Și, totuși, nu e cam mult alcool?

Articol din categoria: andreiu

Scriu acest articol fiind un om care consumă, din când în cand, mai ales social, cantități moderate de alcool, nu refuz un șprit sau o bere pe caniculă, dar prefer oricând o bere fără alcool + o tură cu motorul.

Dar nu pot observa lejeritatea cu care ne este pus în față consumul de alcool, ca fiind o garnitură care dă succes oricărei acțiuni sau eveniment la care participăm sau se întâmplă.

Prima dată am ridicat sprânceana la alcool la un eveniment caritabil, care aduna haine pentru nevoiași ( The Empty Shop, pentru cei care își amintesc) și, după ce am văitat situația nevoiașilor și cât de important este să îi ajutăm și să le fim alături, s-au desfăcut niște șampanii, așa, de lansare de campanie. Săracii să aștepte, noi ciocnim glam, campania e un succes.

A doua oară, la un eveniment LEGO, care încuraja copiii să își doneze piesele vechi în schimbul unui voucher pentru piese noi, piesele vechi urmând a fi igienizate și trimise către copii care au nevoie. Săracii copii, nu își permit, e bine să ne gândim la ei, să le fim alături, să se bucure și ei de bucuria lego. DAR MAI ÎNTÂI, să desfacem o șampanie! Cu tot cu copii de față.

Am plecat rapid, nu ăla era scopul, au rămas alții, moraliști de internet, să ciocnească în cinstea săracilor. Săracilor copii.

Se anunță că vine Sărutul lui Brâncuși la ArtSafari. In paranteză, ArtSafari este una din cele mai bune chestii care se întâmplă în București, de când sunt eu în orașul ăsta. Revenind la Sărut. Vine în România, veniți de-l vedeți, e foarte cool, foarte rar, foarte minunat. Ceea ce chiar este, in all fairness.

Veniți să-l vedeți, că avem tururi ghidate, tururi de noapte și…și…PROSECCO!

Băi, e un pic cam mult, nu vi se pare?

Unu, dacă te duci la ArtSafari pentru prosecco, ceva faci greșit, rău de tot. Prosecco găsești efectiv pe toate drumurile, nu trebuie să bați drumul până în centru pentru asta.

Doi, dacă unul din argumentele pentru care să vii la ArtSafari este alcoolul, iar nu e în regulă.

Acolo vin și copii, reclama de la radio e auzită și de copii,

Normalizarea asta de alcool + cultură/evenimente/orice adunare mai mare de 3 oameni e total nepotrivită.

Ca și fumatul, consumul de alcool ar trebui să fie o chestie voluntară, benevolă și asumată independent de factori externi.  Până la urmă, este unul dintre cele mai urâte vicii existente pe lumea astea, singurul al cărui sevraj poate ucide.

Supraexpunerea la alcool nu înseamnă doar reclame la televizor sau pe internet. Înseamnă inclusiv normalizarea consumului în orice ocazie, cu orice prilej, potrivit sau nu.

Și nu trebuie să trăim cu impresia că fără un pahar de alcool evenimentele din viața noastră sunt mai puțin importante.

 

4 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Rezonez 100% cu subiectul.
    Bautura aia – Prosecco sau altceva – eu sunt convins ca vine de la un sponsor. Care „cheltuie” 100 de sticle din bautura X ca sa obtina niste vizibilitate. Romanul fiind unul dintre cele mai „piscotare” popoare. Nu sta nimeni sa desfaca firul in pai’shpe si sa inteleaga si sa verbalizeze (sau chiar sa protesteze prin boicotarea evenimentului) ca alcoolul nu are ce sa caute la un eveniment cu/pentru copii sau ca „glam”-ul nu se leaga cu obiectivul CARITABIL al unui eveniment. Sau este, si asta, tot o forma de analfabetism functional – tipul asta de analfabetism nu se este prezent doar la nea’ Gica care baga bere la pet si sparge seminte in fata blocului.
    Eu as risca o parere ca o sa tot vedem din astea, deoarece problema e legata de faptul ca – atata timp cat activitatile de arta/caritabile (sau altele de genul) nu au finantarea asigurata 100% (ca e de la stat, ca e prin vanzare de bilete sau orice alta activitate productiva) – organiztorul nu prea are incotro si trebuie sa recurga la sposorizari … si cam aia e.
    Iar daca vorbim de sponsori din zona alcool / tutun / jocuri de noroc – avand in vedere ca bugetele sunt practic nelimitate, bun-simt NU exista iar organizatorii se ghideaza dupa principiul „… daca nu iau eu banii astia, oricum ii va lua altcineva …” – doar cerul e limita pentru cate porcarii de genul asta se intampla.
    Mie mi se pare mult mai non-sens si/sau periculos amestecul caselor de pariuri in sport, de exemplu. Si, daca ne uitam la orice transmisiune, din orice sport, dincolo de banner-e si alte materiale, calupurile de publicitate sunt, intr-un (%) covarsitor, infestate de reclame la case de pariuri, site-uri de pariuri on-line, etc.
    Banuiesc, nu am cum sa fiu sigur, ca mai sunt si situatiile in care sposorul se „agata” de un eveniment (desi poate nici nu e absolut necesara implicarea unui sponsor dar nici nu „da bine” sa refuzi un sponsor ca poate data viitoare ai nevoie si nu va mai vrea el sa vina) si umple locul de toate mizeriile care nici nu sunt necesare/legate de eveniment/estetice doar ca sa sparga niste bugete de marketing si pentru ca e tara lu’ Papura-Voda.

  2. #2 Comentariu nou

    Nu fac pe lupul moralist.
    In tinerete am baut si eu si nu doar ocazional. Doar daca stiam ca plec cu masina nu ma atingeam.
    Cu varsta am inteles ca pentru a te simti bine nu ai nevoie de alcool, ai nevoie sa ai in jur oameni cu care rezonezi. Te distrezi cu omul, nu cu sticla.
    La fel si cu rezolvarea problemelor, alcoolul nu e solutia magica, tot tu trebuie sa te ocupi de ele si ideal ar fi sa ai mintea limpede cand o faci.
    Cu mintea de acum, vad si eu cat se impinge in fata consumul- si nu vorbesc doar de reclamele evidente de la tv. Vorbesc de publicitatea mascata in “studii” cum ca “e OK sa bei vin”, in toate meme-urile “mommy needs a vodka” (ffs, de ce ai baga in cap copilului ca din cauza lui ai ajuns alcoolic??), in toate filmele cool in care fetele se intalnesc sa bea un paharel. Vorbesc de normalizarea sociala “am baut o bere si e OK sa conduc” sau “de ce nu bei si tu, esti bolnav??”
    N-am o concluzie la ce am scris mai sus. Fiecare e responsabil pentru propria sanatate fizica si mentala si pentru a nu-i pune in pericol pe cei din jur

    • #3 Comentariu nou

      nu trebuie concluzie, is de acord 100% cu tine

  3. #4 Comentariu nou

    Depinde pentru cine. La cât alcool se consumă în general, să guști un pic de prosecco nu este mare lucru.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[instagram-feed feed=1]