Cât de tare (mai) ascultați muzică?

Articol din categoria: andreiu

M-am luat de la asta: It’s no secret that death metal will make you go deaf faster than a singer-songwriter on an acoustic guitar. The truth of the matter is that young people are going deaf faster than previous generations, and this likely has to do with both the devices they use to listen to music and with the type of music itself. Articolul complet este aici.

Când mi-am luat superbitatea asta de vinyl deck station, au sărit un milion de experți să-mi explice că nu stau bine boxele acolo, că va trepida mobilierul de la muzica tare, că nu se va auzi bine, că va fi vai și amar. Boxele stau acolo provizoriu, am o altă soluție custom comandată, pentru fiecare dintre ele, dar asta a fost un detaliu pe care l-am omis la momentul respectiv, intenționat, să meargă discuția.

Până o să am setup-ul complet nu mă deranjează nici așa cum este acum, pentru că ascult muzica de la pickup la un nivel mai mult decât rezonabil, maxim pe la 25% din capacitatea de redare. Adică pentru mine și cei din casă, nu trebuie să știe tot blocul că și-a luat Cismaru vinyl-ul ăla mișto de la Sepultura.

Se aplică și la celălalt sistem audio pe care îl am în casă și îl folosim pentru spotify și filme. Pe o scară de la 0 la 30, nu sare niciodată de 12. Identic și pentru mașină, undeva în prima treime, muzica, rar când dau tare pentru vreo melodie mișto.

Voi mai ascultați muzică tare? Gen să bubuie pereții? Să cadă tencuială și să bată vecinii în țeavă? E o chestie care se oprește odată cu vârsta?

La plecare, vă las cu cea mai bună melodie de pandemie găsită ieri, prin shazam.

6 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  eu nu mai sunt tânăr, nu mai dau maxim la muzică decât rar, când sunt singur în mașină sau când vine câte un banger în mix-ul random în căști pe stradă

 2. #2 Comentariu nou

  Am locuit numai la bloc, în locuințe diverse, și volumul „normal” era în general considerat prea mare.

  Lași muzica în fundal, la un moment dat va fi un cântec cu volum mai mare.

  Te ocupi de ceva, lași audio în fundal, nu ești atent, se aude mai tare.

  Te pui în pat să vezi un film, ție ți se pare un volum normal, pentru vecini e prea tare.

  Ideea e că nivelul care pentru mine e „normal” e considerat prea tare de vecini.

  Nu îmi place să deranjez, pentru mine e foarte neplăcut să bată un vecin la ușă că e volumul prea tare.

  Așa că ascult, în general, la volum o idee sub „normalul” meu.

  „Tare”? Și să risc să vină un vecin la mine? De evitat.

 3. #3 Comentariu nou

  Volum normal, dar nu ma feresc sa dau foarte tare din cand in cand. Pe vecini i am educat de mult :). Ne intelegem bine, nici eu nu ma supar cand baga ei bormasini la 8 dimineata sau fac galagie.

 4. #4 Comentariu nou

  De cand mi-am luat un amplificator dedicat de casti + casti bunicele (1More) + Metalllica in format FLAC – da, ascult la maxim 🙂

 5. #5 Comentariu nou

  cand lucrez tin pe la un 10% din volum (am amplificator + boze pasive si un raspberry pi pe post de streamer). cand ascult muzica sau tv le urc pe la un 20-25% din volum. sunt in schimb unele albume, rock in special care parca vor sa fie ascultate mai tare :).

 6. #6 Comentariu nou

  misto stand-ul
  nu mai dau fooooarte tare de mult, daca urla se pierde putin din senzatia misto de a asculta muzica si incepe sa zgarie, mai ales intr-o cutie la bloc.
  am un google home care „pune” muzica la comanda junioarei si ma gandeam cum naiba sa fac totusi sa scot sunetul prin boxele pe care le am de la pick-up. am gasit o solutie cu un bluetooth legat la amplificator care devine „main device” atunci cand reda google muzica. bai nene, eram obisnuit sa aud la boxa aia mica, se aude bine dar e micuta, si a trecut pe boxele mai maricele unde basul se aude minunat. a duduit putin camera cand am testat. aparent copilache a apreciat mult faptul ca se poate tare tare.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.