Când am fost prin țară cu #drumulcetăților am putut vedea cam care e situația în ansamblu a țării, nu doar ce se vede din goana drumurilor europene și naționale.

Praf, pulbere fină.

Drumuri făcute praf, nesemnalizate, nemarcate, fără parapeți sau indicatoare. Totul lăsat de izbeliște.

Mi-au rămas în minte două exemple, care mi s-au părut cele mai grave dintre toate. Unul este Biertan. Localitate care este aproape în întregime patrimoniu UNESCO dar în care, ca să ajungi, ai nevoie de un set de consumabile auto în portbagaj, să le schimbi pentru drumul de întoarcere. Ca să ajungi acolo îți trebuie tupeu și nervi tari. Drumul e infect, păcat de zonă.

Un alt exemplu e Viscri, celebrul sat unde tot vedem că vine mereu Charlie a lu tanti Saveta de la Londra. Drumul până acolo zici că e ros de șoareci. Inclusiv în localitate, zici că tocmai s-a terminat războiul.

Și e păcat, pentru că proștii pierd turiști. Pierd venituri tocmai prin lăcomia lor, tocmai prin goana asta după parandărăt. Pierd expunere, pierd ocazii de făcut bani. Pentru că un turist care vine și își rupe mașina în 14, va recomanda tuturor cunoscuților să nu meargă cu mașina, sau deloc, acolo, că e nasol drumul.

Așa cum am spus despre București că este un oraș total neprietenos cu turiștii, așa pot spune și despre teritoriu, că aproape fiecare primar din România este un mic Oprescu. La mica ciupeală, nici o fracțiune de strategie, de gândire pe termen lung. Nimic.

Și ne mirăm de ce merg toate anapoda în țară. Nici măcar bani nu știm să facem.

Partea bună e că, dacă mai existau și zone izolate și ferite de mitocănie, acum, la alegerile astea avem șansa de a recupera. Să votăm câte un Oprescu în fiecare localitate.

Pentru că eu am pierdut orice speranță că locuitorii români vor ști să discearnă înainte să voteze tot un cretin.