Ratiunea e sclava emotiilor

Articol din categoria: andreiu

„Un grup de oameni este pus in fata urmatoarei situatii:
Un tramvai a scapat complet de sub control si goneste nebuneste. Pe sine, in fata lui, se afla cinci persoane incapabile sa se miste si complet lipsite de ajutor. Pe un pod, pe sub care trece tramvaiul inainte de a lovi cele cinci persoane, se afla subiectul si o persoana corpolenta. E clar ca, daca subiectul impinge grasul de pe pod in fata tramvaiului salbatic, vehiculul sare de pe sine si cele cinci persoane ar fi salvate. Intrebarea este ” Ii dati branci?” 85% dintre subiecti au spus NU si 15% au spus DA.
Apoi, subiectii s-au distrat bine. Au fost serviti cu racoritoare si dulciuri, au vizionat sitcom-uri preferate si au fost dusi in fel de fel de locuri amuzante. Au fost intrebati din nou. Numarul celor dispusi sa sacrifice grasul s-a dublat. S-ar zice ca rasul ne face mai lucizi. Sau mai cinici? Sau mai nepasatori?”

Articolul in intregime il gasiti in Dilema Veche  din 16 iunie si am ales sa-l public pentru ca observ ca rasul si superficialitatea incep sa castige din ce in ce mai mult teren in fata alegerilor rationale.

0 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Interesant! Un link nu dădeai şi tu, mă pui să dau cu search printre „dileme”… 🙂

    • #2 Comentariu nou

      nu il gasesti online din cate stiu. daca vrei, iti dau revista

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.