Degeaba ne învățăm noi copiii să crească echilibrați, să nu smulgă, să nu lovească, să ceară voie, să fie politicoși, să nu deranjeze, să nu intre în spațiul altor copii sau să respecte dorințele și nevoile celor din jurul lor.
Vax albina, o să creștem niște victime ale fenomenului de bullying, dacă nu facem ceva rapid să compensăm bunul simț. Cu ceva cursuri de autoapărare, cu ceva care să le asigure integritatea fizică și emoțională peste câțiva ani.
Altfel, educația pe care le-am oferit-o noi, creșterea echilibrată și armonioasă le va deveni dușman în viitor!
Știți de ce? Pentru că în paralel cu copiii noștri cresc și copiii de bombardieri și interlopi. Care nu au nici o normă socială, nici un reper de bun simț, nimic. Care smulg jucării, împing alți copii, îi bat, trec peste ei, nu le pasă de absolut nimic, pentru că nimeni nu le-a zis că nu e civilizat.
Copiii noștri vor trăi în războiul celor cărora cred să li se cuvine tot versus celor care știu că nu e așa, dar în același timp au fost învățați că nu e frumos să fii agresiv sau să ripostezi la fel.
Change my mind!
10 comentarii Adaugă comentariu
Bullshit-ul asta cu artele martiale il spune oricare „civil” care nu intelege ce inseamna ele. Poti sa faci mama karate-ului, ti-o iei de la un smardoi de plange mama langa mormant. Artele martiale, chiar si cele de full contact (Muay Thai sau Kick Boxing erau la mare moda intr-o perioada) sunt excelente pentru conditie fizica si cam atat. La o lupta de strada nu se opreste un golan dupa ce a „punctat”, asa cum o faci tu dupa o serie de kumite. Pe strada ti-o furi nasol, hoteste si probabil, daca ai si noroc, atat de naspa, incat nu te mai ridici.
Mai exista si varianta aialalta, ca ii arzi una si dupa aia tot tu esti luat cu subsemnatu la politie.
Dupa 10 ani de murdarit pijamaua alba in dojo, as duce-o pe fie-mea la arte martiale numa’ ca sport complementar tenisului, ca asta presteaza momentan. Pentru workout, pentru pozitii, izometrie si balarii din astea estetice.
A mai buna aparare este sa nu umble aiurea la ore suspecte, sa nu fie in anturaj nasol si sa aiba si un dram de noroc. Am mai fost si eu de 2-3 ori in situatia de a testa ce am facut la sala, dar am ales sa intorc elegantul dos si sa-mi vad de ale mele.
Deci grija mare, mai nasol decat un bullying, este senzatia de FALSA siguranta si competenta pe care o ai de la arte martiale. Si, la ce balet se face cam la toate in acest moment, ca faci o ora de balet la saptamana nu inseamna ca te vei putea apara, atunci cand iti tremura chilotii de frica in fata unui atacator si adrenalina iti intra in ochi.
Poti sa ai ceva succes daca ai facut un still full contact sau macar te-ai batut la sala si ai macar cativa ani de experienta cu antrenamente de cateva ori pe saptamana, dure etc. Lucrat la sac, serii de kumite etc,, pana intra in memoria muschilor, asa cum ii ziceam noi pe vremuri si ai gest reflex sa-i muti figura unuia mai in stanga sau mai in dreapta.
Chiar si asa… auto-apararea nu e ideal stabilita in legislatia romaneasca, deci m-as abtine …
Cresterea armonioasa este super importanta, pentru ca propriul copil sa nu nevina un bully. Multe discutii si explicatii, sa inteleaga ce poate face un alt copil sa se poarte nasol, cum sa raporteze cacaturile astea si cum sa le faca fata. Si da, daca ai un prunc ce presteaza ceva sport, ii fute una peste bot celui care deranjeaza, dar asta eventual in ultima instanta.
Fie-mea, in primul an de „clasa 0” a avut treaba cu 2 copii. Unul, suferind de ADHD (din ce-mi explica ea ca face pustiul la ore, ca invatatoarele nu aveau voie sa dea cu diagnosticu’ in parintii ceilalti), intra ca boul peste ei si-i lovea.
A prins fie-mea doua suturi in dos si mi-a zis dupa vreo 3 saptamani ca da unul in ea. Am discutat cu ea, am discutat cu invatatoarele, am inteles ca nu o ataca numa’ pe ea si ca este bolnav. Chiar si asa am cerut sa fie atente si fetei sa imi raporteze FIECARE nasoleala, sa fac gat. Sunt 100% pentru integrarea copiilor „altfel”, dar fara vanatai la a mea, ca iese scandal.
Pana la urma, dupa o saptamana, l-au mutat, ca au mai fost cativa parinti care au intrebat de ce le sunt copiii pe post de popice.
Al doilea atacator e „targetat” pe fie-mea.
Imi zicea fata chiar inainte sa se lanseze pandemia pe ecranele noastre, ca o face urata si grasa. Chestia cu frumusetea e discutabila, zic ca e superba, dar is ma-sa, deci probabil subiectiva. Grasa nu e, dar este cam cu juma’ de cap mai mare decat 90% din colegii de varsta, pentru ca e scoala preponderent frecventata de asiatici si astia is mici. Mai sunt ceva hispanici, nici ei exagerat de inalti, ceva negri si cativa caucazieni ca fie-mea, care tind sa fie olecuta mai inalti, ca asa suntem noi. Arata ca magaru’ intre oi, deci probabil de aici discutia ca ar fi grasa.
Dracu’ stie.
Oricum, pentru ca rasismul este cat se poate de existent si nu doar la BLMei, cuget ca o avea chinezu’ asta mic o treaba cu blonda mea alba, asa ca i-am explicat ca probabil nu e chiar cel mai fericit copil, daca se tine de cacaturi din astea, sau cine stie ce-l mai invata acasa.
Am convenit sa ma anunte, daca mai apar chestii din astea, ca nu apucasem sa rezolvam problema pre-pandemie si, daca in clasa I e tot cu vita asta in clasa (aici se schimba colectivul si invatatorul in fiecare an), sa ma anunte imediat ce gagiul mai face o miscare gresita. Ca ii iau genitorii la raport si fac scandal sa se auda pana in tara natala.
Alte probleme majore nu am de pe front, eventual mai dau sfaturi dupa ce invineteste fie-mea pe careva in cativa ani.
Accept integral comentariul lui Dojo. Nu-ți ajută la nimic sala daca nu ai niscai experiență de viață reală. Te caci pe artele marțiale când vine unul pe la spate si-ti trântește un scaun în cap, nu mai ripostezi in niciun fel.
bai, eu am fata, sper sa nu ajungem in halul ala de luat scaune in cap
Eu nu cred ca este chiar asa cum zice Dojo. Una e iei un pumn, picor in cap si sa nu știi ce e aia, să nu ai experiența asta și cu totul alta e să primești o lovitură dupa ce ai mai primit alte zeci la antrenamente. La fel și cu datul înapoi și cu măsuratul adversarului în câteva secunde și asa mai departe. Nu, karatele full contact nu sunt degeaba, dar e drept ca nici nu-ți garanteaza ceva protectie. Depinde mult de atitudinea copilului și ce face cu forța și cunoștintele dobândite la antrenament. Daca n-are atitudinea de… „strada”, da, antrenamentele sunt aproape degeaba.
Interesanta povestea ta, Dojo! Si noi ne punem tot felul de probleme si de intrebari legate de treaba asta cu bullyingul! Mai ales ca fii-mea (6 ani si un pic) incepe imediat scoala si e firava tare, la o adiere de vant pica jos 🙂 Din pacate, cred, si noi suntem genul de parinti care o invata de bine, sa fie cuminte, politicoasa, respectuoasa etc. Lucru care nu se intampla cu multi alti copii!
Pe cat de a dracului sunt eu, pe atat de moale e fie-mea. E genul de copil care nu ar face rau (asta e OK, ca nu cresc o psihopata), dar se blocheaza daca este tratata nasol si inca lucrez la comunicare (sa imi zica IMEDIAT ce s-a intamplat rahatul, nu peste o luna, cum a facut pana acum).
Este important, cred eu, sa stie ca nu e normal sa faci rau altui copil, incerc sa ii explic ca de multe ori un copil care face bullying nu este un copil foarte fericit de la inceput, pentru ca de multe ori agresivitatea vine dintr-o viata familiala ceva mai agitata, gelozie (nasterea unui frate mai mic) etc. Nu incerc sa ii demonizez pe cei care recurg la asta, ca nici sa ajung sa desconsidere pe fiecare nu e chiar kosher.
Dar, nu accept sub NICIO forma sa fie agresata. Daca ea inca nu poate sa ridice vocea / mana pentru ea insasi, las’ ca poate ma-sa, ca ta-su e chiar si mai nestapanit.
Pana acum am actionat discutand cu cadrele didactice, pentru ca in timpul orelor s-au intamplat rahaturile. E drept ca unele „atacuri” erau si in autobuzul scolar, unde jurisdictia doamnei se incheie. Partea buna a pandemiei este ca acum prin remote learning am acces DIRECT la toti parintii, prin classroom si Konstella. deci, daca trebuie sa injur pe careva, ca pas al doilea, rezolv si asta.
Acum, daca porneste in septembrie 1-2 zile pe saptamana, daca se intampla ceva, o voi chestiona zilnic serios de tot, sa stiu ce probleme sunt. Si sa actionez imediat.
Ce am dorit sa ii arat copilului:
1. trebuie sa spuna – mie in primul rand, daca inca nu are curaj sa discute cu invatatoarea. Ca stiu si eu sa-i transmit datele.
2. eu actionez mereu pentru ea – imediat ce mi-a spus ca o tranteste pustiul din prima poveste, a doua zi, la iesirea din scoala, am discutat deja cu invatatoarele. Apoi, peste 3 zile, cand a mai dat peste ea, am zis din nou. Dupa aia a disparut copilul la alta clasa (nu eram doar eu nemultumita, cuget). Cu ametitul astalalt, iar, cum mi-a zis intr-o seara ca ii vorbeste urat, cum am discutat cu invatatoarea a doua zi de scoala. Mi se pare vital ca un copil sa stie ca la parinte are mereu „sanctuar”, ca poate sa-mi spuna orice si eu voi face tot ce se poate sa o protejez.
3. nu am incurajat-o sa loveasca – momentan, cum e cu juma’ de cap mai mare si are forta mare in maini, daca ii arde unuia un dos de palma, il gasesc in statia de autobuz. Prefer sa nu ajung acolo.
4. ea trebuie sa fie top la scoala – sa fie cuminte, sa invete etc. Profesorii sunt si ei subiectivi, un copil „model” va fi ascultat cu mai multa atentie decat unul care se stie ca face probleme.
Vom mai vedea 😉
Mi se pare important sa stie sa nu accelte bullying ul, sa aiba reactie la adresa astora care se comporta anormal. Sa atraga atentia adultilor, sa vb deschis cu parintii. Adica sa ceara ajutor. Aici intervine educatia „blanda” pe care incercam noi, parintii, sa le-o dam.
Mergem pe premisa ca ai vostri copii nu se invart in cartiere gen zețari.
Bataia nu e solutie. Cei mai multi bombarderi traiesc in haite si la bataie se baga toti. Been there, done that!
Nu uita de copiii (nepoții, nepoatele) nomenclaturii criptocomuniste & securiste. N-au dispărut, tot acolo sunt…
Legat de autoapărare, având în vedere că am ajutat la partea de prezentare și promovare a unei școli de autoapărare din Brașov și am văzut despre ce este vorba, vă pot îndruma către Krav Maga, o artă marțială pentru oricine, indiferent de condiția fizică, gândită special pentru situațiile din viața de zi cu zi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Krav_Maga