Când a început lumea să o ia razna?

Articol din categoria: andreiu

Tot adun momente de brain freeze pe care le am când mă uit la oameni și nu le înțeleg reacțiile sau acțiunile.

Dintre asta, ce mă frapează cel mai tare sunt chestiile care în trecut, pe vremea mea, spuneți-le cum vreți, erau doar chestii, banale, normale, rutina vieții, acum sunt evenimente, unele chiar musai de pus pe instagram.

 1. eram la medicul de familie să iau o fișă medicală pentru moștenitoare. Înaintea mea era un copil, bebeluș, la vaccinat. Unul dintre vaccinuri, n-am fost atent. Veniseră părinții, amândoi, și doi dintre bunici, să fie acolo, să fie cu copilul la vaccinat. Pentru un vaccin, o înțepetură de 6 secunde au aglomerat un hol întreg 15 minute.
 2. obsesia oamenilor de a merge pe stradă. În zona unde duc copilul la școala chiar sunt trotuare libere, nu sunt blocate de mașini, nu vin urși, nu cad pietre de sus sau avalanșe, nimic. Oamenii merg pe stradă, cu copil de mână, sau singuri, indiferent cum, merg pe stradă. Cât mai în stradă, zici că sunt nebuni. Nu pricep, e peste puterea mea de înțelegere.
 3. pe grupuri de whatsapp, oamenii nu mai pot citi și discerne un mesaj simplu. Dacă învățătoarea întreabă cine NU vine azi, mai mult de jumătate dintre părinți răspund cu „Georgică vine!”
 4. tot cu copii. A fost aproape o lovitură de stat în sectorul 3 când au aflat părinții de la școala Marei că nu mai au voie în curte, nici la predare nici la preluarea copiilor, trebuie să stea la poartă. Nu vă imaginați discuții între ei, de la abuz la bătaie de joc. 10 metri mai departe de ușa școlii, nu au fost trimiși în sectorul 1, nu, dincolo de gard. E dreptul nostru că ne bulucim ca vitele, să luăm PRIMII copilul de acolo, să nu facă gâlci.
 5. nesimțiții care blochează pompa la benzinărie. Alimentează, intră în benzinărie și se apucă să caute apă de ghețar, își cumpără și cafea, poate și un sandviș, dar ar bea și o limonadă. Timp în care stau alții 10 la coadă și el își face siesta înauntru.
 6. Nu ne mai uităm la mediul înconjurător, la context. Nu contează dacă blocăm un bulevard întreg, vom opri fix în mijlocul intersecției, că acolo avem noi treabă 3 minute.
 7. Nu ne mai pasă de reguli. Asta se datorează și din cauza lipsei totale a poliției de pe străzi. Deunăzi m-am certat cu o doamna care voia să facă stânga pe dubla continuă și când i-am atras atenția că n-are voie, m-a trimis departe, la origini. Mai că nu m-a scuipat.
 8. Azi dimineață era o doamnă care stătea PE ZEBRĂ, pe carosabil, lângă bordură, pe telefon și nu traversa. A trebuit să țipe un șofer la ea, să se decidă ce face, că noi rămânem fără permis aiurea și ea își vede de treabă.

Nu mă prind prea bine care e faza sau care e definiția corectă a ceea ce trăim, dar pare că suntem din ce în ce mai tâmpiți și depunem tot efortul să ne tâmpim și mai tare.

26 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  La punctul 5 nu prea ai ce face. Chiar daca Gigel alimenteaza si isi muta masina, pompa aia ramane indisponibila pana cand doamna de la casa ii incaseaza banii pentru carburant. Iar daca Gigel mai prinde in fata lui 1 client care trebuie sa faca o rovinieta, pai normal ca isi ia si apa de ghetar si tot ce trebuie, la cat are de asteptat.
  Da, e frustrant insa asta este sistemul vietii.

  • #2 Comentariu nou

   Nu poți muta mașina din fața pompei până nu plătești. Dacă urci la volan fără să fi platit, vor crede că încerci să fugi fără sa plătești. Încearcă și o să vezi.

  • #3 Comentariu nou

   Am mutat si mașina si motorul de zeci de ori

  • #4 Comentariu nou

   Ba ai ce face, muti masina, mergi la casa de marcat, platesti alimentarea si apoi iti vezi linistit de treaba (toaleta, cafea, apa si tot ce iti doresti sa cumperi).
   Eu asa fac de fiecare data cand vreau sa cumpar si altceva.

  • #5 Comentariu nou

   @Stefan. Pp că stai într-o zona/ oraș dubios de ți se întâmplă asta la benzinărie. De ex sunt magazine mega Image in care untul e ținut în cutii de securitate și în altele e la liber…

  • #6 Comentariu nou

   Probabil era zona de vină, dar m-am lecuit de mutat mașina înainte de a plăti. Mi s-a și explicat că o mut degeaba fiindcă cel din spate nu va putea alimenta până nu plătesc eu (ceea ce este logic, dar la momentul acela nu știu la ce mă gândeam), deci o muți, dar o muți degeaba.

 2. #7 Comentariu nou

  La punctul 5 poți să-i adaugi și pe aia care se bagă la OMV la pompele cu sistem de plată rapidă (alea cu POS la pompă) și apoi se duc să plătească la casă. Marș mă la altă pompă dacă nu te descurci să plătești singur!

  • #8 Comentariu nou

   What the .@#@? Exista asa ceva? Personal nu am vazut niciodata pe cineva platind la pompa direct si ar fi un life changer. Sau cumva aceste pompe nu sunt pentru muritorii de rand, ci pentru cei cu card omv de firma? Ca atunci e .

  • #9 Comentariu nou

   Aparent exista asa ca „mars ma la alta pompa daca nu te descurci sa platesti singur la cele 5 pompe disponibile din 15.000 instalate in tara”

  • #10 Comentariu nou

   Sunt pentru toata lumea 🙂

   *Serviciul de plata la pompa este disponibil momentan in stațiile:

   OMV Aerogarii
   OMV Titan
   OMV Iuliu Maniu
   OMV Cluj Ring Road
   OMV 35 Constanta

   https://www.omv.ro/ro-ro/statii-de-distributie-carburant/servicii/plata-la-pompa

   Sunt si la Petrom

   https://www.petrom.ro/ro-ro/persoane-fizice/servicii/plata-la-pompa

  • #11 Comentariu nou

   cu 5 statii din astea in toata tara si cu pompele alea dedicate marcate atat de discret.. as tinde sa cred ca problema e la omv si nu la client.
   alimentez des la omv, dar n-am vazut pana acum pompe din alea si nici nu cred ca as fi inteles ca sunt dedicate platii la pompa INAINTE sa cobor din masina.
   si da.. daca as fi alimentat acolo.. as fi mers sa platesc la casa pentru ca as fi avut nevoie sa fiu sigur ca imi apar datele firmei pe bon ca sa fiu in regula si formal dpdv contabil.

 3. #12 Comentariu nou

  Plimbam aseara copila in căruț și când sa traversez la o trecere de pietoni de intersecție de străduțe, pac, trage o masina dreapta de pe drumul principal si oprește fix pe trecere ca să intre in mega, masina fiind si pe trecere si pe trotuarul din fata scarilor mega-ului. Ii zic omului ca e idiot, se uită si el, constată si baga un „A, da, scuze..” si intra in Mega. Șah mat.

  • #13 Comentariu nou

   eram la medicul de familie să iau o fișă medicală pentru moștenitoare. Înaintea mea era un copil, bebeluș, la vaccinat. Unul dintre vaccinuri, n-am fost atent. Veniseră părinții, amândoi, și doi dintre bunici, să fie acolo, să fie cu copilul la vaccinat. Pentru un vaccin, o înțepetură de 6 secunde au aglomerat un hol întreg 15 minute.

   Speculez. Probabil să se învețe bondocul cu bătrânii, medicul de familie să-i cunoască.

   obsesia oamenilor de a merge pe stradă. În zona unde duc copilul la școala chiar sunt trotuare libere, nu sunt blocate de mașini, nu vin urși, nu cad pietre de sus sau avalanșe, nimic. Oamenii merg pe stradă, cu copil de mână, sau singuri, indiferent cum, merg pe stradă. Cât mai în stradă, zici că sunt nebuni. Nu pricep, e peste puterea mea de înțelegere.

   Căcat de câine, gunoi, împuțiciune, rebeliune mică (nesemnificativă) împotriva „establishment”-ului (servicii secrete, nomenclatură…).

   pe grupuri de whatsapp, oamenii nu mai pot citi și discerne un mesaj simplu. Dacă învățătoarea întreabă cine NU vine azi, mai mult de jumătate dintre părinți răspund cu „Georgică vine!”

   Presiune în grup.

   tot cu copii. A fost aproape o lovitură de stat în sectorul 3 când au aflat părinții de la școala Marei că nu mai au voie în curte, nici la predare nici la preluarea copiilor, trebuie să stea la poartă. Nu vă imaginați discuții între ei, de la abuz la bătaie de joc. 10 metri mai departe de ușa școlii, nu au fost trimiși în sectorul 1, nu, dincolo de gard. E dreptul nostru că ne bulucim ca vitele, să luăm PRIMII copilul de acolo, să nu facă gâlci.

   Pentru că părinții sunt în competiție cu alți părinți. Să înțelegi tare bine treaba asta: fii-ta nu are „colegi & colege”, are competiție. Tu nu ești prieten cu părinții celorlalți bondoci, ești în competiție (de note, de premii, de „a te remarca” ș.a.m.d.) cu ei prin fii-ta.
   ‘Răiască stahanovismul…

   nesimțiții care blochează pompa la benzinărie. Alimentează, intră în benzinărie și se apucă să caute apă de ghețar, își cumpără și cafea, poate și un sandviș, dar ar bea și o limonadă. Timp în care stau alții 10 la coadă și el își face siesta înauntru.

   E pe bază de pompă, nu? Dacă tu ai băgat de 50 lei, pleci, vine următorul și începe să bage mai mult de 50, ăia de la caserie mai știu cât ai băgat tu? Și da, poate vrei să mai cumperi câte ceva, timp in care ăla bagă, bagă, bagă, bagă, bagă, bagă, bagă mai mult de 50. Ce faci, plătești nota de plata a ăluia? Poate te iau ăia de la caserie la perpulis & scandal inutil.

   Nimeni n-are chef de scandal, cu atât mai puțin să fie băgați pe speță prietenii interlopilor, proxeneților, etc., cu subsemnatul.
   Așa că e pe bază de „wait your turn”.

   Nu ne mai uităm la mediul înconjurător, la context. Nu contează dacă blocăm un bulevard întreg, vom opri fix în mijlocul intersecției, că acolo avem noi treabă 3 minute.

   „Și tu ai face la fel.”

   Nu ne mai pasă de reguli. Asta se datorează și din cauza lipsei totale a poliției de pe străzi. Deunăzi m-am certat cu o doamna care voia să facă stânga pe dubla continuă și când i-am atras atenția că n-are voie, m-a trimis departe, la origini. Mai că nu m-a scuipat.

   Amantlâcurile, nevestele sunt pe timp.

   Nu mă prind prea bine care e faza sau care e definiția corectă a ceea ce trăim, dar pare că suntem din ce în ce mai tâmpiți și depunem tot efortul să ne tâmpim și mai tare.

   Mai în glumă, mai serios, tu ești ‘tâmpitul’ cel mare. De ce: n-ai plecat din spitalul de nebuni, să te muți în Europa centrală sau vest.

 4. #14 Comentariu nou

  la 2 am eu o explicatie – la noi in cartier risti sa calci in rahat de caine daca mergi pe trotuar, iar pe sosea nu sunt.
  Ultimul lucru e sa vreau cacat de caine pe pantofi, pe rotile carutului sau sa calce copilul in asa ceva.

  • #15 Comentariu nou

   În plus, de obicei pe trotuar sunt parcate conserve. Mi s-a întâmplat și mie de multe ori, mergi 10 metri pe trotuar, dai de o gioarsă care îți blochează calea, cobori de pe trotuar, pe urmă iar urci și tot așa până îți bagi picioarele și mergi doar pe stradă.

 5. #16 Comentariu nou

  Emigrarea. Aceasta tara mizerabila nu se va mai face bine niciodata. Emigrarea si taiatul raului de la radacina, ca sa ne crestem copiii intr-un mediu decent. Natie mai agresiva si imbecila ca romanii n-am intalnit.

 6. #17 Comentariu nou

  Lumea a inceput sa o ia razna inca de cand a inteles gresit democratia si libertatea de exprimare. Au disparut respectul, politetea si empatia, parca ne salbaticim tot mai mult si continuam sa aruncam venin in jur – suntem tot mai rai.
  Punctul 5 ma irita cel mai tare, mi se pare ireal ca cei care fac asta nu inteleg ca e deranjant; oare ei sunt relaxati si nu se enerveaza cand li se intapla lor?
  Ma mai irita cei care parcheaza pe doua locuri, pur si simplu e de noaptea mintii, cum mama naibii sa fii atat de nesimtit sau poate incapabil?!
  Sa nu-i uitam pe cei care urla cand vorbesc la telefon (nu vorbesc mai tare, chiar urla), de ii aude toata lumea din magazin/autobuz/tren; la ei ma-ntreb adesea, oare au probleme cu auzul sau isi doresc sa fie in centrul atentiei si doar asa reusesc? ?
  La punctul 2 mai sunt cei care stau pe zebra (de treci cu teama pe langa ei, ca sa nu-i atingi), asteptand culoarea verde a semaforului si injurand ca nu le dai prioritate de trecere; pai d-aia exista semafor, mai fratilor, sa stati pe trotuar.
  La 4 (asta e o moda in toata tara), i-as include si pe cei care fac o adevarata revolutie daca nu sunt lasati sa parcheze masina fix in fata portii scolii, daca s-ar putea, sa intre chiar in scoala cu autoturismul. Nu mai putem merge 100 metri pe jos, sa mai faca si odorul nostru macar o leaca de miscare?

  Sanatosi sa fim, ca nesimtirea este la moda si nu mai are limite, iar noi, din pacate, ne credem mari europeni civilizati si cu drepturi egale, dar continuam sa aruncam ambalajele pe jos, sa mancam seminte in parc si sa scuipam cojile – asta mi se pare apogeul nesimtirii.

  P.S. Si tot mai sper ca vom ajunge un popor cu oameni educati si civilizati, ca vom avea o tara curata si invidiata. ?

  • #18 Comentariu nou

   Nu există o „definiție corectă” a democrației & libertății de exprimare. Ori le avem, fie nu există.

  • #19 Comentariu nou

   Eu sunt incapabila sa parchez corect, de cele mai multe ori. Asa ca ma dau jos din masina, ma uit si daca ju e parcata cum trebuie mai pierd cateva minute sa fac niste manevre in plus pana am pus-o bine. Deci nu tine de a fi capabil, ci de bun simt si respect pt ceilalti.

 7. #20 Comentariu nou

  Mno, acuma sunt de acord cu majoritatea mai puțin la treaba cu benzinăria unde la fel ca și la supermarket, sau orice alt magazin mi se pare normal să fac treburile liniștit nu să alerg ca să nu-l supăr pe vreunul care e în spatele meu pentru că întârzierea de multe ori n-o produc eu.
  Problema cea mai mare e că în aproape fiecare benzinărie există 10 pompe și o singură casă, iar încasatul merge greu, mai ales pentru ăia care vor factură, roviniete, cărora nu le merge bine cardul sau nu-și aduc aminte PIN-ul etc. Multe întârzieri vin de acolo.
  Asta e una, a doua e că eu și apa de parbriz o bag la pompă dacă o cumpăr din benzinărie. Și știu că există indivizi suficient de absurzi care să considere că asta e greșit și am avut parte și de înjurături și mi-am văzut de treabă liniștit pentru că benzinăria e în realitate o stație de serviciu unde faci mai multe chestii, bagi aer la roți, speli mașina etc. Dacă arhitectul care a făcut benzinăria nu a creat și un spațiu unde să parchezi mașina după ce alimentezi ca să-ți faci cumpărăturile sau să bagi apă la parbriz atunci problema nu e a mea și mașina rămâne la pompă până îmi fac eu treaba pentru că treaba aia e pe banii mei, nu-mi plătește nici benzinăria și nici ăla din spatele meu chitanța.

  • #21 Comentariu nou

   Nu fi din ăla. Căcănar. Absolut toate stațiile de carburant au și locuri pentru cei ca tine care vor să își cumpere covrigi liniștiți. Sunt de acord cu întârzierile provocate de vigneta, card, etc. Nu apreciez relaxații care blochează pompa după ce au platit carburantul, cu tot cu „apa de parbriz”. Când o să fim mai puțin egoiști, atunci lumea va fi mai bună. Da, Mălin, aerul nu se bagă in roți la pompă și nici „apa de parbriz”. Poate vrei să o tragi în spațiul amenajat. Până evoluezi și tu, Mălin, iti mulțumesc că îmi faci viața mai „romanescă”. Stai liniștit, nu ești singur.?

 8. #22 Comentariu nou

  1. Medicul de familie să o instruiască pe asistentă să-i uşuiscă pe cei care sunt în plus pe acolo. Atât de simplu.

  • #23 Comentariu nou

   sau mai bine iti faci programare si nu mai e nevoie sa stai prea mult pe un hol aglomerat.

   altfel.. cam cine ar fi in plus in situatia descrisa?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.