Parc. Aproape toamnă. Un copil se dă în leagăn de mama focului, are câteva minute bune de când e acolo. Vine un alt copil care vrea să se dea și el în leagăn. Primul copil zice că nu. Celălalt copil începe să plângă, că vrea și el în leagăn. Primul copil zice că nu și se dă nepăsător în leagăn.
Părinte primul copil se uită nepăsător, nu pare să-i pese, nu are nici o reacție.
Părinte copil nr 2 încearcă să calmeze copil și să-i mute interesul către altă jucărie din parc, deși parcul este un bun public, comun, oferit de municipalitate către comunitate și cu acces liber pentru toți membrii comunității.
Este datoria părinților să educe copilul și să-i explice că lucrurile din parc se împart cu ceilalți copii, timpul se negociază între copii ( mai stau 2 minute și apoi te las) și, în general, trăitul în colectivitate, societate, e bazat pe negociere, respect, empatie, ajutor.
Faptul că tu, părinte, asiști nepăsător la o situație descrisa mai sus fără să intervii și să explici copilului tău că în leagănul ăla trebuie să se dea și alți copii, că nu l-ai adus de acasă, nu face decât să te recomande pentru lipsa celor 7 ani de acasă și să ne confirme că mitocănia se transmite din generație în generație. Și că mai târziu vei avea de-a face cu un copil care va fi bully, egoist și sadic pur și simplu gratuit.
Nu a fost cazul meu, kiddo era interesată să caute ghinde pe jos în loc de leagăne, dar faza e reală, se întâmplă.
Înțeleg că trebuie să lăsăm copiii să-și negocieze conflictele, să fie liberi pe decizie, dar atunci când se depășește terenul de joacă ( sau regulile jocului), trebuie să intervenim ca să-i calibrăm.
8 comentarii Adaugă comentariu
Tu cand te duci in parc intr-o zi libera si sunt luate toate bancile de pe langa locul de joaca al copilului, te duci la una ocupata si le spui sa o elibereze ca au tinut-o ocupata pana acum si ar cam fi timpul sa mai lase si pe altii?
Daca tu ai veni mai devreme de la birou si ai prinde mereu locul de parcare smecher din fata blocului, ce i-ai spune unui individ care ar veni la tine si ti-ar spune sa-i mai lasi si lui locul liber din cand in cand?
nu, de obicei impart banca cu ceilalti parinti, n-am nevoie de o banca doar pentru mine. la fel, daca vad un parinte ca isi cauta loc, il invit sa stea langa mine.
inteleg ca discutia se poate extinde si la dozatorul de apa de la birou, cine ajunge primul la el, are drept de exclusivitate, restul pot muri de sete, right?
Eu credeam ca vorbim de produse sau servicii cu număr limitat de locuri care nu mai pot fi fracționate. Da, pe o banca pot sta mai mulți părinți. Dar presupunem ca deja s-au ocupat toate, câte 3 familii pe banca deja.
Dozatorul de apa nu e un exemplu pe care l-aș da. Poate turna apa cât tu o bei pe a ta și presupun ca nu îți pui gura pe diuza sa bei continuu
Acum ca ma gândesc, putem vorbi și de lucruri pe care ai da bani.
Locuri la restaurant. El e plin și tu mai vrei sa comanzi dar vine un cuplu nou și te da afara ca tu deja ai mâncat felul 1 și 2.
Număr de conexiuni la o aplicație sau joc. Se pot face doar 200 pe server și tu ești persoana cu cea mai lunga conexiune. Vine un jucător nou și pe tine te arunca jocul afara în mijlocul bataliei. Sorry boss, te-ai jucat destul, mai lasă și pe alții.
nu boss, ideea e de impartit resursele puse la dispozitie intregii comunitatii, nu doar primilor ajunsi.
Tovarășe Andrei???
gospodin
Mi-i se pare mult mai important ca un copil să învețe să aibă răbdare și să își aștepte frumos rândul și să nu facă scandal în secunda în care ceva nu iasă exact cum vrea el sau când vrea el.
Aia zic si eu, dar sa stie că așteaptă 5 minute si urmează el, nu să aștepte la infinit, fara nici un orizont timp