M-am informat din surse sigure și am aflat recent o chestie interesantă despre 227 de fermieri din zone defavorizate care au fost susținuți și ajutați de Danone să își construiască un drum în viață și au primit vaci, tehnologie, sprijin și know-how să se dezvolte și să crească din punct de vedere al business-ului chiar la ei acasă  ( găsiți detaliile complete aici).

Partea care mi se pare mie cea mai imporantă, de apreciat și de lăudat, este că acești oameni nu au fugit nici de muncă, nici cu vacile, ci chiar s-au ținut de treabă și acum furnizează 10% din necesarul de lapte al fabricii Danone din București.

Partea cea mai interesantă, care m-a făcut să ridic o sprânceană, este cum s-a creat această adevărată comunitate de mici fermieri, la Zimnicea.

Acum 9 ani începea programul Danone, O șansă pentru familia ta, în care câțiva gospodari au primit gratuit  văcuțe de rasă, cu o singură condiție: sa dea mai departe, tot gratuit, prima vacuță nascută. Iar de atunci și până în prezent, numărul fermierilor a crescut an de an, tot mai mulți oameni din zonă fiind interesați să se dezvolte ca producători de lapte.

Până acum au fost investite 4 milioane de euro în programul socio-economic fondat de Danone, alături de partenerii săi, Fondul Internațional Ecosysteme al companiei Danone, Open Fields și Polaris Group.

Cu lapte de la acești gospodari, dar și de la ferme mari, Danone produce iaurturi în fabrica din București, care funcționează din 1999, pe locul fostei fabrici de lactate Miorita, care a fost retehnologizata complet. Adică de acum 22 de ani. Ca reper temporal, din același an cu eclipsa totală de soare! 

În fabrică, iaurtul se produce similar iaurtului făcut în casă: laptele crud este pasteurizat (un fel de fierbere controlată) și răcit iar apoi i se adaugă fermenți (bacteriile lactice care îl transformă din lapte în iaurt). Urmează fermentarea (pentru câteva ore), după care este răcit la circa 4 grade Celsius.

Nu întâmplător, multe dintre rețetele de iaurt făcut în casă conțin, la ingrediente, o cutie de iaurt Danone. 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.