Şmecheria, BAC-ul şi rezultatele aşa zis dezastruoase

Articol din categoria: mișto

Pe mine nu mă miră deloc rezultatele de la bac. Ba dimpotrivă, mi se par că reflectă foarte bine realitatea. Pentru că în ultimii ani, încă de când eram şi eu pe băncile şcolii, nu se mai acordă nici o importanţă studiului sau examenelor importante. De ce? Pentru că suntem bombardaţi zilnic cu informaţii despre oameni de „succes” semi analfabeţi, îl avem pe Gigi Becali ca model pentru o naţiune roş-albastră, o avem pe Bianca lu Bote, avem Clejanii şi mai ştiu pe cine. Toţi ăştia enumeraţi mai sus sunt exemplul clar că se poate şi fără şcoală, fără sacrificii sau studii superioare. Salam are saci de bani şi probabil nu a terminat 10 clase.

E cool să fii şmecher şi să nu îţi pese de şcoală. Dacă te finanţează ai tăi suficient încât să o poţi arde monden, cu atât mai bine.

Pe  lângă asta, apar tot felul de oferte ale şcolilor postliceale sau chiar ale unor facultăţi care primesc absolvenţi de 12 clase chiar şi fără diplomă de bacalaureat, deci de ce ne-am bate capul?

Dacă luăm în calcul şi situaţia de pe piaţa muncii, starea locurilor de muncă şi salariile pe care le primesc tinerii absolvenţi ajungem să realizăm că e degeaba să te consumi, când ai mirajul emigratului şi făcutului unui „ban grămadă”.

Degradarea sistemului de învăţământ nu a început de doi-trei ani, nu e vinovat Funeriu sau vreun alt ministru recent. Asta e o boală veche, începută probabil din avarismul unor profesori de materii sensibile, care au început să o lase mai moale la catedră pentru a atrage copiii la pregătire. Cine nu îşi permite, fie trebuie să se descurce singur şi să tragă tare, fie o să aibă probleme la clasă. Ştiu cazuri de profi care puneau beţe în roate celor care nu făceau meditaţii la ei.

Problema va continua aşa până când cineva se va hotărî să pună piciorul în prag şi să dea milităria jos din pod, când profesorii vor fi evaluaţi şi apreciaţi în funcţie de performanţele elevilor pe care îi pregătesc, până când materia şcolară va permite pregătirea exemplară a elevilor, nu prin tot felul de informaţii distribuite aleatoriu, care nu ajută cu nimic la dezvoltarea profesională şi personală, ci doar o presupusă cultură generală. În momentul în care sistemul de învăţământ liceal şi universitar va fi pregătit să formeze specialişti sau oameni cu o pregătire solidă într-un domeniu.

0 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Unii profesori sunt si obligati sa faca meditatii ca sa se poata intretine. As da vina mai degraba pe sistem, care le da niste salarii mizere astfel incat se pierde si motivatia. Cat de mult ai vrea tu sa inveti oamenii, cand stii ca la finalul lunii primesti 12 milioane ca sa te chinui sa ii bagi chimie in cap unuia care-ti da in cap cu catalogul si care te injura, parca nu prea-ti mai arde si o lasi mai moale.

  Cred ca ar trebui sa lasam elevii sa invete ce cred ei ca e important (vezi cele cateva modele de scoala democratica) si-atunci vor iesi matematicieni care nu stiu sa faca o reactie chimica si filozofi care nu vor putea sa calculeze matrici. Dar va fi ok.

 2. #2 Comentariu nou

  revenim la „no onion my friend. this is so much better!”….eu zic ca daca vroiau sa invete, invatau…si pana la urma de ce e asa necesar ca promovabilitatea sa fie de 100%? cum se mai cern valorile adevarate? oare tara asta nu mai are nevoie si de strungari, frizeri, tamplari si alti meseriasi? oare chiar e nevoie ca Romania sa fie singura tara din lume cu 100% oameni licentiati? nu ai invatat, sa iti fie de bine, du-te pe santier sau la confectii!

 3. #3 Comentariu nou

  Am si eu o curiozitate, ce facultate te primeste fara bac? Adica poti avea diploma de studii superioare fara cele de liceu? Este chiar jenant ce se intampla

  • #4 Comentariu nou

   da, te accepta dar din cate stiu nu poti da licenta inainte sa prezinti diploma de BAC

 4. #5 Comentariu nou

  Sunt total de acord cu articolul scris!Traim intr-o societate unde motivatia ocupa ultimul loc, avem modele care in nici un caz nu pot slefui tinerii si de educatie deja nu se mai poate discuta!

 5. #6 Comentariu nou

  Oamenii din ziua de azi cauta sa fie descurcareti nu destepti scoli….
  Deci iti dau dreptate, si rezultatele sunt bune, pentru ca cu tot cu camere au copiat astia.

 6. #7 Comentariu nou

  Nu se mai pune accent pe scoala, cultura generala, lucru bine facut. Cercul este oarecum vicios – profesorii nu sunt platiti, deci ajung sa nu se implice, elevii nu sunt (co)interesati, iar societatea, in general, promoveaza incultura, non-valorile, cum spuneai si tu. Nu este lipsit de demnitate sa fii muncitor sau taran, important e sa faci bine ceea ce faci. Fiecare isi are rostul si importanta lui in societate. Din pacate, calitatea se pierde…
  Off topic: am vrut sa imi fac introducerea in rubrica „Andrei”, insa cum nu e posibil, o fac aici 🙂 Asadar, bine te-am gasit si sa ne citim cu placere.

  • #8 Comentariu nou

   bine ai venit! te astept cu drag 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.