Lucruri pe care aş refuza să le plătesc, dacă aş putea alege!

Articol din categoria: andreiu

Din când în când, scârbit de sistem şi de politicile de impozitare şi de distribuire a banului public, mă gândesc cum ar fi să putem alege pentru ce să fim impozitaţi şi pentru ce nu. Sau mă rog, unde să fie direcționați banii cu care suntem noi impozitați.

Şi stând un pic şi analizând situaţia realizez că nu aş da bani decât pentru impozitul pe venit, deşi aş avea unele obiecţii şi acolo. Dar, cu siguranță, aş refuza ca banii mei să ajungă la:

–  nu aş da nici un ban către culte şi biserici, indiferent care ar fi, cu precădere către biserica ortodoxă. Atunci când biblia te îndeamnă la pioşenie şi modestie, tu ridici ditamai handramaua pe banii cetăţenilor,  eşti un nesimţit! Bine, asta știm deja. Mi se pare absurd să rămână în fiecare an copii care nu au loc în grădiniţe dar noi să construim biserici.

– nu aş da bani pentru întreţinerea puşcăriaşilor. Cam 2400 de lei pe lună se duc pe spinarea unui deţinut. După ce că ăla a făcut vreo nefăcută, tot societatea trebuie să îl întreţină? Nu, mulţumesc!

– nu aș plăti ajutoare sociale, altele decât pensii de urmaș sau de handicap. Ești calificabil pentru populația activă și nu vrei să muncești? Ne pare rău, te invit să mori de foame. Nu e nimeni obligat să îți asigure ție vodka de zi cu zi la birtul din sat.

– nu aş da nici un leu politicienilor. Oricum au ei grijă să îşi tragă partea fiecare cum poate şi să nu iasă pe zero sau pe minus. Dar când văd că e parlamentul plin de lichele plătite din bani publici, mi se ridică părul pe mine.

– nu aş contribui nici măcar cu un leu la sistemul de pensii. Aş merge fără probleme pe un sistem privat de pensii. Spre deosebire de sistemul de stat, la privat dacă cumva dai ortul înainte de termen, banii acumulaţi se duc moştenitorilor. La stat, ciu-ciu. Ai plătit 30 de ani dar nu apuci să iei prima pensie? Sănătate şi drum bun! Și oricum sistemul de pensii e la un pas de colaps.

În schimb aş da fericit banii care se duc pe chestiile enumerate mai sus pentru susţinerea unor copii care vor să înveţe dar nu au posibilităţi. Sau unor case de copii sau azile de bătrâni. Sau pentru finanţarea unor secţii sportive de copii şi juniori. Sau pentru construirea şi finanţarea unor clinici şi spitale decente, unde să poată fi salvate nişte vieţi. Și aș mai dona pentru eliminarea pieței negre de medicamente, aș dona pentru o rețea de distribuție a vaccinurilor pentru copii și tot așa.
Să simt că se face ceva constructiv cu banii colectaţi de la mine, nu să trăiesc mereu cu frustrarea că cineva mă jefuieşte de diferenţa dintre brut şi net!

Pentru cei care nu știu, din salariul tău, cam 30% se duc la stat, prin contribuții. La care se adaugă încă pe atât, partea angajatorului. Mi-ar plăcea să avem la un moment dat sistemul de plată a impozitelor în curtea angajatului, să vedem atunci cum vor reacționa cetățenii.

Dar na, situaţia nu pare să se îmbunătăţească, ba dimpotrivă…

7 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Vaaaaaai! Dar cum poti sa spui asa ceva? Pai tu ai vrea sa desfiintezi definitiv doctrina politica de stanga?

 2. #2 Comentariu nou

  La pensiile de la stat, cred că se poate da si pensie de urmaș, în cazul în care cel care trebuia să o ia a murit.

  • Pensia de urmas o primesti doar daca inca studiezi. Dupa ce ai terminat, nu mai pupi nimic.

  • #4 Comentariu nou

   am impresia ca si sotia/sotul pot beneficia de ceva, un pic, nu mult

  • #5 Comentariu nou

   Poate beneficia sotul supraviețuitor numai daca nu are niciun alt venit.

  • #6 Comentariu nou

   Pensia de urmas o primesti pana la 18 ani, sau pana la 21 daca inca studiezi.

  • #7 Comentariu nou

   Sunt caz concret. Taică-meu a murit la 48 de ani, cotizaţii toată viaţa în regulă.
   Eu aveam 24 de ani, am primit fix zero. Fraţii mai mici au primit 300 şi 200 ron pe cap. De banii respectivi s-au făcut investitori şi azi sunt milionari.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.