Suntem învăţaţi să trăim la mica ciupeală

Articol din categoria: mișto

Constat că avem inoculată gândirea de vânătoare, de pedeapsă şi stat la pândă. Încă din şcoală am fost trataţi aşa. Exact când aveai o zi proastă şi nu te pregăteai pentru importanta lecţie de [insert class here] erai scos la tablă. Nu ştiai?
-Ahaa!! Te-am prins, ai 2! – Dar, ştiu toată materia aproape, adică nu cred că sunt chiar de 2!
-Nu există, treci înapoi în bancă! Pentru azi ai 2. Aşa am învăţat să vânăm note, să chiulim în momente cheie. Rare cazurile când ţi se spunea „bine, vii mâine cu lecţia învăţată”.

Mai apoi vedem poliţia, cum stă la pândă ascunsă prin tufişuri sau prin curbe. Nu ai centură, vorbeşti la telefon? Amendă! În schimb nu am văzut pe nimeni felicitat sau recompensat cumva pentru că merge ca la carte! Nu!

Săptămâna trecută citeam o ştire cum că nişte oameni din Iaşi au pus mână de la mână şi s-au apucat să asfalteze strada pe care locuiesc, pentru că era zob. Ştiţi ce a făcut primăria din Iaşi? Nu, nu i-a felicitat nimeni, nu le-a mulţumit şi nici nu i-a dat ca exemplu de comunitate cu simţ civic! Le-a ars o amendă destul de mare şi i-a obligat să spargă asfaltul pentru a aduce strada la starea iniţială.

Nu suntem obişnuiţi să susţinem performanţa sau măcar bunele iniţiative. În schimb, avem o plăcere meschină să ne săpăm, să ne punem beţe în roate şi să dăm la gioale celui de lângă noi. Pentru că dacă putem, nimic nu ne va sta în cale.

0 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Faza cu statul in curba cu radarul e tipic romaneasca.
  Scopul lor nu-i sa reduca accidentele, ci sa-si umple buzunarele.
  Cat despre cei din Iasi… primaria probabil isi voia dreptul 🙂

 2. #2 Comentariu nou

  Ai remarcat foarte bine situatia si este foarte trist ce se intampla. In toate domeniile, in loc sa fie laudata si apreciata initiativa, cei care chiar pot si vor sa faca ceva, fie nu sunt lasati, fie sunt amendati sau criticati.
  Daca Primaria de la Iasi nu a fost in stare sa asfalteze o strada, desi sa ia taxe si impozite stie foarte bine, trebuia apreciata actiunea celor care au asfaltat acea strada.
  Iar in invatamant, profesorii sunt interesati doar sa dea meditatii si sa primeasca „atentii” de la elevi. Si chiar vaneaza elevii sa ii prinda ca nu stiu, ca sa le puna 2. Tu ai luat vreodata nota 2? 🙂

  • #3 Comentariu nou

   oho, tu sa fii sanatos!

 3. #4 Comentariu nou

  Legat de „În schimb nu am văzut pe nimeni felicitat sau recompensat cumva pentru că merge ca la carte!” mi se pare hilar ca cineva sa te felicite pentru un lucru pe care trebuie sa il faci in mod normal.

  Asa ar trebui sa fiu si eu felicitat ca nu omor maneliști prin tramvai.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.