Ignoranța începe să piște, să doară, să surprindă

Articol din categoria: andreiu

„nu citesc știri, mă plictisesc, mă obosesc, nu mă interesează” / „nu fac politică, nu mă duc la vot, nu-mi pasă ce fac ei acolo, nu mă amestec”.

Astea de mai sus sunt doar două exemple din mentalitatea care a cuprins generația mea și generațiile care vin în spate. Din păcate.

Eu am trăit cu exemplul lui taică-miu, care sâmbăta dimineață, când mă trezeam eu, îl găseam la masă, în bucătărie sau în curte, pe bancă, depinde de anotimp, citind presa de peste săptămână. Citea și Jurnalul și Evenimentul și România Liberă și Adevărul, plus ziarele locale, pentru a-și putea forma o imagine de ansamblu cât mai coerentă despre ce se întâmplă, făcând o medie între ce scriau ăia de stânga și ăia de dreapta.

Acum a dispărut și presa scrisă, a dispărut și dorința de informare, ne luăm informațiile de unde ni le livrează algoritmii și refuzăm să mai scoatem capul și prin celelalte bule, să vedem ce se întâmplă și pe la alții.

Doar că există o parte bună în toate astea, pentru că universul le echilibrează cumva și ignoranța asta se plătește.

Primul exemplu, despre care am mai vorbit, este apariția AUR în parlament. Nimeni nu i-a văzut venind și deodată, ne-am trezit cu extremiștii la masă. Și culmea, partidul ăla idilic, supralăudat în bula noastră, s-a cam desumflat la rezultate. Cum era posibil? Am explicat aici și aici.

A doua etapă a răsplatei pentru ignoranță ne-a lovit în calorifere. Nu vreau să mă laud că am fost profet și vizionar și am ales de acum 3 ani să ne mutăm într-un apartament cu centrală proprie, dar lucrurile erau previzibile de acum 5 ani. Nu ne-a păsat, nu s-a ieșit la vot ( Firea a câștigat cu 240k de voturi, să nu uităm) pentru că este sub demnitatea noastră, nu avem cu cine, să se spele pe cap ei între ei. Noi mergem la control și în vamă și stăm deoparte.

Ca mai târziu, să ne trezim că nu înțelegem de ce nu este apă caldă și căldură, cum e posibil, într-o capitală europeană, așa ceva? Well, nu ți-a păsat, nu te-a interesat să vezi care sunt planurile și viziunea candidaților pentru oraș și nu te-ai implicat. Nu a zis pe instagram nici un influencer că s-ar putea să fie nasol cu căldura și apa caldă la capitală, că erau toți ocupați cu unboxinguri și poze din maldive. The good life.

Acum stai și suferă de frig. Și înainte de prima înjurătură împotriva primarului, trebuie să citești asta.

Ultimul exemplu, și cel mai recent, este brexitul. A venit pe neașteptate, deodată, au făcut ăștia la Brucsel ceva peste noapte și nu mai este UK în UE. Ba mai mult de atât, tre să plătim taxe vamale și să așteptăm cu săptămânile coletele comandate din UK.

Cum este posibil așa ceva? Cum să nu mai putem comanda din UK? De ce să plătim taxe? Nu eram cetățeni europeni și aveam drepturi? Să ne plângem pe facebook, să ne lamentăm, să înjurăm poșta română ( care își face treaba, btw) să ne declarăm intrigați că nu există tratate comerciale!

Brexitul s-a votat în 2016 și a intrat în exercițiu la 01 ianuarie 2021. A fost un subiect abordat din toate unghiurile, pe toate publicațiile, nu aveai cum să ratezi subiectul. Era imposibil să nu știi, în 2021, că UK este mai izolată decât Republica Moldova din punct de vedere al tratatelor comerciale, în acest moment.

Decât dacă erai ignorant și nu-ți păsa de politică, de știri, de informație.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.