De ce e important să ai un router bun în casă? (P)

Articol din categoria: andreiu, promo

Păi, să spunem simplu și pe înțelesul tuturor că o conexiune bună presupune și un acces decent la internet tuturor persoanelor din casă, care folosesc internetul simultan și care desfășoară orice activitate online își doresc ei: video streaming, browsing, jocuri sau ce vrea fiecare. Fiecare utilizator de wi-fi trebuie să primească aceeași calitate și ea să fie continuă pe tot parcursul sesiunii, nu în hopuri, nu în ordinea sosirii, nu după orice alt criteriu arbitrar.

Aici este o chestie de finețe, pe care nu o vedem analizată sau comunicata prea des: chiar dacă aduci până la ușăa clientului o legătură de internet de capacitate mare (1, 2 sau 10Gbps), experiența clientului cu serviciile de Internet fix va fi dată de ceea ce primeste la capăt, pe device-ul său de internet aflat in ultima cameră din casă sau în ultimul colț de la birou.

Calitatea router-ului de internet instalat de operator în casa sau biroul clientului, precum și calitatea access point-ului de Wi-Fi, contribuie în mod eșențial la experiența reală a clientului cu serviciile de internet fix. Investiția operatorilor în calitatea acestor CPE-uri este la fel de importantă ca investițiile făcute în rețeaua care ajunge până la ușa clientului.
Cumva, experiența trebuie să fie end-to-end, ca să fie relevantă.

Am scris cele de mai sus ca să dau un pic de context celor care urmează mai jos:

Vodafone Romania este prima retea din tara noastra care a primit certificare de la auditorul german independent umlaut pentru reteaua de internet fix. Vodafone Supernet Fibra a primit aceasta certificare pentru cea mai buna experienta de utilizare a internetului fix, pe baza scorului general obtinut in urma evaluarii a peste cinci milioane de esantioane de trafic de internet colectate in perioada martie – august 2021. 

Supernet Fibra a obtinut un scor total de 866 puncte dintr-un maxim de 1.000 de puncte, cu un avans de 24 de puncte fata de urmatorul clasat si de 239 de puncte fata de operatorul situat pe ultimul loc. Astfel, a fost cotata de catre umlaut ca asigurand cea mai buna viteza medie de descarcare a datelor si performante notabile in ceea ce priveste viteza de incarcare.

Recent, reteaua 5G a Vodafone a fost confirmata tot de umlaut drept cea mai fiabila retea 5G din Romania, obtinand totodata cel mai mare punctaj in ceea ce priveste performanta serviciilor de date mobile. Recunoasterea vine la trei ani de la lansarea sa, fiind prima retea 5G disponibila in Romania. Totodata, aceasta este cea de-a saptea recunoastere pentru reteaua mobila a Vodafone Romania in urma campaniilor de masurari comparative realizate de umlaut si care au vizat toate retelele mobile din Romania.

Spre deosebire de metodele actuale de “ranking” a serviciilor de internet fix, bazate pe teste de viteza initiate in mod voit de catre un client/operator de la un terminal (laptop, calculator, tableta, telefon) catre o destinatie fixa de internet (cum ar fi serverele Ookla sau Netograf) prin intermediul unei aplicatii dedicate (i.e. Ookla Speed Test), metodologia folosita acum de umlaut este una de tip crowdsourcing. Aceasta se bazeaza pe analiza sesiunilor de internet efectuate de clienti, in orice moment din zi, catre destinatiile de internet pe care acestia le acceseaza zilnic. Datele referitoare la calitatea sesiunii de internet si a canalului de Wi-Fi utilizat de terminalul respectiv, in casa si la birou, precum si sustenabilitatea acestor parametri tehnici pe toata durata sesiunii de internet efectuata de client sunt culese direct. Aceasta metodologie permite o evaluare reala, end-to-end, a experientei unui client cu serviciile de internet fix. Volumul sesiunilor de internet analizate este extrem de mare astfel ofera o relevanta crescuta din punct de vedere volum si numar de clienti. Rezultatele oferite de umlaut au la baza un volum de 5 milioane de sesiuni de internet culese in perioada martie-august 2021.


Detalii complete aici.

3 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Iar te vei supăra pe mine. Dar nici ăsta nu e articol publicitar? Hai, altădată scria undeva ceva mic. Acum, nimic. Sa fie primit!

  • #2 Comentariu nou

   nu ma supar, cum nu m-am suparat nici inainte. o sa fac mai vizibila categoria de promo. si am pus si (P) acum, sa fie bine in lume

 2. #3 Comentariu nou

  Foarte bun articolul, multumesc pentru link 😉

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.