Sunt blogger oficial la FITS

Articol din categoria: andreiu


Pentru că am crescut pe lângă teatrul din Brăila şi consider ca teatrul este unul din cele mai frumoase lucruri la care putem avea acces pe lumea asta, nu am putut refuza invitaţia de a merge la Sibiu, între 25 şi 27 mai, la Festivalul Internaţional de Teatru. Mai ales când ştiu că voi avea ocazia să văd echipe de actori din străinătate care vor juca în piese consacrate pe care le-am văzut deja în Brăila sau Bucureşti.  Experienţa mea va culmina cu „Faust” al lui Silviu Purcărete, o piesă pe care îmi doresc de foarte multă vreme să o văd.

Şi cum Sibiul încearcă întotdeauna să facă cele mai frumoase lucruri (ne amintim de 2007 când a fost Capitală Cultural Europeană), FITS înseamnă mai mult decât piese de teatru, jucate convenţional în sală. FITS va îngloba anul acesta, piese de teatru clasic, în sală, reprezentaţii stradale, concerte în aer liber, parade dar şi vernisaje, seminarii şi conferinţe. Adică un mix de cultură care mi-a creat mari probleme în stabilirea unui program orientativ pe care să îl respect în şederea mea acolo.  Startul se va da pe 25 mai şi până pe 3 iunie, Sibiul va fi kilometrul 0 de cultură al României. Tema acestei ediţii a festivalului va fi „CRIZE. Cultura face diferenta” . Şi chiar cred că aşa este.
Tema nu este aleasă aşa, la întâmplare ci vine ca o măsură de protest faţă de atitudinea ministerului care a ales să nu sprijine cu absolut nimic un festival care, ca mărime şi amploare este pe locul 3 în lume. Tot meritul aparţine echipei manageriale în frunte cu domnul Constantin Chiriac, care este directorul Teatrului Naţional Radu Stanca, dar si FITS.  Şi nu e deloc usor să îţi asumi o astfel de responsabilitate. Dar na, e proverbială dorinţa noastră de a ne sabota şi a ne pune beţe în roate unii altora.

Eu promit solemn să vă ţin la curent cu ce se întâmplă în perioada 25-28 mai la festival şi să încerc să redau cât mai bine atmosfera de acolo. În cazul în care vreţi să vă convingeţi personal de cât de frumos o să fie Sibiul în perioada evenimentului, aveţi un program aici, unde să vă alegeţi ce vreţi să vedeţi. Dacă mie imi scapă cumva ceva, găsiţi informaţii, poze şi multe lucruri frumoase şi pe pagina de facebook a festivalului. Daţi like acolo şi staţi cu ochii pe timeline. Eu abia aştept să înceapă!

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    jon, distractie placuta, mai ales ca sibiul e printre orasele tale preferate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.