Asta a fost cea mai complicată întrebare după cea primită acum vreo 4 ani, când m-a întrebat „tati, ce înseamnă să mori?”.
Și pentru că nu-mi doresc (nu ne dorim, de fapt, că suntem perfect aliniați) să fac din religie fructul interzis, am zis să caut o variantă de mijloc, prin care să-i explic copilului ce înseamnă să fii religios și de ce nu sunt eu un om religios.
Așadar, i-am explicat copilului că, de fapt, religia, oricare ar fi ea, nu are alt scop decât să ne facă să fim oameni buni și care să se comporte bine si frumos cu ceilalți oameni din societate. Și nu ne învață decât să nu mințin, să nu furăm sau să nu jignim alte persoane.
Și, așa cum bunicile cred în Dumnezeu, alți oameni cred in Allah, Buddha sau orice altceva, și ea este liberă să își aleagă în ce va vrea să creadă, când și dacă va simți nevoia să o facă.
Și, am glumit (oarecum) cu ea spunând că eu cred în Dinamo București.
Apoi i-am explicat cât de serios am putut că eu cred în circuitul faptelor bune în natură, că sunt convins că binele atrage bine și că binele nu trebuie să aibă un nume, să fie desenat cumva sau reprezentat de statui.
Poate vă ajută și pe voi, măcar cu o idee de răspuns pt clipa când veți primi această întrebare.
5 comentarii Adaugă comentariu
Si daca religia nu are alt scop decât să ne facă să fim oameni buni și care să se comporte bine si frumos cu ceilalți oameni din societate, de ce nu esti religios? 🙂 Sau mai bine zis, asta nu te face religios? Ca si tu vrei sa fii om bun etc..
pentru ca nu am nevoie de cineva sa-mi spuna cum sa fiu mai bun
Eu nu am întâlnit până acum un om religios care să nu judece, care să își accepte apropiații așa cum sunt ei, care să ajute necondiționat. Un om pe care să îl consider bun. Doar oameni răi care se ascund în religie și își justifică purtarea prin ea. Din punctul meu de vedere, nu ai nevoie de religie ca să fii bun. Poți fi bun și fără ea.
Oamenii prin natura lor sunt egoiști și impulsiv se gândesc doar la „binele” lor și pe termen scurt. „Acum vreau și acum îmi dai”. Poveștile din religie te modelează să trăiești în comunitate și nu de acum, ci de când lumea. Egipt, Mesopotamia, Israel, Grecia și Roma antice etc. Au făcut-o ba prin puterea exemplului, ba prin frică. Așa cum au considerat ei că e „bine”. Cancerul a început când și-au dat seama și de puterea manipulativă a ei.
Să fie primite zilele libere de Paști, Crăciun, 15 august, etc.