Am o slăbiciune pentru trenuri, trenulețe și poveștile despre ele

Articol din categoria: andreiu, promo

Am copilărit relativ aproape de depoul Brăila, la modul în care mergeam acolo destul de des, mai ales vara, la furat de fructe din pomii de acolo. Și ne fascinau mereu trenurile, vagoanele, automatizările, limbajul și uniformele de acolo.

Mi se păreau foarte inspiraționali oamenii ăia de pe locomotive, cum știau ei să strunească niște enormități de fier, ei fiind foarte mici acolo sus.

Din păcate, n-am reușit să mă urc niciodată într-o locomotivă, dar probabil o să o fac și pe asta, la un moment dat.

Am vizitat muzeul CFR din București, am fost la Sinaia de câteva ori cu kiddo, la expoziția de trenulețe, îmi plac, ce să mai. Plus că încă îmi place să merg cu trenul, mi se pare timp câștigat, că ai timp să faci altele, cât mergi din A în B.

Revenind la pasiunea pentru trenuri, am aflat ieri diferența dintre șepcile de la uniformele de CFR-isti: cele cu bordură albastră erau ale personajului de tracțiune și cele cu bordură roșie erau ale personalului de la mișcare-comercial: adică nași, impiegați, șefii de tren sau șefii de stații.

Mai sunt niște informații mișto pe care le puteți afla în perioada asta în Sun Plaza, cu ocazia seriei de evenimente pe nume Pop Up Museums. Aduc în mall poveștile a trei muzee din București, toate interesante și mișto.

Au început cu Muzeul CFR, între 17 și 24 august! E mișto, sunt machete de trenuri, de vagoane, cărți poștale, povești cu și despre trenuri, uniforme, istorie. Pe vremuri, datorită disciplinei, CFR-ul era numit a doua armată.

Seria expozițiilor continuă cu Muzeul Parfumului.

În perioada 7-20 septembrie, 400 de sticluțe delicate, cu forme atipice, decorate cu mărgele, picturi sau broderii metalice, creații cu tradiție globală, dar și exponate românești, vor fi expuse în Sun Plaza.

Micile recipiente aparținând Muzeului Parfumului din Capitală păstrează viu un univers cu povești mai noi sau mai vechi despre personaje cunoscute, povești de iubire, evenimente sau perioade importante și așteaptă să fie descoperite de publicul larg.

Apoi, vine o parte și mai interesantă.

Pentru prima dată în istoria Institutului Astronomic al Academiei Române, vor fi scoase în exterior exponate pentru a fi prezentate la Sun Plaza.

Se va întâmpla în perioada 15 – 29 octombrie, când cei care vin în centrului comercial vor putea descoperi în zona Sun Atrium cele mai importante instrumente folosite de-a lungul timpului pentru studierea cerului, dar și poveștile fascinante ale oamenilor care le-au folosit.

Vizitatorii vor putea afla, printre altele, că pe domeniul din parcul Carol s-au făcut primele fotografii din lume ale planetei Pluto pe care le-a folosit inclusiv NASA sau că acolo se fac calcule de precizie folosite în misiunile de explorare a spațiului.

Și pentru că există multe alte muzee care merită vizitate, Sun Plaza invită vizitatorii să le descopere, și să participe la o tombolă. Toți cei care vin la expoziții cu un bilet de la orice muzeu din București vizitat în perioada în care se desfășoară Pop Up Museums vor putea câștiga unul din cele trei Extra Kituri ale Turistului ce vor fi oferite prin tragere la sorți, în noiembrie. Detalii pe https://www.sun-plaza.ro/muzee.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[instagram-feed feed=1]