Cum recunoști oamenii mici

Articol din categoria: sport

Ultimele zile au fost populate de evenimente sportive, destul de multe, la nivel de echipe naționale.

Avem echipa națională de Rugby, care joacă pentru un loc la cupa mondială, avem echipa națională de fotbal U21, care participă la campionatul european și echipa națională de fotbal seniori, care joacă pentru un loc la campionatul mondial.

Rezultatele nu sunt tocmai rele, având în vedere interesul pe care îl acordă România sportului.
Naționala de rugby este favorită la locul 2, cu o echipă în reconstrucție, fără experiență, care totuși dă semne că are potențial, dar are nevoie de timp.

Naționala mică are o victorie și un egal, din tot atâtea meciuri jucate, iar naționala mare are o victorie și o înfrângere, cu Germania. Naționala mare care începe să arate ca o echipă națională cu mai mult tupeu, mai deschisă, mai orientată spre joc, nu neapărat spre rezultat.

Eh, pe lângă toate cele de mai sus, apar echipele naționale de canapeliști și de experți întru sport, care știu ei de ce suntem noi vai de capul nostru și de ce ar trebui să ne fie rușine cu echipele noastre naționale.

Nu am o problemă cu critica, dimpotrivă, de multe ori este motorul progresului, dar am o problemă cu ei, cu oamenii mici care se uită de sus la alții care chiar încearcă să facă ceva.

Am o problemă cu oamenii care în ultimii 30 de ani nu au făcut nimic să contribuie la dezvoltarea sportului și a culturii sportive în România.

Nu au cumpărat un bilet la meci, au scos scutiri copiilor ca să nu meargă la orele de sport, nu au donat vreun leu pentru vreun club de copii și juniori, nu au votat vreun program electoral care aborda și tema sportului ( nici nu cred că a existat, sincer), dar știu ei că e de căcăt sportul nostru.

Oameni care nu pot alerga 10 metri după autobuz ne explică cât de prost e Ianis Hagi și cum nu va ajunge niciodată ta-su.

Oameni care interacționează cu sportul doar la casele de pariuri, unde pierd câte 100 de milioane pe un bilet ( nu pierd, ei pierd 10 lei pe care îi pariază, de fapt) ne explică cât de jos a ajuns rugby-ul românesc, dacă ne bucurăm la o victorie cu Spania sau cu Portugalia, omițând să vadă cât de lipsit de sprijin a ajuns acest sport.

Să mai zicem de Halep? Câte înjurături își ia de la milioanele de tenismeni de top 10 ATP din România dacă are tupeul vreodată să piardă un meci? Halep care a ajuns acolo fără să aibă vreun milimetru de sprijin din partea statului și a societății românești?

Colac peste pupăză, nu pot să nu remarc cum valul ăsta de anti românism este prezent chiar și la comentatorii de la TV, mai ales la cei de la PRO. În meciul România – Macedonia de Nord, când au egalat macedonenii, comentatorii noștri, români, erau pe culmele extazului.

”nu știm să gestionăm, nu putem să facem, nu putem să dregem, iată-ne cât de proști suntem!!!!!!!!!!” de mi-a venit să închid televizorul și să mă uit pe geam.

Ei bine, ăstia de mai sus sunt oameni mici, oameni care trăiesc din eșecurile altora, se hrănesc cu frustrare și mustesc în venin. De oamenii ăștia trebuie să ne ferim, să îi izolăm, să nu-i lăsam să ne afecteze viețile.

Nu înțeleg de unde atâta ură, împotriva unor semeni ai noștri, care în momentul ăsta sunt cei mai buni la disciplinele lor, din 19 milioane de alți experți.

Dacă îi executăm în piața publică, cu cine mai rămânem?

Bineînțeles, oamenii mici îi găsim comentând orice subiect, de la medicină la cultură, administrație sau deblocat canalul Suez.

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    N-am văzut decât repriza a doua a meciului de ieri 😉 așa ca dam voie sa comentez, mai ales ca sunt la categoria blasfemii de emigrant (ca tot mi se explica în mod constant ca nu ar trebui sa mai emit păreri despre situația din România dacă sunt plecat în alta țară).
    Repriza a doua am văzut-o la arabi (deci nu am fost fericitul interacțiunii cu comentatori sportivi în dulcele grai matern) și ca mare consumator de fotbal (de-ala de merge la meciurile echipei favorite acasă și în deplasare, inclusiv deplasări externe în UCL, basca la orice eveniment sportiv aflat în vecinătate – inclusiv meciuri de liga a Xa) pot zice ca mi-a plăcut ce a jucat România în repriza a doua. Da, bine, poate reușeam sa ciupim un punct, dar modul deschis de a aborda jocul mi-a plăcut.
    Si nu sunt singurul care confirma asta întrucât pana și arabii vorbeau despre stropul de șansă care a lipsit naționalei României, probabil datorită lipsei de experiență în competiții de nivel foarte ridicat, spunând ca la ce au văzut în repriza a doua, România e favorita la locul 2 în grupa.

    Si ai mare dreptate referitor la sportul romanesc (pe toate palierele) da’ zău ca nu văd cale de ieșire fără asumarea subiectului la nivelul fiecărei celule (acasă, la școală, în societate). Și nu tine numai de curicula scoalara sau de cluburile mari sa investească bani în școlile de copii, ci amenajarea de maidane și acordul părinților ca cei mici sa bată mingea pe câmp, fie ea rotunda, ovala sau de orice fel.

    Inca ma racaie o intamplare de acum niste ani când Junior era încă preșcolar și fiind în vizita pe meleagurile copilăriei mele nu am putut sa ii arat terenurile de sport pe care am crescut pentru ca „proprietate privata, străinii nu au acces” (citat aproximativ din zisele gardianului care păzea incinta școlii, intr-o zi de sâmbătă) desi tot el mi-a confirmat ca știe cine sunt pentru ca diplomele și premiile mele încă sunt la loc de cinste în colecția școlii.

  2. #2 Comentariu nou

    apropo de TV, imi aduc aminte cat ma frustrau stirile cand auzeam „ca la noi la nimeni!” sau tot felul de formulari de genul. pana mea, de unde stii ca la altii nu e mai nasol, ai date relevante? mi se pare de kkt pt ca la noi tot timpul iarba e mai verde la vecinul, niciodata nu apreciem ceea ce avem.

  3. #3 Comentariu nou

    Nici mie nu îmi plac comentatorii de la Pro. Dar nici nu cred ca se bucurau ca a marcat Macedonia. Rezultatele nu sunt tocmai rele? Poate nu știai dar nu am mai jucat la un campionat mondial de 22 de ani! Nu avem nicio echipa în cupele europene. NICIUNA!!
    Despre rugby? Stiai ca ne-a bătut Georgia cu 2 jucători mai putini pe teren? De fapt nu Georgia ci selectionata divizionara! Da, nu au convocat și străinii, eram oricum prea slabi pentru ei. Stii cumva cum am bătut Spania? Nu întru în detalii. Adevărul e trist si doare. Niciodată nu am fost atât slabi, atat de jos nici la fotbal nici la rugby. Si asta nu cred ca place cuiva. Nici măcar slabilor comentatori de la Pro.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[instagram-feed feed=1]