De ce le-ai cumpăra scutere sau trotinete electrice copiilor?

Articol din categoria: andreiu

Acum că am copilul deja înregimentat în sistemul de învățământ de stat, deja de aproape 2 ani, îmi este dat să interacționez cu tot felul de tipologii de oameni și de copii și să observ îndeaproape cu ce „se mai flexează” atât părinții dar mai ales copiii. 

Și unul din flexurile societății moderne este posesia de scutere sau trotinete electrice la copii. De la mare la mic, de la 14 la 03 ani, sau chiar mai puțin, îi vezi pe trotinete electrice ( unele chiar din alea de se iau la trântă cu un scuter mediu) sau în mașini cu telecomandă, pentru cei care nu sunt suficient de motrici ca să le controleze singuri. A se citi, toddleri. 

Și nu înțeleg de unde flexul ăsta. Mai ales la copiii mici. 

E fix perioada când li se dezvoltă musculatura, când capătă motricitate, când prind reflexe și învață să alerge corect, să aibă călcătura bună.

Exact în momentul ăla tu-i urci cu curu într-o mașinuță sau pe un scuter electric, sau trotinetă sau ce o fi și îl lași să se plimbe fără să depună cel mai mic efort.

Știu, e cool să-și vezi copilul într-un X6 de la 3 ani, dar nu te gândești și la dezvoltarea lui de mare mic barosan de peste câțiva ani, când nu va ști să meargă, să alerge, să își coordoneze mișcările pentru că nu a avut ocazia să meargă pe o trotinetă sau o bicicletă normală? 

Și da, trotinetele electrice ar trebui interzise în parcuri, atâta vreme cât cei care le utilizează nu au nici cea mai mică normă de comportament social sau civic și merg ca descreierații prin parc cu viteză maximă.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

8 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Nu am mai comentat aici pentru ca nu prea comentez pe net, dar ca posesor de trotineta electrica de aprox o luna voiam sa iti zic punctul tau apropos de partea cu parcul. (paranteza: nu sunt de acord cu copiii sub 18 ani pe trotineta electrica, din experienta de 400km pe care o am). Merg in fiecare zi dus-intors Victoriei-Casa Presei Libere, strict pe pista de biciclete/trotinete. Nu am avut niciun accident, desi eram sa am 4 pana acum, fara sa fie din vina mea. Ce am observat:
  – oameni care merg pe trotuar si schimb brusc (adica min 1m) directia pentru ca asa vor ei, fara sa se uite ca pe marginea trotuarului (lat) e banda de biciclete
  – oameni care nu vad ca exista piste de biciclete
  – oameni care merg pe pista de trotinete si se uita la tine urat cand ii claxonezi, in conditiile in care au de cel putin 3 ori mai mult spatiu ca pieton decat ai tu pe pista respectiva
  – oameni pe bicicleta/trotineta care merg pe contrasens pe pista si nu se dau la o parte de pe pista pentru ca ei sunt mai cu mot.
  – oameni care in metrou se grabesc sa ia locul de la primul/ultimul vagon unde se stie ca sunt si trotinete, doar de dragul de a se baga in fata celui care se chinuie sa care o trotineta pliata
  – oameni frumosi care se dau la o parte si care chiar te invita in metrou in locul lor, ca sa nu deranjezi, ca se vede ca nu vrei sa o faci
  – oameni frumosi care pe contrasens se dau la o parte ca sa respecti si tu regulile
  – pietoni frumosi care isi cearta partenerii sau prietenii cu care sunt ca merg pe pista de biciclete si le spune sa se dea la o parte.

  Sunt multe de spus, dar DA, sunt de acord cu tine pe ideea de parc (si nu numai). Daca mergi pe alte „drumuri” decat pistele de bicilete/trotinete, atunci respecta pietonul. Eu sunt si sofer si sincer, am o bucata de 300m in care merg pe trotuar, de la metrou pana acasa. Acolo am momente in care merg si cu 5km la ora sau ma dau jos de pe trotineta, daca e prea aglomerat. Si nu ma supar, nici pietonii nu se supara daca ma vad, ei isi cer scuze, eu imi cer scuze ca s-au speriat cand m-au vazut, sau cand cred ca m-au incurcat. In fata blocului mai ies cu baietii mei „sa se dea cu trotineta”, dar doar cand nu sunt oameni si cu mare grija. Nu pot sa le zic nu.

  Concluzia e ca da, in anumite momente si situatii si eu as vota impotriva trotinetelor, dar daca avem cu totii respect fata de „participantii la trafic” nu ar mai fi situatii de genul asta. E ca la masini, cu soferi nedisciplinati. Dar ce pot sa-ti zic, pe baza traseului mentionat la inceput, e ca 90% din „trotinisti”/bicilisti respecta regulile. Nu stiu cum e in parcuri, dar acolo unde e pista noi, „trotinistii”/biciclistii respectam regulile, dar ne asteptam ca si „pietonii”sa le respecte. Suntem parte din acelasi ecosistem….

 2. #2 Comentariu nou

  Din punctul meu de vedere, orice dispozitiv de deplasare care dezvolta o energie cinetica ce poate pune in pericol viata ar trebui reglementat. Concret, daca ai o trotineta electrica ce e capabila de o viteza de, sa zicem 20 km /h si poate sustine o persoana de 60 de kg ( asa ceva te poate omori daca da peste tine) ar trebui sa ai voie doar in zone special amenajate sau pe carosabil si aici doar cu permis. Din momentul in care circuli pe strada, indiferent cu ce, ar trebui sa cunosti regulile de circulatie, sa ai permis si sa poti fi sanctionat, eventual sa ramai si fara permis ( inclusiv pt biciclisti )

  Acum cateva luni, un trotinetist cu trotineta normala, nu electrica, ce facea slalom printre oameni, a dat peste sotia mea pe trotuar, norocul a facut sa nu pateasca ceva grav.

  Poate sunt eu prea exagerat….

 3. #3 Comentariu nou

  Buna ziua, hai sa punctam un pic:

  „– oameni care merg pe trotuar si schimb brusc (adica min 1m) directia pentru ca asa vor ei, fara sa se uite ca pe marginea trotuarului (lat) e banda de biciclete” – NU exista nicio banda de biciclete, e vopsit trotuarul, exista ceva hotarare in instanta cum ca e ilegala. Iar pietonii merg cu merg pentru merg INCET.
  „– oameni care nu vad ca exista piste de biciclete” – NU exista piste de bicicleta – vezi mai sus.
  „– oameni care merg pe pista de trotinete si se uita la tine urat cand ii claxonezi, in conditiile in care au de cel putin 3 ori mai mult spatiu ca pieton decat ai tu pe pista respectiva” – vezi mai sus, mergi la Primarie si cere pista de trotinete. Plus: pietonii sunt deja cu nervii in pioneze de prea multi idioti la volan, pe bible si mai nou pe trotinete.

  Pe trotineta aia, la 20-25kmh, esti practic calare pe o arma cu care poti rani un om.

 4. #5 Comentariu nou

  Ieri m-a claxonat o fetita de maxim 14 ani sa ma dau la o parte, sa poata trece, ea fiind pe trotineta electrica.
  Si eu ca o baba comunista ce sunt am tipat dupa ea „Poarta casca si nu umbla cu castile in urechi cand esti pe trotineta”.

 5. #6 Comentariu nou

  Al meu nu iasă din casă decât pe electrice.

  Glumesc, nu iese nici așa, dar am dat și eu un posibil răspuns.

 6. #7 Comentariu nou

  A: de prost.
  Nu exista alt raspuns pertinent.

 7. #8 Comentariu nou

  mai bine o bicicleta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.