la mica ciupeală, metodă de supraviețuire patentată de români

Articol din categoria: ca la noi, mișto

Povesteam în weekendul ăsta despre vecini de la bloc, facturi de la întreținere, chestii d-astea la trecerea timpului.

Știu de niște vecini ai unui amic care sunt artiști în a face tot felul de ghidușii și improvizații ca să mai scada costurile lunare cu întreținerea. Așa am aflat că vreo doua familii se “racordaseră” la conducta de gaze din bucătărie și și-au instalat în casă sobe pe gaz. Că factura de gaze se plătește la paușal, adică totalul se împarte la numarul de apartamente și e gata treaba. Șmecherie, nu?

Mai știu o familie de cretini care se spălau cu apa din calorifere.  Adică oamenii puseseră un robinet la calorifer, trăseseră un sfânt furtun și probabil râdeau de administrator care nu înțelegea de ce scade presiunea pe coloană. Și bănuiesc că știți cu toții cum e apa caldă din calorifere, cum pute și ce culoare are. Gizăs..

Daca stau să mă gândesc, știu și eu niște exemplare de genul ăsta. Un vecin din Braila căra apă zi de zi cu bidoanele de la un canal  amplasat într-o piață deși acasă are apă curentă, dar e cu apometru.

Ei bine, astea de mai sus sunt pistol cu apă rece pe lângă un exemplu de românism auzit ieri.

O discuție pe scara blocului, ca între vecini. Vecina 1 se plânge că nu este încă agent termic de la RADET pe instalație.

Vecin 1 îi atrage atenția vecinei 1 că are centrală, nu ar trebui să fie afectată de RADET.

Vecina 1 răspunde :” Ba da, că am consumat mai mult gaz pentru încălzire!”

Deci femeia aștepta căldura de la radet, ca să se încălzească apartamentele de sus/jos/lateral și ea să nu mai aibă consum la centrală. Pentru că întotdeauna ce e al altuia dar poate fi folosit și de noi, e bine-primit.

E cam mișto viața la bloc, nu?

 

 

0 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Eh, mici copii. Sa vezi cum e sa faci pipi in PET si sa-l golesti zilnic afara la canal, ca sa nu tragi apa la WC, ca e cu contor.

 2. #2 Comentariu nou

  pardon, eu stiu asa: chiar daca ai centrala personala, tot platesti o oarecare cota la radet, exact pentru peretii aia incalziti, tevi care inca iti trec prin casa si-s calde, bla-bla, e un coeficient de calcul, ceva cu suprafata..
  deci posesia unei centrale nu te scuteste de plata la radet, iar vecina 1 are teoretic dreptate, cand va sosi agentul termic si se vor incalzi peretii (lucru pentru care ea va plati separat, suma inclusa in cota de intretinere), va scadea si consumul de gaze.

  de alelalte exemple nimic de zis, jos palaria, romanu’ e inventiv 😀

 3. #3 Comentariu nou

  Confirm cele spune de nea’mielu: vecina 1 e afectata pentru ca ea a ales sa fie mai cu mot decat restul. De exemplu, eu platesc cam 30% din ce platesc cei cu RADET, doar pentru ca si-au tras tevile prin apartamentul meu, acum mult, mult timp… Dar momentan, centrala mea le incalzeste peretii celor cu RADET… gratis. Pentru ca asa-i in tenis, amirite? 🙂

 4. #4 Comentariu nou

  Din exemplele date mai sus, femeia asta e singura care are dreptate. Ai locuit vreodata intr-un apartament inconjurat de altele in care nu se da drumul la caldura, sau cu 3 pereti afara?

  • #5 Comentariu nou

   da, am locuit intr-unul cu 3 pereti afara si mergea centrala de bubuia, nu asteptam la mila radet-ului ca sa fac economie de 20 de lei pe luna

 5. #6 Comentariu nou

  Chiar daca ai centrala platesti de nu ai treaba si incalzirea peretilor de ceilalti vecini bransati la radet. Mie iarna imi vine factura aia de la Decor Press cat factura la gaze.

 6. #7 Comentariu nou

  @cismaru las’ ca stim noi de ce ai taiat coada buldogului, sa nu intre frigu’ cand il dai afara la ger, asa-i? 😀

  si ca un o adaugire la cele de mai sus, din articol, as mai semnala si profitorii aia ordinari care dorm vara pe jos, ca sa profite de planseul racit de aerul conditionat al vecinului de dedesubt, si care, de asemenea, nu scot o letcaie din buzunar pentru acest spor de confort nemeritat! o rusine!

  • #8 Comentariu nou

   ma gandesc sa ii tai si urechile, poate reuseste sa iasa pe sub usa

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.