Am vorbit cu Nicușor Dan și mi-a răspuns la toate întrebările

Articol din categoria: andreiu

Sâmbătă pe la 12, la Simbio, am dat de el. Nicușor Dan, candidat din partea USB ( uniunea salvati bucurestiul) la Primăria Capitalei. Al doilea cotat, după madam Firea, în momentul ăsta, la vreo 12% în spate, dacă nu mă înșel.

A venit aproape singur, însoțit doar de 1 membru al echipei, care nu era nici PR, nici om de comunicare și care a stat tot timpul cu capul într-un laptop.

Am ajuns acolo cu bagajul plin de întrebări culese de la voi, de pe blog și de pe facebook. Le-am pus pe aproape toate, unele le-am omis intenționat pentru că răspunsul fusese dat deja, în alte fraze.

Așadar, urmează o listă de întrebări puse și răspunsurile date de către ND:

  1. Cum își va alege consilierii?  – exclusiv pe criterii de competență. Sunt foarte importanți la început când trebuiesc evaluați toți directorii din primăria generală. Evaluarea trebuie făcută rapid și obiectiv pentru calibrarea sistemului și a pune lucrurile în funcțiune.
  2. Cum va obține susținere politică pentru proiecte? -USB va fi prezentă în consiliul general al capitalei. Primarul va lupta pentru transparență și consiliere/sprijin popular. Dacă cetățenii vor susține proiectele propuse de primar și vor dori realizarea acestora, consiliului îi va fi imposibil să se opună.
  3. Maidanezi și adăposturi. Ce facem? ( eterna problemă, e complicat de gestionat)- Militează pentru expertiză. Nu este de acord nici cu prezența lor pe străzi ( pentru că există un risc mare de atac) nici cu tratemente inumane asupra lor.Propune o soluție interesantă pentru București și anume externalizarea serviciilor de capturare, prindere și găzduire în adăposturi către asociații sau ONG-uri competente.În compensație, susține stabilirea unor super amezi pentru cei ce abandonează câini pe străzi, fie că vorbim de persoane fizice sau juridice. Toți câinii să fie cipați la naștere și ușor de identificat stăpânul. ( Să zicem că sunt de acord cu el aici)
  4. De ce 7 primării în loc de 1?  – E inutil, dar așa e legiferat de parlament. Bucureștiul ar trebui să renunțe la sectoare și să se reorganizeze pe cartiere.Cartierul Pantelimon are alte nevoi decât cartierul Titan și tot așa. Însă, e aproape imposibil de realizat asta într-un viitor apropiat, din cauza bulibășelii informatice care va ieși. Infrastructura informatică sincronizată aproape că nu există, proprietățile primăriei sunt trecute într-un PDF de 7000 de pagini și cam atât.  Există plan pentru o cartografiere completă a orașului, care lipsește cu desăvârșire.
  5. Igienizarea râului Dâmbovița. Când și cum se va face? – Există proiecte care vor să dezvolte în jurul râului un mediu propice creării unei axe creative, adică spații ideale pentru cei ce lucrează în industrii care necesită spații speciale pentru concentrare și creativitate.
    – ia în calcul transformarea malurilor în zone de promenadă. Soluții sunt, trebuie doar să se dorească.
  6. Transportul în comun. Când va fi la nivel european? – Da, este un subiect ce nu trebuie amânat. Problema există și trebuie luate măsuri rapide pentru aerisirea traficului din oraș și pentru a avea un transport în comun adecvat. O primă măsură ar fi sporirea controalelor și sancționarea clandestinilor. Efortul ăsta ar trebui susținut cu o modernizare a parcului de vehicule și sporirea numărului lor. În Polonia există un sistem mișto de control. Șoferul știe mereu câți pasageri au validat călătoria și poate solicita control la stația următoare.
  7. Pe cine ar numi arhitect șef dacă ar ieși primar?– Aici sunt 2 chei de discuție. Legal, arhitectul șef se numește prin concurs, nu prin nominalizare directă, deci nu ține de dorința lui. Totuși, o persoană competentă ar fi Răzvan Penescu, bun specialist și bun cunoscător al legii.
  8. Ce facem cu aglomerația din zona Pipera-Aviatorilor?– Este cunoscută problema și nu suportă amânare. Cea mai la îndemână și pe termen scurt soluție este mărești numărul liniillor de RATB care ajung acolo și în paralel să cauți soluții pentru termen lung, cum ar fi încă o magistrală de metrou sau modificări semnificative la infrastructura rutieră.
  9. Cum va face Nicușor Dan ordine în Primărie, cum va răsturna sistemul?– În primul rând va lupta pentru transparență. Va obliga toate firmele care participă la licitații să facă publice dosarele de candidatură, cu sume și angajamente la vedere. Se va baza foarte mult pe dezbatere publică, va ieși în public cu toate chestiile importante, pentru ca cetățenii să fie parte din schimbările orașului. Va încerca reducerea semnificativă a discuțiilor/deciziilor cu ușile închise.

A fost o întâlnire interesantă. Am stat aproape 2 ore de vorbă cu el, deși programasem vreo 30 de min max. Mi s-a părut o persoană ancorată în realitate, care cunoaște mare parte din problemele reale ale orașului dar care nu se repede să promită chestii uriașe sau utopice.

L-am simțit touși un pic prea timid și fără tupeu d-ala de șmecheraș, cu care ne-am obișnuit la ultimii 3 primari generali, calități care plac electoratului de la sud de Carpați.

Alegerile din 5 iunie vor fi un barometru foarte bun pentru ce se va întâmpla în toamnă. Și dacă va câștiga PSD-ul la locale, deja nu trebuie să ne mai facem griji pentru ce va fi în noiembrie.

Dacă erau 2 tururi, probabil că Nicușor Dan avea cele mai mari șanse să iasă primar. Acum e mai complicată problema.

 

Vom vedea ce va fi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.