Și să ne imaginăm că putem merge o jumătate de oră cu ochii închiși. Fie, 15, dacă 30 sunt prea multe. Și apoi să ne imaginăm că am putea să mergem la escaladă, așa, cu ochii închiși și, la următorul campionat mondial să cucerim și o medalie.
Credeți că ar fi greu? Ar fi imposibil, am spune, cei mai mulți dintre noi.
Nu și cei 6 sportivi români pe care vi-i voi numi mai jos, sportivi care fac parte din Lotul Naţional de Paraclimbing – format din sportivi cățărători cu diverse tipuri de deficienţe – de vedere, motorii şi neuromotorii, și de la care ne putem inspira și putem învăța multe despre determinare, ambiție, curaj și perseverență. Ei bine, ei au cucerit două medalii la Campionatul Mondial de Escaladă din Elveţia. Și încă niște locuri care merită felicitările noastre.
Așadar, felicitările noastre sincere merg către:
Cosmin Candoi – Locul întâi, Categoria B3
Daniel Andrei – Locul patru, Categoria B3
Răzvan Nedu – Locul trei, Categoria B1
Alex Benchea – Locul șase, Categoria B1
Adriana Tofan – Locul zece, Categoria B1
Liviu Matei – Locul șase, categoria RP3
Asociația Climb Again este fondatorul și coordonatorul echipei de paraclimbing a României, iar ţara noastră este prezentă pentru a cincea oară consecutiv la această competiție internațională.
Pentru că nici eu nu știam, dar am întrebat și am aflat, categoriile de mai sus reprezintă niște clasificări în
funcție de nivelul de afectare fizică, după cum urmează:
● Sportivii B1 (0-1% câmp vizual) reprezentați de Răzvan Nedu, Adriana Tofan şi Alex
Benchea
● Sportivii din categoria B3 (câmp vizual între 5% și 20%) reprezentanți de Cosmin
Candoi și Daniel Andrei.
● Liviu Matei a concurat la categoria RP3, categorie dedicată celor cu deficiențe motorii.
Mie mi se pare o performanță extraordinară, din două motive. Unul, este lesne de înteles, cel al determinării acestor oameni și a ambiției lor de a face performanță într-un domeniu nu foarte prietenos (cine a fost la escaladă măcar o dată știe ce zic eu zici) și, al doilea, este că ne-am cam dezobișnuit de medalii, pe la mondiale, pe la europene, pe la olimpiadă.
Despre oamenii ăștia fantastici puteți afla mai multe pe site-ul climbagain.ro (locul de unde a pornit și ideea lotului național de paraclimbing) și cred că, vă vor primi cu bucurie în vizită la ei la sală. Fie să le strângeți mâna, fie să luați niște lecții de cocoțat pe pereți.
Așa că data viitoare când ne plângem că nu avem semnal, sau e prea fierbinte cafeaua, să ne amintim că niște oameni au luptat cu provocări mult mai mari și au învins.
Articolul pozitiv al verii 🙂