Nu mai știm lucruri pentru că am mutat research-ul în grupurile de facebook

Articol din categoria: andreiu

După o muncă asiduă, dar susținută, am reușit să ies din 90% din grupurile de facebook în care eram, fie ajuns acolo voluntar, fie am fost aruncat de cineva. Am rămas în grupuri unde mă interesează să fiu, fie cu orientare profesională, fie pe pasiuni ( sport, în general) fie între prieteni/amici unde să ne hăhăim.

În grupurile de orientare profesională observ, de mai bine de un an, un obicei care devine deja periculos: „hey guys! îmi puteți recomanda și mie ( agenții/freelanceri/influenceri/bloggeri/designeri/crescători de pinguini)?”

Și gata munca de research, s-a oprit acolo efortul cercetării. Aștepți să curgă răspunsurile și culegi de acolo ce te avantajează sau ce îți face cu ochiul. Plus că nu prea ai cum să ratezi, că sunt recomandări venite de la oameni din industrie, care probabil au lucrat cu respectivii, deci ai și o oarecare garanție a calității.

Eu nu sunt de acord cu chestia asta la fel cum nu sunt de acord și cu „un mic ajutor, durează 5 minute”, chestie pe care o rezolvă alții în 5 minute după 10 ani de muncă, bani investiți, tocit coate și spart capete.

E mișto chestia asta, că obții fără costuri de research niște informații pe care le poți folosi apoi să crești business-ul și să faci bani.

Reversul medaliei este să nu mai fii conectat cu ce se întâmplă prin lumea de afară, prin piață, prin zona de expertiză care te interesează pe tine, cu publicul, cu audiențele și să te trezești că, deși ai ales recomandările din grupuri, alea nu funcționează, nu livrează, nu performează.

De ce? Pentru că poate au cifre, dar n-au substanță. Sau invers.

3 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Nu vad o.problema sa intrebi si pe grupurile nisate. Paretea mea e ca problema apare cand nu combini cu un reserch facut ca sa verifici ce ai primit.

 2. #2 Comentariu nou

  Depinde de mai multi factori. De exemplu, daca am nevoie de consultanta in ceva care cere timp si research, da, voi plati pe cineva, evident.

  Cand m-am lovit de o situatie cu termeni juridici, in loc sa caut pe net, am platit o avocata, care m-a ajutat sa inteleg cum sta treaba in niste acte, apoi m-a ajutat sa formulez un anumit document. Puteam sa intreb pe net, dar am simtit ca e genul de situatie unde mai bine apelez direct la un profesionist.

  Cand mi-am construit sistemul desktop, am preferat sa platesc asamblare la emag, sa ii mai dau o atentie baiatului de acolo, ca sa verifice atent si sa imi dea ok-ul, ca ce am ales se potriveste.

  Am avut nevoie de un monitor mai bun, acum 2 ani. Avand in vedere ca la Zoso pe blog e multa lume care munceste cu ochii in monitor toata ziua, am intrebat, ca nu ma pricepeam la monitoare absolut deloc si era ceva ce oamenii foloseau oricum. Si am primit o recomandare care mi s-a potrivit.

  Cand o sa imi iau pisica Maine Coon, avand in vedere cautatul pe google, care e o loterie (plin de articole platite, false, recenzii false, articole vechi, etc), probabil ca am sa intreb pe cineva care are deja, sa imi recomande o sursa sigura.

  Cum a zis si Ioana, depinde si ce faci cu informatia, dupa aceea.

  Si mai e ceva. Depinde si daca tu vrei sa ajuti, la randul tau, sau nu. Daca cineva cere o recomandare despre ceva de care am fost multumita, am sa recomand, ca nu ma doare gura. Tocmai pentru ca stiu ce inseamna sa cauti si sa nu gasesti, uneori. Dar as putea foarte bine sa si tin pentru mine, daca consider ca am investit prea mult timp si bani, ca sa dau mura in gura.
  Depinde de context, informatie, etc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.