În lumea tehnologiei și a serviciilor financiare, cine ajunge primul și schimbă regulile jocului rămâne în vocabularul oamenilor.
Exact așa s-a întâmplat cu Revolut. Chiar dacă acum și alte bănci oferă plăți instant, expresia „îți dau pe Revolut” a devenit reflexul natural când vorbim despre transferuri rapide de bani.
Primul care inovează, câștigă terenul
Revolut nu a fost doar o altă bancă digitală. A fost prima platformă de banking digital care a făcut transferurile între utilizatori să pară mai ușoare decât trimiterea unui mesaj. Fără comisioane ascunse, fără zile de așteptare, fără bătăi de cap. A fost acel moment „aha” în care oamenii și-au dat seama că transferurile bancare nu trebuie să fie lente și complicate.
A venit exact în momentul în care băncile tradiționale nu știau ce comisioane să mai perceapă pentru orice operațiune și, pe vremea, când ca să faci un transfer în aceeași zi, trebuia să îl faci la 05 dimineața.
Când ai o astfel de revelație tehnologică, nu doar că schimbi obiceiurile utilizatorilor, dar redefinești complet percepția asupra unui serviciu.
Exact ca în cazul Xerox pentru copiatoare sau Google pentru căutări online, Revolut a devenit standardul pentru plăți rapide.
Băncile tradiționale au încercat să recupereze, dar un pic prea târziu, aș zice.
Sigur, după ce Revolut a demonstrat că se poate mai bine, băncile clasice au venit și ele cu opțiuni de plăți instant și cu super multe beneficii și „reasons to come back”. Mă uit aici la George de la BCR ( pe care îl folosesc de 6 ani ca main account și sunt extrem de mulțumit) sau la cei de la SALT ( în română, de la țopăială, nu de la sarea englezească) care au campanii continue și par să își dorească un pic din plăcinta revolutului.
Dar nu mai contează.
Percepția era deja formată, iar Revolut a devenit sinonim cu ideea de transfer rapid. Chiar dacă tehnologia lor este astăzi similară cu a altor bănci, oamenii nu spun „îți dau pe Banca X”. Ei spun „îți dau pe Revolut” „ ai Revolut?” sau „ cum? n-ai revolut?!”
Aceasta este forța inovației disruptive: nu doar că iei un avantaj competitiv, dar reușești să schimbi modul în care oamenii vorbesc despre un serviciu.
Dacă nu ești primul, riști să fii uitat
Povestea Revolut este o lecție pentru orice industrie.
Dacă vrei să fii relevant pe termen lung, nu e suficient să copiezi ceea ce funcționează deja. Trebuie să fii cel care vine cu soluția care schimbă regulile jocului. Altfel, riști să ajungi doar „încă un jucător” într-o piață unde altcineva deja a luat prim-planul.
Și exact așa cum Revolut a redefinit „transferul bancar”, orice industrie poate avea momentul ei de disrupție.
Întrebarea este: care va fi următoare industrie disruptă de un băiat care vine si dă cu mingea în geam ca să facă lumină în cameră? Eu aș miza pe retail.
5 comentarii Adaugă comentariu
La nivel de concept da, 100% de acord ca Revolut a fost o idee buna. As merge mai departe si as spune ca a fost o idee buna DINCOLO de sau MAI MULT decat obiectul de activitate in sine, pentru ca a fost o sfidare la adresa sistemului bancar care a fost fortat sa inteleaga ca bancile incremenite in timp si functionarii anchilozati sunt de domeniul trecutului. Si ca alegerea era simpla – ori bancile traditionale erau dispuse sa faca ceva (printre care si „blasfemii” de genul hai sa mai umblam putin pe la profit ca sa dam curs de schimb mai bun la plati in/din valute diferite sau niste comisioane mai putin nesimtite, etc) ori riscau sa dispara.
Bun, vine intrebarea logica: daca Revolut a fost noul Mesia al tranzcatiilor financiare, de ce nu au dat faliment 50% din bancile lumii in primele 12 luni de functionare a lui Revolut? Pai pentru ca actul de a-mi pune banii in grija organizatiei „cutare” e MULT mai mult decat despre servicii bancare, dincolo de orice alte detalii, este despre INCREDERE. Si, la capitolul incredere, Revolut a fost, si ramane, o chestie gri cu actionari dubiosi. Care nu doar ca NU garanteaza – daca ceva merge prost – ca se va rezolva problema ci, mai rau, nici nu prea ai cu cine sa te „certi” daca iti fug niste bani din cont. Sunt multe incidente cu conturi blocate pentru suspiciuni de spalare de bani (am ras grav la asta), bani fugiti de prin conturi si pagubiti ramasi cu buza umflata sau zvonuri care legau Revolut-ul de Rusia acum ceva vreme.
Eu am alta abordare – nu ma intereseaaza numele furnizorului sau platforma pe care o folosste, De la un furnizor de servicii tip bancar VREAU urmatoarele chestii:
– SIGURANTA ca banii mei sunt acolo si nu se poate intampla nimic rau si/sau in afara controlului meu;
– LOGISTICA eficienta care se traduce in comisioane mici sau deloc/viteza in tranzatii/curs bun/dobanzi/etc;
– GARANTIA ca furnizorul meu ma protejeaza DOAR PE MINE si INTERESELE MELE.
Daca la pct 1 & 2 sunt discutii si nuante – Revolut batea pe toata lumea la pct. 2 dar era pericol vizavi de pct 1 – eu consider ca evolutia fulminanta in RO a lui Revolut a fost data in PRIMUL rand de faptul ca, pana la mutarea pe IBAN-uri romanesti, nimeni si sub niciun motiv nu-si putea baga nasul in contul meu de revolut. Pe simplul motiv ca era o entitate straina care nu lua pozitia de „Drepti!” nici in fata ANAF si nici a BNR (*). Pentru mine ASTA era selling-point-ul si, in momentul in care au inceput sa deruleze operatiuni in parteneriat cu Libra Bank si apoi sa mute fortat clientii pe IBAN de RO … s-a dus orice magie sau orice motiv sa risc sa-mi tin banii la „niste unii” pe care nu puteam sa-i trag la raspundere dar care au luat si decizia sa se „puna capra” in fata autoritatilor.
Bancile romanesti (indiferent de nationalitatea capitalului sunt o apa si-un pamant, un rau necesar, nu vad deosebiri majore. Asa ca de vreo 15 ani incoace am un cont la o banca, imi este indiferent care e aia, acolo unde imi vireaza banii angajatorul (Comisioane zero pe conventie de angajat), si mai lucrez cu inca una ca back-up.
Avem in familie un card Revolut pe care-l folosim strict in strainatate – punem RON pe el cand plecam si facem plati indiferent de moneda locala, pentru ca e cursul bun si ma ajuta sa ma limitez la bugetul stabilit. In rest nu ma (mai) intereseaza abosolut deloc serviciile lor pentru ca ei au plecat de la ceva care NU era nici banca si nici main-stream, au fost primii doar ca … intre timp s-au sucit si vor si ei sa fie banca/main-stream.
SALT (ca veni vorba) este BT, or fi ceva diferente nu zic ca nu, dar practic … aceeasi Marie cu alta palarie. Daca SALT ar fi fost vreodata o alternativa reala la Revolut, aparea cand Revolut inca folosea IBAN-uri de UK si ASTA impiedica ANAF / BNR / executori / etc sa-si bage nasul in conturile in care eu NU am chef sa-si bage nimeni nasul (**). SALT a aparut dupa ce Revolut a trecut cu japca la IBAN-uri romanesti pentru ca altfel nu ar fi putut concura niciodata impotriva Revolut pe piata din Romania.
Am auzit si analizez conditiile la vreo doua alte variate, care par a fi azi ceea ce era Revolut-ul acum vreo 2-3 ani – repet, ma intereseaza in PRIMUL rand sa nu-si bage nimeni nasul in banii mei – dar nu-s convins inca pe partea de siguranta … mai vedem, mai vorbim.
(*) De ce este sistemul bancar elvetian mama & tata sistemelor bancare din lume? Pentru ca … INCREDERE … contul meu e doar al meu, este anonim / parolat / whatever si, in general, bancile elvetiene NU raspund la solicitarile tertilor despre clientii lor. Poa’ sa vina oricine sa ceara/caute bani sau sa incerce sa ia acei bani de-acolo … in principiu va fi trimis la plimbare si NU SE VA INTMAPLA nimic daca nu vrea CLIENTUL acelei banci. Inclusiv acum, la 80 de ani de la terminarea WW II – pe motiv de confidentialitate client-banca – nu se stie clar ce bani (aur, actiuni, obligatiuni sau alte titluri) au rulat nazistii prin bancile elvetiene si nici cat din sumele alea mai sunt si acum „sub cheie” in bancile elvetiene sau cine a beneficiat de acele sume. Da, poate ca e gresit conceptual dar pentru mine, ca si client care face bani 100% din munca, banca trebuie sa ma serveasca PE MINE (inclusiv sa ocolesc pe cine vreau eu sa ocolesc) si … scopul scuza mijloacele.
(**) Nu-s nici nebun si nici evazionist. Dupa ce statul imi ia banii pe taxele legate de salariu – de care tot nu beneficiez cine-stie-ce ca la spital merg la privat pe bani – consider ca mi-am facut datoria fata de oricare stat din lumea asta. PESTE salariu, daca ar fi cazul … este treaba mea si nu are statul de ce sa-i bage nasul in banii mei. Ah, daca statul vrea mai mult, nu zic nu apriori, doar ca trebuie sa ma convinga ca merita mai mult si deocamdata nu e cazul.
Aud tot mai des replica: îți trimit acum pe BTPay. Culmea, inclusiv de la puștani de liceu. Nu știu ce a făcut Transilvania să-i atragă, că serviciul lor nu mi se pare cu nimic mai bun decât George de la BCR, de exemplu. Poate chiar un pis mai slab. Deci e ceva mrketing pe acolo, nu neapărat calitate.
*sa fi uitat .
30-40% din cei ce si-au facut Revolut si-au facut pentru ca la alte banci aveau popriri….. Eu il folosesc in mod constant, alimentat cu 60 de lei sau sume mai mari incarcate instant pentru plati de o valoare mai mare. Un fel de dumpcard.
nu inteleg daca ma corectezi sau nu cu acel *
in rest, da, e fix la fel si pt mine
De când cu introducerea IBAN-ului local românesc și finalizarea migrării conturilor orice instituție de la noi (ANAF, primărie, executori judecătorești etc) poate pune POPRIRE pe conturile de Revolut ale românilor direct prin sucursala din România..
Nu s-a făcut imediat (Decembrie 2014)pentru a apuca sa adune in Aprilie de la cei neavizati sume cat mai mari..
Poate nu 30-40% dar mulți din clienții lor vor caută alternative- siguranța elvețiană a banilor- la concurenta (Monese englez, Blink polonez etc)