Am găsit acest comentariu pe internet, comentariu cu care sunt în dezacord profund.
Pentru că mi se pare un egoism exagerat atitudinea asta, de a priva copiii de beneficiile și tehnologia lumii moderne doar pentru a-ți satisface tu niște frustrări pe care ar trebui să le rezolvi în altă parte. Respectiv la psiholog.
Creativitatea la copii nu vine doar din a le tăia orice opțiune de distracție și entertain, ca să fie nevoiți să inventeze ceva să nu moară de plictiseală. Asta e o prostie, creativitatea se antrenează și poate fi integrată sau adaptată și cu tehnologie. Nu mai știu unde auzisem o tâmpenie mare cât casa, la ceva grădiniță le dădeau copiilor o cărămidă și îi lăsau să se joace cu cărămida toată ziua, să fie creativi.
Mie mi se pare că e primul pas către a sminti copilul, dacă îl pui să vorbească cu o cărămidă, dar ce știu eu, nu cred nici în montesori, nici în isus hristos nici în nirvana.
Îmi este la fel de greu de înțeles de ce insistăm cu creativitatea, când nu toți oamenii sunt făcuți pentru a fi creativi. În multe domenii nu trebuie să fii creativ, trebuie să fii doar un foarte bun profesionist. La medicină mă gândesc prima dată.
Și, ca să punem și lucrurile în context, fiică-mea are pe tabletă un joc cu unicorni, pe care trebuie să-i îmbrace, să le schimbe culoarea la păr, la unghii, la ochi și așa mai departe. Având de ales din sute de variante.
O fi bun pentru creativitate? Sau trebuie să arunc tehnologia din casă?
La final, mă simt dator să precizez că sunt de acord cu accesul copiilor la tehnologie, dar controlat și echilibrat. Copiii uitați cu orele la TV sau pe internet sunt uitați acolo de părinți, nu e neapărat opțiunea lor.
14 comentarii Adaugă comentariu
Cum se numeste jocul, ca vreau sa mai diversific?
Noi o lasam cam o ora pe zi la desene sau tableta.
Nici mie nu mi se pare ca e ok sa-i privezi de tehnologie, doar ca trebuie cu limita si mai ales urmarit la ce se uita.
asta https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gamesforgirlsfree.unicorn
Oameni buni, cum sa i lasi doar o ora pe zi la desene animate? Cred ca am stat sa ma uit la desene sute de ore (pe zi, haha). La 16 ani am primit un amarat de aMic si nu am iesit o vara intrega din casa jucandu ma. Probabil as si facut acelasi lucru si la 6 ani. Mi-a prins bine ? rau ? naiba stie, nu sunt asocial, am invatat bine si cred ca sunt una din putinele persoane care inca au abonamente pe hartie la diverse reviste din lumea larga (ca idee nu mai stiu pe nimeni cu abonamente paper-based). Lasa mai copilul la tv, in 6 luni se satura si o sa faca si altceva. O sa frece un an tableta si se satura. Dupa aia la 18 o sa te injure ca i-ai dat chestii cu portia si se bucura ca a scapat de tine si de reguli. Nu inteleg cum naiba intr-o lume tot mai tehnologizata le punem program de tableta.
Multam
@Krompus
Sa luam un alt exemplu: nu-i poti da copilului zahar pana se satura el, ca nu-i face bine, de aceea e mai bine sa-i dai controlat (Exemplele pot continua).
Noi consideram ca un copil are nevoie de nevoie de un „ghidaj” din partea parintilor referitor la ce primeste.
Nu mi s-ar parea ok sa-i dam tableta/tv pana se plictiseste, dar fiecare face cum crede.
krompus, la 2 sau 3 ani, un an pierdut doar pe tableta sau tv, face diferenta in evolutia unui copil. si sa stii ca unii copii dau in dependenta, nu se satura pur si simplu.
Mie îmi place și aia cu „nu am văzut pe la alți copii” = „ale mele-s cele mai deștepte”
Da, imi plac si mie astia foarte mult.
Era o tanti in parc, ala mic (3 ani si ceva) nu stia sa zica mai mult de 10 cuvinte, dar ea imi explica cat de desteapta este progenitura ei. Si apoi cum sa-l dea la nu stiu ce gradinita speciala unde au programa cu invatat despre roboti, ca el e baiat si e pasionat de asa ceva.
Sa nu mai punem la socoteala ca avea sacul de jucarii dupa ei, dar ala mic nu dadea nici o jucarie la nimeni
Vezi și asta. 🙂 (e un articol mai vechi)
The Kids (Who Use Tech) Seem to Be All Right – Scientific American https://www.scientificamerican.com/article/the-kids-who-use-tech-seem-to-be-all-right/
Am inteles, ai facut copil si-acuma ai pareri despre parenting pe blog. Ok.
Sa-tz esplic: sa dai copilului tableta nu ajuta cu nimic. Ca de fapt nu e nici o tehnologie la mijloc, nu invata nimic, e doar despre a da stanga dreapta cu deshtu ca boul. Oricine poate sa faca asta la orice varsta, cu conditia sa stie engleza. Daca nu ma crezi, fa un sondaj sa vezi cata lume stie sa faca pe telefon semnificativ mai mult decat sa dea cu deshtu, desi foloseste telefonul de zeci de ani deja.
Majoritatea oamenilor inca nu stiu sa faca share location dupa ani de folosit telefonul, asa ca a se slabi cu cata tehnologie invata copilul. 99% nu stiu sa reinstaleze un windows, desi folosesc laptop de 20 de ani. Lumea suna la IT daca sterge un fisier, ca nu stie ce-i aia recycle bin. Samd
Sa dai copilului tableta in schimb strica. Pentru ca va creste cu ideea ca totul in viata trebuie sa fie la fel de colorat si instantaneu si cu la fel de multe optiuni ca pe tableta. Or, viata e rareori asa, if ever.
Cumpara-i o papusa sa-i schimbe hainele. Ceva real, care exista. Si lasa parentingul pt aia care se pricep.
ii pot pune si o sapa in mana sa mearga la camp sa-si cultive haleala, nu?
@Aderentiu
De acord cu exemplul cu zaharul si altele. Adevarul este ca nu s-a inventat metoda aia verificata si perfecta, sunt prea multe variabile. Oricum, culmea e alta, daca un pusti citeste non stop nu m vazut pe nimeni sa-i zica ” Nu mai citi atat ca o sa devii prezbit la 40 de ani” ci dimpotriva…
Eu le dau la ai mei puncte pe diferite operațiuni făcute prin casă și cu punctele alea își cumpără minute de stat pe tabletă, mobil, chestii. Băi tu știi ce creativi sunt? Mi-au hecărit aplicația de puncte 🙂