Noul cod al muncii

Articol din categoria: ca la noi, mișto

Eu cred ca noul cod al muncii se va schimba acum doar de dragul de a fi schimbat. Pentru ca in el va trebui schimbat din nou in curand. Nu o sa fac referire la toate prevederile despre care s-a discutat pana acum care fac referire la conditiile de angajare, perioada de proba, ore suplimentare, metode de concediere etc.

Mie mi-a atras atentia urmatoarea chestie: incurajarea angajarilor pe perioade determinate.  De ce va trebui modificat iar codul muncii? Pentru ca de acum incolo, prevad ca o pondere foarte mare a contractelor de munca vor fi incheiate pe perioada determinata. Ca sa nu mai aiba angajatorii dureri de cap cand vor vrea sa concedieze un salariat.

Insa, daca acum bancile o duc bine pentru ca principala cerere de creditare vine din partea statului, speram ca intr-un viitor nu foarte indepartat, economia sa dea semne de revenire, cand statul nu va mai fi nevoit sa se imprumute de la banci si institutiile bancare isi vor intoarce fata catre populatie.  Aceasta masura, corelata cu efortul statului sa indrume populatia catre consum vor cauza o criza in domeniul bancar, pentru ca in acest moment nici o banca nu acorda nici un fel de credit persoanelor cu contract de munca semnat pe perioada determinata.

Astfel, fie bancile, fie statul se vor vedea nevoiti sa faca unele modificari. Si cum bancile au demonstrat ca nu prea accepta schimbari impuse, tot statul va trebui sa faca primul pas. Fie sa garanteze creditele contractate de populatie, ceea ce e cam absurd, fie sa faca anumite corecturi asupra codului muncii.

Sa vedem cum o sa iasa.

0 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Da…dar fii fara grija ca nimic nu e intamplator, s-au gandit ei si la efectele asupra creditelor si cu siguranta ca vor interveni modificari in multe sectoare!

  2. #2 Comentariu nou

    in Polonia ponderea contractelor pe perioada determinata este de ~27%, in Romania de sub 2% 😉

    iar mie mi se pare ca polonezii o duc muult mai bine decat noi

    in Romania este cea mai mica pondere a contractelor pe perioada determinata din toata Europa 😉

    asa cum am spus: profesionistii care isi vad de treaba NU au a se teme de modificarile aduse codului muncii

    in schimb cei care nu-si doresc decat un loc caldut, deja tremura, si e normal 😉

  3. #3 Comentariu nou

    Cacat. Sa iti spun cinsit ce fac eu pe codul lor? Toata lumea lucreaza pe DDA-uri azi – ca e mai ieftin ca altfel iti mai luam din salariu’ 2-3 milioane. SI daca tot esti pe DDA esti platit la ce muncesti asa ca muncesti non stop. Credite se fac oricum. Nu ai bani, dai casa inapoi, asta e – gasim noi alt prost caruia sa ii vindem casa/masina/sufletul tau.
    Si nici contractul de munca nu iti garanteaza locul. Daca VOR sa te dea afara, o vor face prin desfiintarea postului. Angajeaza altu’ pe un post care se cheama altfel.
    Ceea ce vreau eu sa spun e sa nu fim naivi si sa nu avem impresia ca vreo lege ar putea sa ne protejeze cu adevarat. Nu aici cel putin!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.