Am recoltat, urmează fabricarea de chips Andrei Cismaru by Lay's!

Articol din categoria: andreiu


În weekend-ul care tocmai s-a încheiat am fost din nou la plantaţia de la Târgu Secuiesc, pentru a recolta cartofii de i-am plantat în primăvară. Bineînţeles că ai mei cartofi au fost printre fruntaşi, mai ales datorită soiului Hermes, un fel de Zeus al cartofului, care creşte foarte bine în condiţii vitrege de secetă (cum a fost anul ăsta). Este el mai sensibil la viroze, dar nu se dă bătut cu una, cu două şi încearcă mereu să fie primul 🙂 Vom vedea în momentul în care se va trece la tăiat şi prăjit dacă este primul, dar eu am mare încredere în el.

Acum, trecând la lucururi mai seriose, am rămas uimit de cât de multă muncă, coordonare şi rigoare presupune agricultura şi mai ales performanţa în agricultură. Mai ales când ai de lucru cu factori foarte stricţi, cum ar fi chips-urile. Toţi cartofii trec printr-un proces amănunţit şi destul de îndelungat, în drumul lor de la câmp la pungă. Ei sunt atent monitorizaţi, trataţi, analizaţi atât cantitativ cât şi calitativ şi într-un final doar cei care corespund standardelor sunt ambalaţi şi trimişi la fabrică. Asta e o descriere pe scurt, pentru că ei beneficiază şi de un somn de frumuseţe!!!(stau între 7 şi 14 zile în pâmânt fără vegetaţie deasupra lor), dar sunt şi foarte atent sortaţi de către angajaţii de la fermă. Cine nu corespunde, e invitat afară.

Pe lângă selectarea făcută de culegătorii de la fermă, cartofii sunt supuşi şi unor analize de laborator, care determină cantitatea de substanță uscată, culoarea la prăjire, calibrul tuberculilor sau  numărul defectelor pe cartofi. Deloc simplu procedeu.

Acum, după ce cartofii au fost recoltaţi, triaţi, sortaţi şi pe sprânceană aleşi, nu rămâne decât să aşteptăm luna septembrie, când mergem la fabrică şi ne apucăm de făcut chips-uri Andrei Cismaru cu bere 🙂

Poze de la recoltat, aici!

P.S: bineînţeles că iar m-am urcat pe combină, dar de data asta nu am mai fost doar doi, ci toată gaşca a fost călare pe utilaje.
P.P.S: nu sunt eu adeptul pozelor cu pisici, dar după recoltatul cartofilor, când am ajuns la Brăila, cel mai tânăr nepot al bunicii mele se pregătea să devină fermier Lay’s.  Sau cel puţin aşa cred, după cât de fascinat era de un sac de cartofi :))

 

0 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Felicitări în cazul acesta și mult succes în continuare! Sau…mînca-ți-am chipsurile :))

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.