Studiu Revolut: Mai puțin de jumătate dintre tinerii români economisesc lunar, iar 61,45% își fac griji cu privire la viitorul lor financiar

Articol din categoria: andreiu

Revolut a analizat obiceiurile de economisire ale tinerilor din România și din alte țări europene în cadrul unui studiu desfășurat pe un eșantion de peste 11.000 de respondenți, dintre care 3000 de români. Datele rezultate relevă faptul că 47.57% dintre tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18 și 38 de ani economisesc în mod constant, în timp ce 17,11% nu reușesc deloc să pună bani deoparte.

Peste 70% dintre tinerii din România susțin că le face plăcere să își gestioneze finanțele personale, deși majoritatea (61,45%) își face griji cu privire la viitorul financiar și consideră că este dificil să strângă bani în mod frecvent. Conform datelor înregistrate, cei mai mulți ”millennials” economisesc utilizând conturi de economii (47,95%) și numerar (23,22%), în timp ce numărul celor care aleg variante precum acțiuni, obligațiuni și fonduri mutuale nu depășește 6%.

Cei care reușesc să economisească strâng bani pentru vacanțe (38,26%), pentru a achiziționa o locuință (22,27%) și pentru cheltuieli neprevăzute (10,67%). Peste 6% fac acest lucru pentru un autoturism sau pentru a cumpăra diferite dispozitive, iar procentul celor care pun lunar sume de bani într-un cont pentru copii este de 5,68%.

În mod surprinzător, capitala nu deține locul întâi în ceea ce privește sumele economisite de tineri, deși înregistrează cele mai ridicate salarii la nivel național. Brașovenii sunt în topul clasamentului, cu economii medii de 108,69 euro pe lună, urmați de bucureșteni care reușesc să pună deoparte circa 89,25 euro lunar. Sume aproximativ asemănătoare economisesc și tinerii din Iași (86,59 euro/lună) sau Cluj (83,31 euro/lună), cu circa 60% mai mult față de timișoreni, cărora le rămân în medie 50,17 euro după cheltuielile din fiecare lună.

Un interes mai crescut poate fi constatat atunci când vine vorba despre investițiile în imobiliare. Spre deosebire de vestici, 59% dintre tinerii din România preferă să dețină propria locuință în detrimentul închirierii, însă un cămin propriu rămâne un lux pentru mulți dintre ei. Peste jumătate dintre respondenți (55,81%) consideră că este foarte dificil să achiziționeze o primă casă și mai mult de 60% întâmpină dificultăți în a accesa un credit ipotecar, proces pe care îl consideră anevoios și stresant. Chiar și în această situație, aproape 58% dintre cei care își doresc să aibă propria locuință intenționează să solicite un împrumut.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    In mare parte cred ca acest studiu arata viata din Romania, si de ce pleaca tineri in strainatate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.