Vineri care tocmai a trecut am avut ocazia să merg la fabrica de bere din Miercurea Ciuc, una dintre cele 4 fabrici de la noi ce aparţin Heineken.

Fabrica are 39 de ani vechime în câmpul muncii şi în 2003 a fost cumpărată de Heineken. Ce mi-a plăcut aici a fost atenţia acordată angajaţilor din fabrică şi toate măsurile luate pentru protecţia lor fizică. De exemplu, în curtea fabricii puteai vedea următorul afiş, care este actualizat zilnic.

accidente

Motivant, n-am ce zice, mai ales că am avut ocazia să îl întâlnesc şi pe Security Managerul fabricii, un tip parcă adus dintr-un batalion de infanterie, care abia dacă a reuşit să zâmbească la finalul turului de fabrică. Nici o măsură de securitate nu e negociabilă! asta ni s-a spus încă de la început şi aşa a fost.

Acum, despre Ciuc Radler şi despre cum se fabrică. Principiul de fabricare este relativ simplu, nici o inginerie fantastică, seamănă foarte tare cu cel al fabricării oricărei alte beri până la un anumit punct. Ingredientele de bază sunt prezente, mai exact malţul, hameiul, apa şi drojdia.  După ce berea fermentează timp de 9 zile, este răcită la 0 grade, filtrată de impurităţi şi mai apoi este amestecată cu limonadă. Apropo de limonadă, ea este adusă direct din Germania. Eu am gustat-o şi am încercat să corup pe cineva să mă ajute cu câţiva litri pentru acasă, dar în zadar.

bere

În Ciuc Radler, proporţia bere-limonadă este de 37-63.De aici şi gustul intens de limondă pe care îl are berea. Având în vedere că are o alcoolemie de sub 2% e numai bună de băut la masa de prânz. Sau pe plajă. Sau când te întorci de la mare, ars de soare şi rupt de oboseală, cum e cazul meu de obicei duminica. Vreo 4-5 din vamă până la Bucureşti şi este fresh.

radler

P.S: apropo de consum responsabil de bere, cei de la fabrică sunt atât de responsabili încât angajaţii nu au voie nici să guste berea. Ăsta mi se pare un mare exerciţiu de voinţă!