După ani de zile în care sportul a fost trecut la „și altele”, după ani de zile în care performanța sportivă a fost susținută doar de părinți, lucru care ne-a adus unde suntem acum, după ani de zile de chin și supărare, iată că statul român a luat problema în propriile mâini și investește în sportivi și în performanță.
Senatul a adoptat, luni, o propunere legislativă de modificare a Legii educaţiei fizice şi sportului 69/2000 prin care copiii şi juniorii legitimaţi la cluburi sportive, care se pregătesc pentru competiţii oficiale, vor primi lunar un tichet valoric de 50 lei pentru acoperirea unor cheltuieli necesare practicării sportului de performanţă.
Și asta nu e tot
Potrivit unui amendament al Comisiei pentru învăţământ tineret şi sport, însuşit luni de plenul Senatului, valoarea tichetelor de sportiv este redusă de la 150 lei, cât era prevăzut de iniţiatori în proiectul de act normativ, la 50 lei.
Fiecare sportiv are dreptul la un singur tichet pe lună, perioada de valabilitate fiind de un an de la data emiterii.
Pentru că lucrurile e clar că sunt gândite pentru performanță și transparență, măsurile de mai sus vin însoțite de un alt proiect legislativ care :
prevede că federaţiile sportive naţionale, care primesc finanţare de la bugetul de stat prin intermediul Ministerul Tineretului şi Sportului, au obligaţia să deţină o pagina proprie de internet pe care să poată fi vizualizate statutul federaţiei şi altor acte constitutive, structura organizatorică, conducerea federaţiei, bugetul, programele şi strategiile proprii, regulamentele, lista cluburilor sportive afiliate, precum şi alte materiale de interes public.
Articolul complet este aici.
Sunt de acord că 150 de lei era o sumă mult prea mare, erau deja 3 prânzuri decente sau chiar hrana pentru o săptămână, gătită acasă, 50 de lei fiind o sumă mai realistă. Aștept milioanele de copii care vor veni la sport de performanță stimulați fiind de acest ajutor acordat, care sigur ne va oferi ocazia să fim contemporani cu noua Nadia, noul Ivan, noul Gică și așa mai departe.
Oricum, vom fi informați, pentru că federațiile sunt obligate să dețină o pagină proprie de internet unde să ne informeze.
În loc de concluzie: bătaie de joc.
Photo by Austris Augusts on Unsplash