Niște statistici triste și o acțiune bună

Articol din categoria: andreiu

România deja se afla pe ultimul loc la lectură în Uniunea Europeană, însă pandemia a dus la adâncirea decalajelor educaționale din societate. În România, cel puțin 1 din 4 copii nu are acces la cărți, iar în mediul rural nu există librării. Se estimează că în contextul crizei COVID-19 rata de analfabetism funcțional în rândul copiilor va depăși 55%. Peste câțiva ani efectele vor fi și mai evidente pe plan economic și social – dacă nu intervenim acum.

Analfabetismul funcțional, impact pe termen lung

Banca Mondială estimează că, în urma pandemiei, rata analfabetismului funcțional în România riscă să crească cu 10%, în contextul în care el se afla deja la o cifră-record de 42-45% pentru copii și adolescenți. 

Acest lucru se reflectă direct în nivelul economic general al țării: conform specialiștilor de la Business Leaders Summit, dacă acum câțiva ani am fi generat schimbarea și toți elevii României ar fi atins măcar nivelul 1 la testul PISA privind analfabetismul funcțional, atunci PIB-ul României ar fi crescut cu 300% în 15 ani. Rata analfabetismului funțional, însă, a crescut în ultimii ani. Mai mult decât atât, ca rezultat direct al înțelegerii limitate a informațiilor primite, în 2021 românii au fost printre cei mai predispuși europeni la fenomenul fake-news

De ce sunt atât de importante primele cărți pentru un copil?

Copiii învață cum funcționează lumea din cărți cu povești. Prin primele lecturi, ei înțeleg relațiile de cauzalitate – lucru atât de important mai târziu în viață. În același timp, poveștile pe care le citește un copil pot juca un rol semnificativ în formarea modului său de gândire.

Perioada critică pentru dezvoltarea limbajului are loc tot în copilărie. Lipsa expunerii la cărți în această perioadă determină „ratarea startului”: aptitudini de comunicare scăzute mai târziu în viață, precum și un nivel general de trai mult mai scăzut. 

Copiii din mediile defavorizate – cercul vicios al lipsei cărților

Peste jumătate dintre adolescenţi locuiesc în mediul rural, unde nu există librării sau biblioteci dotate corespunzător. Doar 2% dintre ei ajung la facultate. La nivel global, studiile arată că un copil dintr-o familie săracă are vocabularul preșcolar cu 50% mai scăzut decât un copil dintr-o familie cu venituri medii

3 luni, 6 luni, 12 luni? Pentru cat timp vrei sa ajuti un copil sa citeasca? Cutiile Narativ contin povesti esentiale pentru copii, deopotriva clasice si contemporane, si sunt disponibile pe curteaveche.ro in trei variante: pachete cu cate 3, 6 sau 12 carti (reprezentand ecchivalentul unei donatii de cate 65, 120 sau 250 lei): https://bit.ly/copilaria-la-narativ. Orice cutie achizitionata pe site ajunge, prin Asociatia Curtea Veche, la un copil din medii defavorizate pentru care lectura e singura sansa la un trai mai bun.


Oricine doneaza o Cutie Narativ e invitat sa dea poVestile bune mai departe si in social media, cu hashtag-ul oficial #CopilariaLaNarativ. Cei mici vor avea acces la povesti precum „Mituri ale Greciei antice”, „Alice în Țara Minunilor”, „Sherlock Holmes”, „Regele Lear”, fiecare cutie fiind adaptata varstei si nivelului de intelegere al copilului destinatar.

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Ok, si fara cont nu se poate. Am vrut sa donez, dar vor sa-mi fac obligatoriu cont. Donatiile ar trebui sa fie cat mai simple.

    • #2 Comentariu nou

      primit mesajul, dam mai departe, ca am pile

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.