update cu reacția, de super mega profesionalism, a celor de la Fulga

 

”bullyingul”reprezintă acel act comportamental repetat îndreptat către lezarea fizică sau psihică a unei persoane. În grupurile de copii, fenomenul pleacă de la lupta pentru supremaţie.

Victimele bullyingului sunt copiii etichetaţi într-un anume fel, jigniţi , tachinaţi frecvent de colegi cu referire la aspectul fizic sau aspecte de ordin social.

Datele făcute publice de Telefonul Copilului arată că cei mai afectaţi de abuzul de tip bullying sunt băieţii cu vârste cuprinse între 9 -12 ani (34,15%), precum şi fetele de 9 – 12 ani (23,80%), respectiv 16 – 18 ani (15,03%). În şcoli, forma de bullying cea mai des întâlnită este cea verbală. În 42% dintre situaţiile reclamate la Telefonul Copilului, în 2016, a fost vorba despre agresiune verbală. Cazurile de agresiune fizică au reprezentat 38% din totalul celor peste 1500 de sesizări. 

Am lăsat datele de mai sus pentru un pic de context. Să vedem cam unde suntem. Datele sunt din 2016 și statisticile pentru 2017 vor fi, probabil, mai mari decât vedem acum.

În condițiile astea, cu cifrele de mai sus date, ai spune că o companie care are un brand adresat copiilor, Fulga, ar putea fi un pic mai responsabil și ar dori să transmită niște valori sănătoase, normale social și pozitive.

Ei bine, nu. În 2018, pe tv rulează un spot care se încheie foarte mișto: „Fulga, ce vacă ești!”.

Frumos rău de tot.

Da, știu, poate fi smart și witty și fun pentru noi, ăștia care știm să delimităm bullyingul de miștocăreală, dar pentru un copil de 6-9 ani, va fi ceva acceptat social să împrumute expresia și să o adreseze colegelor/colegilor/vecinilor/prietenilor.

Pentru că devine un tic verbal. Știi ce zic?

Deși la prima dumă de genul ăsta, aia cu „câștigă o vacă mai mare decât tine”, acum cred că nu mai e chiar așa amuzant.

Dacă zice cineva de la Albalact că bat câmpii, hai să ne uităm din nou pe primul paragraf.

Cu prietenie, de la un părinte!