Pentru ca altfel nu-mi explic cum au putut razbi peste atatea secole comunitatile etnice pe care le putem gasi in orasul de pe Bega de-a lungul istoriei. Sa vezi cum sarbi, maghiari, germani si romani reusesc sa traiasca intr-o comuniune perfecta te pune putin pe ganduri. Si nu numai ca reusesc sa traiasca in armonie, dar reusesc sa transforme urbea lor intr-unul din cele mai puternice orase din Romania. Un oras cosmopolit, din care lumea nu pleaca, ci vine. Un oras care atrage valori si reuseste sa le pastreze acolo, pentru a putea merge mai departe, in acelasi ritm cu mari orase europene.
Timisoara mai reuseste un lucru extraordinar: sa fie iubita de catre locuitorii sai. Sambata dimineata, cand a inceput turul #timisoaranoastra ploua cu galeata. Asta nu i-a impiedicat pe timisoreni sa vina si sa vada cat de frumos si incarcat istoric este orasul lor. Dupa cum bine zice Alex, in alte parti, lumea ar fi ramas acasa. Dar ei nu, au venit si au mers prin ploaie.
Nu as putea sa fac o delimitare intre ce m-a impresionat mai tare in Timisoara, insa va spun unele dintre lucrurile la care timisorenii au fost primii de-a lungul timpului sau care au avut o mare contributie la dezvoltarea orasului:
-in 1718 apare prima fabrica de bere din Romania
– in 1760 a devenit primul oras luminat cu lampi
– in 1771 a aparut primul ziar din tara
-in 1881 ei aveau retea de telefonie
-in 1884 se sting lampile stradale cu gaz si se aprind cele electrice
– in 1889 apare primul tramvai electric pe strazile Timisoarei
-Timisoara a fost multa vreme port la Bega. Se executau curse atat comerciale cat si de agrement.
Si sa nu uitam ca de acolo a pornit revolutia. Un popas istoric foarte important pentru noi toti.
In Timisoara am intalnit unul dintre cei mai buni ghizi, in persoana lui Dan Caramidariu. Un om atat de pasionat de istoria orasului sau nu am mai vazut de multa vreme. Cred ca este in stare sa-ti explice istoria fiecarei caramizi din cetate sau fiecarei pietre de pavaj. Si sa-ti si transmita placerea de a descoperi lucruri pe care nu le stii. Trebuie felicitat.
Pe langa istoria orasului, am avut marea placere de a revedea sau a intalni oameni foarte faini din online si mai ales din comunitatea online. Nu am sa dau nume, pentru ca nu mi-ar ajunge spatiul de aici. Dar toti cei care au folosit timp de 2 zile #timisoaranoastra pe twitter sunt oameni misto, oameni de urmarit si de stat la povesti.
Trebuie sa multumesc celor doua organizatoare Nebuloasa si Cristina care s-au asigurat ca totul merge asa cum trebuie [inclusiv cu vremea au facut ele niste deal-uri pe undeva] si sponsorilor Bere Timisoreana, Lucas SuperSandwich, Skoda Timisoara, Trabucuri.com, Pizzeria Rustica si Mareea care au avut grija ca toata lumea sa isi doreasca sa mai fi stat in #timisoaranoastra.
Multumiri suplimentare si speciale merg catre Raul si Nebuloasa. Stiti voi pentru ce 🙂