A apărut ieri studiul despre schimbările climatice care zice că treaba e cam coaptă. Ca să nu spunem că situația este incendiară.
O vedem pe propria piele, au început tornade pe la noi, pe la vecini au început incendii nasoale, în orașele mari din România deja nu se mai poate sta de cald, mai ales pe stradă, în vestul europei au fost inundații fără precedent și acum sunt 16 grade în august.
Calotele glaciare se topesc, nu vedem nici un semnal pozitiv de nicăieri.
E clar că vremea nu mai e ce a fost și că nu se anunță prea bune vremurile care vin. Și vezi că autoritățile nu fac aproape nimic, pentru că marginea de profit trebuie realizată și consumul încurajat.
E clar că poluăm mai mult decât reducem, întrebarea e până când. După noi potopul sau ne gândim și la ce vine din spate?
Ne punem un pic pe gânduri? Plantăm fiecare câte 10 copaci? Mergem mai mult pe jos / bicicletă decât cu mașina? Ne luăm niște case mai eficiente termic în loc să rupem aerul condiționat?
Sau după noi, potopul? Să se descurce generațiile care vin din spate?
Până la autorități, să ne gândim la nivel de individ. Deși schimbarea ar trebui pornită de sus, ritmul și tonul să fie dat de autorități și cetățenii să se alinieze în spatele mișcării de schimbare.
Eu mă gândesc cum o să fie peste 30 de ani, peste 50, dacă acum devine insuportabil.
6 comentarii Adaugă comentariu
In Romania e cam greu sa faci ceva pentru mediu, si aici ma refer la reciclare.
De cativa ani s-au pus si la noi tomberoane pe categorii dar nu este deajuns. Daca vrei sa reciclezi mai departe de hartie,plastic,sticla, este foarte dificil. Piedicile sunt atat de mari incat iti vine sa te lasi pagubas.
Spre exemplu, eu am textile (haine care arata mai rau si nu mai merg donate). Stiu ca avea HM un program in sensul asta, dar e cam nasol sa ma duc la ei cu lenjeri intima. Preferam un tomberon la care sa le arunc (Chiar daca ar fi un tomberon in tot orasul, tot m-as duce).
Pentru medicamente expirate, se pare ca farmaciile trebuie sa primeasca asa ceva, dar in practica n-o fac. Am doua pungi de medicamente si dermato-cosmetice, si de cate ori am fost la farmacie: „nu avem formularul acum”, „sa vina sefa de farmacie”, „e pandemie, nu mai primim”,etc. Daca nici pana in iarna nu reusesc sa gasesc unde sa le duc, le voi arunca la gunoi, cu tot regretul (Le „colectez” din 2018).
In schimb, colectarea uleiului uzat merge brici datorita Auchan. Dar nu stiu daca multi cunosc programul lor. Eu sunt f multumita de el.
Sunt multe de spus despre reciclare si in general despre a fi mai prietenos cu mediul.
cu medicamentele e chiar o problema nasoala, am patit si eu sa merg la farmacie cu niste expirate si sa-mi spuna ca nu au ce face cu ele, sa ma descurc
de un an-doi tot apar pe hotnews materiale de la un anumit domn: https://www.contributors.ro/toata-lumea-vorbeste-despre-vreme-dar-nimeni-nu-face-nimic-in-legatura-cu-ea-in-schimb-multi-se-pricep-sa-dea-vina-pe-schimbarea-climei/
toate pe acelasi tipar: schimbarile climatice nu sunt schimbari climatice asa cum credem noi. e interesant de vazut, are argumente dar cel mai misto mi se pare modul in care sistematic incearca sa demonteze ipotezele pe care comunitatea stiintifica le prezinta ca modelele climatica existente, gen incalzirea globala, topirea ghetarilor, fenomene extreme etc sunt cauzate de om.
excelent, daca e adevarat
Problema este reală și da, se datorează omului, nu există îndoială în această privință. Pentru adepți ai teoriilor constipației, am studii care indică în mod direct specia umană ca principal vinovat. Aici nu se stă la vorbă pe bază de păreri.
Rezolvarea ei însă, este deosebit de delicată ( vezi https://ihavenotv.com/tragedy-of-the-commons-or-the-problem-with-open-access-this-place).
Ca să trăim toți (de pe planetă) ca americanii, ne-ar trebui vreo 3.5 planete.
Și avocatul diavolului:
Dar taman acum, când au ridicat și chinejii capul și vor și ei să trăiască boomul economic de care s-au bucurat americanii în anii ’70, ei poftim, acum e problemă, că moare planeta… asta 1 la mână
și 2. Un politician (om sau partid) va accepta sau va lucra doar la proiecte ale căror rezultate se văd imediat (imediat = în timpul mandatului, în mai puțin de 4/8 ani) – de-aia nu mai merg oameni pe lună, de-aia „climate weirding” e o problemă complicată.
Putem reduce amptenta noastră de carbon la 0%, si rămâne 70—80% produs de industrie (construcții, mașini, electrocasnice, etc).
Problema nu este la cetățeanul de rand, și nu în Europa (8% din producția de co2 la nivel global).