#salvațiorice

Articol din categoria: andreiu

Acum foarte mulți ani, prin 2000 și un pic, un nene bine intenționat, Mircea Toma, pe numele lui, s-a pus pe făcut o campanie națională care spunea Salvați Vama Veche, de betoane, de business, de mercerii economici, etc. Să rămână Vama așa cum e.

Vedem cu toții cum e acum Vama, 20 de ani mai târziu, că e greu să mai găsești un metru pătrat de pământ unde să nu fie construit un beton. Și e plin de cocalari, metrosexuali, hipsteri, what the fuck ever sunt ei, că ești ultimul ciudat dacă apari în vamă acum cu un tricou cu Maiden sau Judas Priest.

Popularizare în exces, magnet pentru turme.

Plaja de la Vadu. Minunat. Superb. Rezervație. Incredibil de mișto era la Vadu, când mergeai și puneai cortul și nu era nimeni pe o rază de 100m în jurul tău. Nu manele, nu grătare, nu certuri, nu nimic. Puteai să joci table în cort până se auzeau zarurile în Georgia. Cel puțin așa am auzit de la un prieten.

Până a devenit mainstream, poze, instagram, likes, love, share. Acum e plin de cocalari.

Povestea se repetă și la Tuzla și pe alte plaje mișto din RO. Se repetă și cu Valea Doftanei, aștept să descopere lumea și Sărata Monteoru, că e aproape de București și ieftinache.

Se aplică și la restaurante, și la cârciumi sau locuri care sunt ok și la un moment dat se distrug pentru că năvălesc hoardele și atunci se rupe magia.

Eu am un agreement cu prietenii mei, dacă găsim un loc mișto, nu zicem nimic de el, nici pe bloguri, nici pe facebook, nicăeri. Așa avem, încă, vreo 3 restaurante preferate, vreo 3 cârciumi care încă sunt ok, ne menținem bine.

Ideea e că, dacă găsești un loc mișto, care îți place, unde sunt oameni ok, cu care rezonezi, care nu te calcă pe nervi, nu te apuca să pui repede poze pe instagram și pe facebook spunând cât de mișto e acolo. Mai ales dacă ești „influencer”.

Zi pe privat, prietenilor tăi, dacă ții la locul ăla.

13 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Omul, aceasta fiinta minunata.
  Teoretic i-ai face un bine celui cu restaurantul, practic „distrugi” repectivul loc sau il faci mai „low level” asa.

 2. #2 Comentariu nou

  E cu 2 tăișuri aici. Uite, eu de exemplu am găsit o pensiune faină prin munți, oamenii de acolo se descurcă, dar ar avea nevoie de mai mulți turiști ca să fie pe plus. Dacă eu spun doar prietenilor s-ar putea să nu fie suficient ca pensiunea să reziste pe termen lung. Dacă spun tuturor s-ar putea să își piardă farmecul…

  • #3 Comentariu nou

   invata-i sa se promoveze singuri

 3. #4 Comentariu nou

  same cu locuri de campare sau cu trasee turistice.

 4. #5 Comentariu nou

  Alternative la Vadu? Anul trecut inca era ok, anul asta m-am ingrozit de ce-am vazut la stiri.
  Se poate si pe privat si nu zic decat nevestei 🙂

  • #6 Comentariu nou

   din pacate nu am. Sfântul Gheorghe, atat, ca e greu de ajuns. Sau Sulina.

  • #7 Comentariu nou

   plm, doar ce scrie mai sus. Dacă știa o alternativă mișto la Vadu, ar fi ținut-o pentru el, nu?

  • #8 Comentariu nou

   De-asta i-am zis sa dea pe mail.

 5. #9 Comentariu nou

  E cu dus-întors problema. Dacă e frumos și pustiu s-ar putea să nu mai găsesc pensiunea/restaurantul respectiv data viitoare. Pentru că locul acela funcționează cu clienți. Nu-i are, dă faliment.

  Zici să anunț doar prietenii. Cine știe unde este punctul dintre rentabilitatea acelui loc și aglomerația de nesuportat?! Prietenii vor spune prietenilor, care au cunoștințe și prieteni care au alte cunoștințe și prieteni. Dacă e un loc mișto, nu are cum să rămână prea multă vreme pustiu și rentabil. Adică ori închide după o vreme, ori devine comercial… și nu ne mai place.

  • #10 Comentariu nou

   Asta-i o prejudecată românească, cunosc câteva locuri extraordinare prin Bulgaria! Pe litoral, în nord dar și în sud și nu dau faliment că nu se înghesuie meltenii cu grătare și manele. Sunt bine mersi acolo și rezistă de ani buni!

 6. #11 Comentariu nou

  Stau aproape de Valea Doftanei si am vazut de mic transformarea. Cand eram copil, faceam trasee cu bicicleta lejer, fara trafic, fara melteni, fara galagie. Erau cativa oameni care veneau cu cortul in zona, unii chiar stateau cu rulota toata vara. Intotdeauna gaseai curatenie acolo, practic nu deranjau cu nimic zona respectiva.
  De vreo 6-7 ani, de cand au inceput sa rasara si niste pensiuni prin zona, a inceput sa fie un calvar in weekend. Gunoaie, manele, galagie si pitiponceala.
  Iar de cand au anuntat construirea drumului spre Brasov prin zona, s-a nenorocit tot. In weekendul in care s-a dat drumul circulatiei a fost pur si simplu bataie pe locurile de parcare si o aglomeratie cum n-am vazut vreodata.
  Partea dinspre Brasov pe unde va trece drumul o stiu ca-n palma de cand eram copil, am fost cu bicicleta pe toate coclaurile posibile. Din pacate, in 2-3 ani o sa fie o nenorocire. Si crede-ma, chiar au ce sa nenoroceasca in zona aia. Sunt niste peisaje si niste locuri incredibil de frumoase.

 7. #12 Comentariu nou

  Nu esti #influencer adevarat daca nu pui pe insta toate locurile cool de care n-a auzit pulimea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.