Aveți 5 minute să vorbim despre domnul nostru „exagerare” pe transport electric?

Articol din categoria: andreiu

Pentru că social media a devenit aproape complet nefrecventabilă, am început să mă îndrept spre citit tot felul de articole, știri, compendii, eseuri, orice îmi pică în mână, în format digital, care nu e tiktok/facebook sau instagram.

Și așa am ajuns să identific tot felul de patternuri,  sau greșeli comune, cum ar fi supraestimarea beneficiilor pe care le aduc vehiculele electrice de orice fel.

Fără să diminuez sau să descalific cumva avantajele aduse de către mașinile sau vehiculele electrice, nu pot pufni în râs când citesc construcții de genul:

„Prin acest proiect se dorește îmbunătăţirea condiţiilor de transport”, de unde putem trage concluzia că vehiculul electric aduce un plus de confort.

Nu, aduce avantaje ca fiind poluarea redusă ( discutabil), consum redus, poate autonomie mai mare, poluare fonică inexistentă, dar nu aduce by default confort sporit.

Este un fallacy, inventăm argumente care nu există doar să susținem o cauză pe care vrem să o întipărim în mintea cititorilor.

Concret: stai mai bine în multe alte mașini cu motor termic decât în Dacia Spring sau în Renault ZOE. 

Sunt condiții mult mai bune în Mercedes CITARO Hybrid din București decât în autobuzele electrice de pe ruta lui 335.

De motociclete nici nu are rost să mai deschid subiectul.

La fel cum tramvaiul vine cu multe avantaje în fața autobuzelor, de exemplu, dar este o altă temă falsă, comparația obiectivă putându-se face doar pe capacitatea de transport, nu pe viteză sau consum.

Nu orice tehnologie nouă aduce confort în viața cetățenilor la fel cum nu trebuie să ne ferim de noile tehnologii doar pentru că nu ne sunt pe deplin cunoscute. Salut 5G, Starlink, vaccinuri etc

Pe de altă parte, oamenii care scriu chestiile astea sunt cei care abuzează de „și așa mai depare”, „ ca să zic așa” sau alte formulări precare în spatele cărora se ascunde o lipsă a lecturii și execițiului scrierii academice.

 

 

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #2 Comentariu nou

    Tipare, boss, nu pattenuri. ????

    • #3 Comentariu nou

      Bea o gură de zeamă de varză, respiră adânc, încearcă să descrii. Greu nu e, corect?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.