Chestionarele cu întrebări deschise: nu, nu mai faceți așa ceva!

Articol din categoria: andreiu

Primesc destule rugăminți să particip la diverse chestionare, mai ales pentru studenți care dau licența sau dizertația. Pe cele mai multe le accept cu drag, pentru că știu că îi pot ajuta în momente complicate.

Dar sunt total pierdut și descumpănit când văd câmpuri cu întrebări deschise, obligatorii pentru a trece la pasul următor și cu enunțuri de genul:” cum vedeți utilizarea internetului in România?”.

Pentru cei mai tineri, întrebările deschise sunt cele care necesită un răspuns elaborat, ca o scurtă compunere. Întrebările închise sunt cele la care răspunzi cu DA/NU/Nu știu sau alte variante prestabilite de răspuns.

Știu, o să spuneți că sunt importante și răspunsurile elaborate, dar nu pentru un studiu, nu pentru un chestionar pe care să-l folosești într-o lucrare.

E mult mai util să spui că 80% din respondenți spun că utilizarea internetului în România este dezvoltată decât să stai să analizezi și să interpretezi ce câmpi a bătut Cismaru în răspunsul de la întrebarea 3.

Este toxic și omoară timp, atât pentru cel care completează cât și pentru cel care analizează și interpretează rezultatele după. Și nimeni nu mai are timp pentru așa ceva, să fim serioși.

Cu plăcere.

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.