Obiceiurile crestinesti de Craciun. Sau cum te tampeste religia

Articol din categoria: atitudini


Vorbeam zilele trecute cu un amic brailean despre Craciun, sarbatori, aglomeratie in mall si alte efecte ale marketingului excesiv din perioada asta. Tipul destul de in regula, il stiu de ceva ani si imi parea ca e in regul, cu inclinatii spre chestiile astea bisericesti, aproape de Al de sus etc. La un moment dat a vrut sa dea la scoala de popi, a picat si nu s-a mai inscris nici macar la dascali. In fine, era d-ala de era duminica de duminica la biserica dimineata. Eu nu as fi putut sa fac sacrificiu asta, dar na, fiecare cu piticii lui.

Revenind, povesteam de idioteniile astea de ni se tot baga pe gat de Craciun. Cumparati cat mai mult, crapati in voi de Craciun de parca ar fi ultima zi din viata voastra si dupa aia aglomerati spitalele cu indigestii, ocluzii sau come alcoolice. Dupa ce imi vars eu of-ul si ii spun ca pentru mine Craciunul inseamna doar un prilej special de a-i vedea pe ai mei il intreb ce face el pe 25-26, are planuri etc. Si imi spune ca se duce sa taie porcul, asa cum e crestineste, brad-tot crestineste, pomana porcului, tuica, betie, somn. Detalii d-astea organizatorice. Eu nu ma pot abtine si il corectez, spunandu-i ca nici belitul porcului si nici impodobitul bradului nu sunt traditii crestinesti, ba dimpotriva, pagane, imprumutate si oarecum acceptate tacit. Dar nu exista nici o legatura intre nasterea lui Hristos cu luat gatul unui porc.
Si observ cum i se dilata pupilele omului, se schimba la fata si imi spune :” stii tu, de parca ai merge vreodata la biserica sa vezi ce spune parintele” Ii raspund ca nu are nici o legatura faptul ca nu merg la biserica, e o chestie despre care am citit acum ceva vreme si il sfatuiesc sa il intrebe pe popa atunci cand se mai duce in sfantul lacas de cult.

Raspuns: ” pai cum?!?! sa ma faca parintele de ras la slujba?!?!” Crede si nu cerceta. Asa se conduc turmele

0 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Pai daca „asa se conduc turmele”…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.