Am plecat de la hieroglife și am ajuns la emoji

Articol din categoria: andreiu

Să nu mai spunem că facebook a închis programul de AI pentru că începuse să-și dezvolte propriul limbaj și putea scăpa de sub control foarte ușor. Problema identică și la Google.

Acum na, poate o ști ceva AI și încearcă să ne deschidă ochii sau să scape de noi.

Revenind, acum niște mii de ani,  oamenii scriau niște desene pe pereți. Și nu numai. Așa comunicau ei. Apoi lumea a evoluat, ne-am emancipat noi ca specie și ne-am dezvoltat noi ca populații și ne-am creat limbaj propriu și experți în limbă și gramatici și reguli și toate cele. Declinări, conjugări, timpuri, le știm cu toții.

Câteva mii de ani mai târziu apar niște chestii ca niște fețe mici și galbene, care apoi s-a mai dezvoltat și a evoluat până am ajuns azi la emoji.

Noul limbaj universal. Cel mai simplu și concis mijloc nou de comunicare, care nu necesită nici o școală specială, nici cursuri de formare nici ani de pregătire.

Un chinez cu un finlandez și cu un argentinian se pot conversa ore întregi în emoji fără ca vreunul să cunoască limba altuia sau fără măcar ca ei să vorbească o limbă de circulație internațională.

Oare am greșit noi atâtea mii de ani și egiptenii știau mai bine decât noi?

Să înceapă oare declinul limbilor și limbajelor, așa cum le știm noi?

Eu zic că da și nu îmi dau seama dacă e de bine sau rău. Cred că abia acum începem să discutăm despre globalizare în adevăratul sens al cuvântului.

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    ..și de la semnătura cu degetul am ajuns la touch id 🙂 da, semnele simple, universale, pot acoperi componenta funcțională a limbajului, cam asta au făcut și AI-urile alea, au păstrat doar cuvinte și litere strict necesare, dar îi rămân o anexă, nu-l vor înlocui niciodată complet.

  2. #2 Comentariu nou

    Eu sunt curios cum ar cere finlandezul reteta de supa wonton de la chinez, cum I-ar explica-o chinezul, si cu ce fel de malbec I-ar sfatui argentinianul sa o consume, folosind emoji…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.