Cât costă performanța. Sau de ce nu mai avem sportivi care să ne scoată în stradă

Articol din categoria: andreiu

Pentru că încep jocurile echipei naționale de fotbal și presimt că iar vor începe toți antrenorii și jucătorii din canapele să opineze cu privire la cum nu mai suntem ce-am fost și de fapt avem miliarde de talente în țară, dar oculta nu ne lasă să facem performanță, am zis să fac un pic de lumină despre costurile unui copil care o apucă pe calea sportului și vrea să facă performanță.

Mara face handbal și baschet.
La handbal dăm 240 de lei/luna, pentru 3 antrenamente pe săptămână.
La baschet dăm 160 de lei/lună, pentru 2 antrenamente pe săptămână.

Astea sunt niște antrenamente de bază, de inițiere, nicidecum unele foarte aprofundate sau specializate, care sunt mai scumpe, care presupun mai multe componente, echipament special și altele.

Am întrebat și alți prieteni, care au copii mai mari și care fac sport de performanță, cum stau lucrurile la ei.

Unul din prieteni are copiii fotbaliști, de performanță:

250 de lei/luna – antrenament fotbal

240 de lei/luna – antrenament dribling

200 de lei/luna – meciurile ( teren și arbitru)

Un alt prieten, Radu, are copiii la polo.

Abonamentul lunar este intre 300 si 400 lei.
Unele cluburi se antreneaza de 3 ori pe saptamana, altele de 5 ori. Un antrenament dureaza 2 ore.

La meciuri, de obicei in weekend platim arbitrii cam 20-30 lei/copil si jucam in bazinul in care se antreneaza echipa gazda fara costuri de obicei.

Platim 10 lei si personalul auxiliar de la bazin.

La copii si juniori exista 4 etape ale campionatului, faza zonala (Romania Sud si Romania Nord) tur si retur si apoi play off si play out.

Daca e in Bucuresti e ok, daca nu, parintii platesc deplasarea, cazarea si mancarea, aprox. 1000 lei/copil. Cantonamentele sunt platite de parinti, cam 2000 lei/ copil.

Echipamentul (slipi, papuci, prosoape, casti) costa aprox 500 lei.

De doua ori pe an se face vizita medicala care costa 100 lei si toamna copiii sunt legitimati (sau rellegitimati) de catre FR Polo, 100 lei fiecare.

Mai nou exista grila de transfer si pentru copii, daca se muta de la un club la altul si vor sa joace in competitiile oficialte platesc 1000 lei la federatie pentru “transfer” (nu ma intreba de ce pentru ca federatia nu face absolut nimic).

Bazinele din Bucuresti, in afara de Dinamo, Steaua si partial Rapid sunt praf sau nu sunt potrivite pt polo. In tara la Oradea, Tg Mures, Alba, Cluj e mult mai ok sunt alte conditii. La Floreasca unde se antreneaza 3 cluburi de copii si unul de seniori (Sportul Studentesc) si toate loturile nationale se inoata impreuna cu gandacii.

La toate cele de mai sus nu calculăm transport, timpul părinților petrecut lângă teren sau sala de antrenament, nu calculăm alimentație.

Alt prieten, Gabi, cu copil de 10 ani la baschet

Doua antrenamente de baschet pe saptamana, entry level

– 250 de lei pe luna.
+15 lei arbitrul per meci.

  • 450 de lei echipament pe an.

Ma gandesc ca inaintam la 5 antrenamente pe saptamana deci probabil dublu la pret.
Nu punem consumabile la costuri, adidasi, sticla, rucsac, prosop, minge. Multumim Decathlon:)


Acum, să facem un exercițiu de imaginație.

Avem un copil talentat, care poate fi următorul Mutu sau Hagi, dar s-a născut în comuna Frecăței, din Insula mare a Brăilei, într-o familie cu posibilități modeste.
Pentru a putea face performanță copilul ăla, până să ajungă să fie văzut și luat de o echipă mare care să-l legitimeze, familia lui ar trebui să plătească lunar 690 de lei doar antrenamente și meciuri. La care adăugăm transport, echipament, mâncare.
Probabil pe la 800 de lei, lunar, doar pentru a-i susține talentul.
Nu știu câte familii din România își permit 800 de lei lunar pentru antrenamente și dezvoltarea copiilor spre performanță.
Și astfel, baza de selecție este redusă la cei care își permit, chiar dacă nu sunt talentați. Cei talentați se pot irosi fără ca nimeni să-i bage în seamă, pentru că nu și-au permis.

Pentru comparație, hai să vedem cum au procedat nemții.

5 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Până la performanta începe distracția de la creșe, grădinițe, unele cu costuri de 4-5 ori mai mari decât antrenamentele. Am avut colegă de munca care a renunțat la IT in corporație și s-a mutat pe IT in poliție, tocmai pentru ca se plătește mai bine si poaye ieși la pensie anticipat, pentru a avea timp să finanțeze cu timp si bani cariera in tenis. Costurile acolo cu deplasări la competiții internaționale, avioane, cazari, antrenor, alimentatie spunea ca treceau deja de 7-800 de euro lunar si încă era minor cand a plecat de la noi.

    • #2 Comentariu nou

      tenisul cred ca este cel mai scump sport individual pe care il poate face un copil, daca nu aducem in discutie echitatia

  2. #3 Comentariu nou

    Ploiesti, gradinita privata cu profil sportiv.
    Optionalul de inot, 4 sedinte pe luna, 300 lei. Ii ia dimineata la 8;30 de la gradi, ii aduce in jur de 12 inapoi la gradi.
    Tind sa cred ca este un pret corect avand in vedere ca include transport, instructor si mai ales ca este in timpul programului si nu trebuie sa il incarc dupa gradi sau in weekend.

  3. #4 Comentariu nou

    Copilul merge la un singur sport (deocamdata) pe care si l-a ales singur, la 3-400 RON/luna = 3 antrenamente/saptamana. Tot apropo de bani, concursurile si cele asociate nici nu le mai iau in calcul, am luat-o pe calea asta nu are rost lamentarea.
    Nu am idee cum si-a descoperit copilul pasiunea dar a ales acest sport la 5 ani si merge deja de mai mult de doi ani fara nicio intrerupere si are inca entuziasmul din ziua 1.
    Pentru ca tot copilul a ales sa participe la niste concursuri, a TREBUIT sa il inscriem la club + taxe federatie (desi federatia NU face nimic) + vizita medicala anuala (pana la urma asta nu e o chestie rea). Tot asa, nu ne lamentam, era doar un fapt divers.
    Asteptam cu interes pentru ca e posibil ca scoala (N.B. – PRIVATA!!!) sa introduca optionalul de inot la un pret ceva mai accesibil prin comparatie cu taxa direct la club/bazin. Vom vedea dar oricum nu poate fi sub un 3-400 ron/luna (+ echipamente).
    Dar altceva mi-a atras atentia in articol – Bazinul Floreasca, aia cu gandacii. Pai asta avem daca Bazinul Floreasca l-am dat „monumentului” national care este Ilie Nastase (parca asta il luase cu „concesiune” sau ceva). Sau Baza Vointa din Floreasca „adjudecat” de acelasi limbric de o facea Brigitte pe „Sefa” si punea bariere/bloc caile de acces ca sa mai puna niste taxe. Ma rog, vizavi de Baza Vointa, aici viata l-a luat la mishto si a venit alt limbric (Marica) care i-a dat o teapa.
    La fel si baza sportiva de la Arculde Triumf – aia cu bazine/terenuri de tenis, nu ma refer la stadion – pe care nu am idee cine/cum o administreaza.
    Sau terenurile de tenis din Herastrau …
    Ce au in comun TOATE aceste baze sportive – simplu, orice vrei sa faci mai intai de toate … PLATESTI pana vomiti.
    Aia e explicatia – o tara in care trebuie sa platesti pentru SANATATE (sau SPORT, ca si asta tot sanatate e) / EDUCATIE / SERVICII MEDICALE si lucruri asociate, e o tara RATATA!

  4. #5 Comentariu nou

    https://www.facebook.com/100039947325211/posts/809029640438606/?flite=scwspnss&mibextid=cV6XMN5UE6oGu1k3 chiar daca ajungi campion national, faci recorduri, incerci sa ajungi la olimpiada..statul nu te ajuta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[instagram-feed feed=1]