internship
În ultimii ani practica tradiţională a început să fie extinsă în internship-uri, de cele mai multe ori neplătite şi cu o perioadă medie de 3 luni. Bineînţeles că aproape toate anunţurile sunt cosmetizate frumos cu o promisiune de “posibilitate de prelungire sau angajare”. Foarte puţine cazuri am auzit. De cele mai multe ori, după 3 luni, se strâng frumos şi prieteneşte mâinile la uşă şi se pune punct internship-ului.

La prima vedere, din punctul de vedere al intern-ului e o situaţie de win-win, cu un uşor avantaj el. A avut ocazia să lucreze pentru 3 luni într-o companie, cu puţin noroc a şi învăţat ceva, are ce trece pe CV şi poate sparge bariera “experienţei necesare” la o viitoare aplicaţie pentru un job. Până aici toate bune şi frumoase.

Dacă privim din punctul de vedere al companiei, se cam schimbă un pic lucrurile aici. Pentru că de obicei un intern face munca de jos, aia de care fuge toată lumea, e plimbat dintr-o parte în alta şi cam atât. Aici de fapt ne dăm seama că experienţa acumulată e aproape zero şi se crează imagini greşite despre sine.  La fiecare 3 luni se schimbă flota de pitici şi treaba merge mai departe. Astfel sunt acoperite unul sau mai multe job-uri care altfel ar fi presupus nişte cheltuieli suplimentare. Ceea ce nu e deloc fair, să te foloseşti de nişte oameni care nu te încarcă nicicum şi tu să tragi foloase de pe urma lor.

Aici s-ar impune o reglementare juridică, prin care să nu ai voie ca firmă să depăşeşti un număr de locuri disponibile pentru internship într-un an, sau ca la un număr definit de interni acceptaţi să fie angajat cel puţin unul.  Pentru că altfel ne vom confrunta şi mai tare cu lipsa locurilor de muncă pentru studenţi şi absolvenţi. Cel puţin în domeniul comunicării şi al PR-ului e o practică din ce în ce mai des întâlnită.

foto