În ultima vreme am tot sesizat nemulțumiri, off-record, ale oamenilor din agenții, nemulțumiri legate de faptul că din ce în ce mai multe companii aleg să lucreze direct cu bloggerii, sau că bloggerii contactează direct companiile și astfel agențiile sunt șuntate.

E foarte posibil să se întâmple așa, chiar și eu discut cu oameni din companii ca blogger și cu bloggerii din poziția cealaltă, ca om din companie. Dar, în ambele cazuri nu fac asta pentru a șunta pe cineva și a-l sări din schemă ci pentru că fie mă cunosc personal cu interlocutorul, fie contextul e favorabil unui dialog direct.

Aici apare problema agențiilor. Poate ar fi bine să înceapă să realizeze că le-ar fi mai bine să funcționeze, acolo unde este cazul, ca un hub și un punct de întâlnire între client și blogger. Rol de mediere poate ar fi mai potrivit spre folosire, mediere care să presupună parte consultativă, atât pentru companie dar și pentru blogger.

Să fie un loc de întâlnire, lunar sau bilunar sau trimestrial, unde să se întâlnească toate 3 grupurile : client, agenție, bloggeri și să mai stea la o discuție, la un brainstorming, la un focus-grup., orice ar fi benefic și în scopul creșterii și dezvoltării de campanii mișto sau activări reușite.

Ideea asta mi-a venit marți, când am fost la Friends \ TBWA, să stăm un pic de vorbă. Ei ne-au povestit ce clienți au, cam ce idei de viitor le trec prin minte dar ne-au întrebat și pe noi, ca bloggeri, ce așteptări avem de la relația cu o agenție sau ce ne place și ce nu. O inițiativă foarte sănătoasă pentru relațiile de care vorbeam mai sus.

Ah, ca bonus, Friends \ TBWA face mâine un an de când Friends și TBWA au fuzionat, au un sediu mișto tare, fix în centru, la 8 metri deasuprea unei cârciumi vestite și la 10 minute de parcul izvor.

Și par hotărâți să facă lucruri mișto și multe și mari, ceea ce ne dorim tuturor din plantația 2.0