How it's made? Azi despre chips-urile Lay's

Articol din categoria: andreiu

Cum toamna se numără bobocii, se pun gogonele la murat sau începe să se limpezească tulburelul, era timpul ca şi cartofii recoltaţi de pe plantaţia subsemnatului să îşi dea testul de maturitate şi să ajungă chips-uri.

Câte ceva despre procesul de producţie acum, cum se face, ce presupune şi care sunt etapele:
– primul pas din procesul de producţie este recepţia cartofilor sosiţi de la ferme. Această recepţie presupune analizarea în   cadrul unui laborator a cartofilor dintr-un lot, în funcţie de aspect (interior şi exterior), compoziţie şi dimensiuni.
–   după recepţie, cartofii intră într-un proces automatizat de îndepărtare a pământului şi a impurităţilor de mari dimensiuni. Cu ajutorul utilajului destoner machine, orice are densitatea mai mare decât a cartofului este îndepărtat automat.
-după această selecţie, în următoarea fază sunt aleşi cartofii cu dimensiunile recomandate, fiind îndepărtaţi cei prea mici.

– următorul pas automatizat presupune îndepărtarea cojii cartofului.
– apoi urmează felierea la dimensiunile recomadate
-este analizată constant grosimea feliilor – care trebuie să fie de 1,35 mm, iar lamele destinate felierii sunt schimbate la fiecare 90 de minute. Tare, nu?
-feliile obţinute intră mai apoi într-un proces automatizat de spălare, în această etapă fiind colectat şi amidonul rezultat în urma spălării feliilor de cartofi.
-apoi urmează prăjirea într-un ulei special (ulei de floarea soarelui 100%).Folosirea uleiului de floarea soarelui înseamnă că chipsurile Lay’s au cu 70% mai puţine grăsimi saturate față de rețeta din 2008, în care se folosea palmoleina.(uleiul actual e importat de la nemţi)

– o altă etapă este reprezentată de sortarea și eliminarea feliilor neconforme/cu defecte cu ajutorul unei camere video.
-zona de aromatizare este locul unde, după ce au fost spălaţi, decojiţi, tăiaţi în felii şi rumeniţi, sunt adăugate aromele, care dau gustul chipsurilor
– etapele finale sunt degustarea, analizele de laborator şi ambalarea în pungi de gramaj diferit.

Important e că la încheierea unui ciclu de productie, utilajele sunt igienizate. Poate cea mai important de ştiut, pentru siguranţa şi confortul nostru, al celor care infulecă.

Am mai învăţat ceva pe anul ăsta şi pentru mine, cel puţin, toată experienţa de fermier Lay’s a dărâmat căteva mituri despre ce înseamnă chips-urile.

Credit foto: Dragoş

 

0 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    sa inteleg ca ai stocuri de chipsuri pentru tot anul viitor? 😀

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.