Mă gândeam cam câți bani a dat România înapoi, de când e în UE și are acces la fonduri europene, din cauza metehnei „să ne iasă și nouă ceva?”

Situații clare, strigătoare la cer, care te fac să te iei cu mâinile de cap. Cum este pasajul de la Piața Sudului, unde trebuie să înapoiem 30 de milioane de euro Uniunii, pentru că nu am fost în stare să facem un tunel pe sub o interesecție în timp util. Bani nerambursabili inițial, acum pe ștatul de plată al bugetului.

Exemple ca asta sunt în toată țara. La Brăila muncesc unii de 7 ani să facă un bulevard, care nici acum nu e gata 100% și a cărui finanțare, de vreo 20 de milioane de euro, s-a pierdut și e decontată de brăileni. Din cauză de firmele lui Bunea Stancu, din cauză de „las că nu se prind ăia”.

Toate fondurile astea, nerambursabile, pe care le-am plătit cu vârf și îndesat, cât însumează ele, în total?

Pentru că, în 2011, un spital modern, cu 290 de locuri a costat 40 de milioane de euro. Construcție de la 0. Și e preț real, pentru că e privat, acolo nu a mers cu parandărăt.

Cam câte spitale puteam face de banii ăia? Cam câte drumuri? Cam câte școli puteam dota corespunzător și renova adecvat mileniului în care trăim?

Chiar sunt curios dacă avem pe undeva o astfel de statistică. Și sunt curios de ce nu o face nimeni publică. Pentru că, până la urmă, sunt bani pe care îi plătim toți.

Între 2007 și 2013 suma a fost de 6,65 miliarde de lei. Adică 1,47 miliarde de euro.

Sunt curios cât se adună până în 2016.