Eu nu mă simt vinovat cu nimic pentru circul politic

Articol din categoria: atitudini

not guilty

Circula de vreo 2 zile un articol de pe Ziarul Financiar care critică pedant populația României pentru situația în care s-a ajuns, cu Ponta pe post de prim-ministru și donșoara Predescu, absolventă de Harvard, sacrificată de antemenționatul pe altarul cotrocenilor. Și se spune acolo că suntem cu toții vinovați pentru că nu luăm atitudine și stăm să comentăm pe la colțuri.

Aș dori să o contrazic pe autoare. Eu nu mă simt vinovat cu nimic. Eu, de 10 ani, de când l-am dobândit, am fost și mi-am exercitat dreptul la vot. Indiferent că ulterior deciziile mele s-au dovedit a fi bune sau rele, am fost și am votat. Din câte știu asta e singura formă de manifest, de luare de atitudine în democrație: votul.

Vinovați sunt cei ce îndeamnă sus și tare să nu iasă lumea la vot că e nasol, vinovați sunt cei ce își vând votul pe o bere, 2 mici și o horă în parc, vinovați sunt toți cei care l-au reformat pe Ceaușescu cu Iliescu, cu 90% din voturile liber exprimate. Vinovați sunt cei ce au păstrat poza cu Iliescu pe perete până au murit. Ei sunt vinovații pentru situația de acum. Nu noi. Nu toți!

 

not guilty by shutterstock

0 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Mie-mi plac si aia care zic ca „bine ca vorbiti, dar nu face nimeni nimic”. Cu toate ca indivizii cu pricina nu stau sa se gandeasca ce dracu ar putea face… care ar fi optiunile.. ca atunci si-ar da seama ca mare lucru nu se poate face asa, de azi pe maine.

 2. #2 Comentariu nou

  „Dacă votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm.”

 3. #3 Comentariu nou

  E pacat, ca esti tanar si n-ar trebui sa porti sechelele comunismului (aveai 3 ani la revolutie, nu?) dar totusi te cramponezi in obsesia asta. Nu siu de unde ti se trage, de la parinti poate, sau de la mediul in care ai trait. Dar incearca sa te distantezi un pic, sa renunti la ura si resentimente si sa vezi situatia clar, fara ochelari de cal.

  Comunismul s-a terminat demult. Sau macar cel oficial s-a terminat. A da, ca fostii securisti sunt inca bine fixati in sistem (ei si urmasii lor) si au chiar functii de conducere, asta e alta mancare de peste. Cat despre Iliescu si tovarasii lui, a fost o perioada de neocomunism pe care unii analisti o considera chiar necesara ca perioada de tranzitie intre comunism si democratie, altfel trecerea direct de la comunism la democratie ar fi fost prea brusca si or nu s-ar fi putut face, or ar fi fost un soc destul de mare pentru populatie si tot ce inseamna organizarea politica si economica a unei tari. In fine, ideea asta ramane de dezbatut…

  Dar poporul, cel format din oameni ca tine, cel care teoretic detine puterea (parca asa era intr-o democratie) ce-a pazit? Lasa epoca lui Iliescu. DUPA asta. Pe cine a votat, cum a votat? Ii mai poti acuza de reminescente de comunism? De ce au facut alegerile pe care le-au facut? Daca n-au avut cu cine vota (si au ales raul cel mai mic) de ce nu au crescut un om care sa poata fi votat? Omul ala puteai sa fii tu. Ai 28 de ani, deci esti destul de copt si ar trebui sa fii lasat in spate fantoma comunismului. De ce nu exista unul ca tine ca sa-l putem vota?

  Stii de ce? Pentru ca tu nu-ti asumi responsabilitatea. Ca un copil de gradinita, spui „NU E VINA MEA”. Ba cu viclenie ii bagi si pe altii in oala cu tine, ca sa fiti mai multi: „NU e vina noastra.”

  Bine. Nu e vina ta. Nu e nici a mea. Desi am votat si eu, ca si tine, in ultimii 10-14 ani. Si cu toate eforturile noastre, uite ca nu se schimba nimic. ‘tu-i mama ma-sii! Dar nu e vina noastra. Noi ne-am facut datoria!

 4. #4 Comentariu nou

  Niciun roman nu se simte vinovat. Al dracu, ce ingeri suntem toti !!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.