Anul nașterii plus 55

Articol din categoria: andreiu

Salut! Dacă ești născut cândva după 90 s-ar putea să te plictisească articolul ăsta de mai jos. Nu va fi despre nostalgia aia tâmpită cu vremurile lu nea nicu și cum am chinuit noi, dar pe aproape. E despre nostalgia viitorului.

Dacă ești născut înainte de 90, ridică un pic capul din laptop sau din telefon. Ești la job? Uită-te în jurul tău. Ridică-te de pe scaun și fă niște pași. Dă o tură de etaj/clădire.

Te-ai uitat? Câți colegi peste 50 de ani ai văzut? Câți colegi de peste 55 de ani ai?

Vin vremuri complicate, mai ales pentru cei născuți de prin 70 încoace. Am impresia că de la 50 de ani încolo începi să devii vulnerabil, santajabil și foarte ușor de dat la o parte, de la job, oricât de bine pregătit ai fi sau oricât de mult ai încerca să ții pasul cu vremurile.

Excepțiile fiind profesiile foarte aplicate: medicină, arhitectură, științe juridice. Restul, vulnerabile, în fața tehnologiei, tineretului, sistemului.

Cresc presiunile. Taică-miu a ieșit la pensie cu mai puțin de 50% din salariul net. Probabil noi vom ieși la pensie cu vreo 20% sau chiar mai puțin. Costurile nu scad, tot atât mănânci, tot atât te încălzești sau te speli.

Soluții: nu prea văd, cu excepția a trei:

 1. strângi 1 milion de euro până la 60 de ani și apoi te culci pe o ureche.
 2. pe la 35 de ani te gândești serios să pornești niște chestii proprii pe care să te poți baza și peste 40 de ani.
 3. emigrezi undeva unde sistemul e mai ok cu oamenii.

Știu, sună tragic. Poate așa e. Poate sunt doar fatalist. Dar mă gândesc doar că nu vreau să ajung un pensionar amărât care să se bucure când îi mai dă Olguța de atunci 10% la pensie și care va uita brusc de inflație, cost de trai, putere de cumpărare, doar pentru că mi s-a dat și mie ceva.

Și timpul trece super repede. Mult prea repede.

Ca să anticipez alte discuții, vom prinde pensia, mai mult de 90% dintre noi. Lifespan-ul e tot în creștere, să nu ne facem speranțe că terminăm repede pe aici.

5 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Is un mic antreprenor care’si f’te creierii sa faca sa fie bine…
  – pentru stat in primul rand ca ala mananca la tine la masa si nu plateste;
  – pentru angajati ca aia’s mai scumpi decat clientii;
  – pentru banci – ca n’ai cum altfel in unele domenii si … dai din buci ca sa scapi de ele;
  – pentru mine si familia mea.
  Da, ordinea este corecta. Platesc o gramada de taxe la stat pentru angajati (eu’s cu salariul minim pe economie – nu-mi permit mai mult) si toti primim o mare mue.
  Trebuie sa-i fac analize fiului meu – n’avem fonduri – poate prin septembrie. Eu n-am beneficiat vreodata de sistemul de sanatate de stat – si am avut si salarii cand bagam lejer la stat 600-800 euro pe luna „decat” sanatate – si acu, n’avem.
  Deja planul meu este sa-mi mut cuibul in alta tara…cu fiecare zi tot mai aproape de pasul ala sunt. N’ai decat mah „stat” sa stingi lumina dupa noi si sa te dizolvi cand nu o sa mai ai cu ce…Eu oricum nu am nicio speranta ca voi prinde pensie de la stat.

 2. #2 Comentariu nou

  Si pe afara tot cam asa se intampla… Am avut un contractel in care mai toti seniorii au fost dati afara pentru ca aveau salarii mari si cineva trebuia sa fie acolo daca aparea vreo problema. Compania migrase in cloud si nu mai ai avea nevoie seniorii. Culmea era ca de unul ar mai fi avut nevoie si se gandeau sa-l angajeze pe contract.

  1 milion de euro sunt destul de greu de strans si in afara asta ca sa nu mai vorbesc de Romania. Daca i-ai strans in Romania fara sa-i fi mostenit probabil ca ai avut o afacere si atunci varsta nu prea are importanta. In afara daca si sotul/sotia lucreaza pe post de senior e o sansa sa-i strangi daca nu vrei si casa, si ultimul tip de masina, si concedii prin Bora Bora, etc. Cu toate astea 1 mil s-ar putea sa nu ajunga. Majoritate banilor aia sunt impozabili, impozitele sunt mari si pensiile sunt de mizerie. De exemplu pensia maxima in Canada e de vreo CAD$1100 (vreo 3500 lei) si asta da daca ai lucrat timp de vreo 40 de pe salariul maxim pensionabil. In America o problema mare e cea cu asigurarile de sanatate unde costa foarte mult si la peste 50 de ani problemele medicale apar mai frecvent.

  Daca nu ai strans banii necesari ca sa nu mai fii nevoit sa mucesti solutia ar fi daca jobul tau nu e de nisa si nici n-ai mutat hartii de la un birou la altul sa lucrezi pe contract, sau, altfel, sofer la uber, food delivery, etc unde nimeni nu te intreaba de varsta.

 3. #3 Comentariu nou

  p.s.f.p (post scrptm fara post) cine e dancila ( cum ar veni)?

 4. #4 Comentariu nou

  Mi-a zis recent prietena proverbul „cum iti asterni asa dormi” care pare sa se potriveasca de minune in cazul de fata. Grija mare la ce credite faceti, ce cheltuieli inutile aveti si la ce economii reusiti sa faceti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.