Azi dimineaţă un băiat a fost omorât în bătaie de un altul în centrul vechi al capitalei. Violenţele sunt din ce în ce mai dese acolo, fie între diverşi indivizi, fie între clienţi şi bodyguarzi. Povestea tipului omorât azi e cu atât mai tragică cu cât s-a petrecut la 10 metri de secţia de poliţie. Pentru cei ce nu sunt din Bucureşti, în centrul vechi există o secţie destinată asigurării ordinii în zonă şi chiar aşa se cheamă :” Secţia de poliţie a centrului vechi!”. Secţia asta a mai fost implicată în scandaluri, nu mai departe de vreo lună fiind ultimul caz ieşit în public.

Întâmplarea face ca pe la 5 jumate să trec fix prin zonă, mergând spre un taxi. Am văzut duba de SMURD pe stradă, aproape de secţia de poliţie, nici un poliţist lângă şi m-am gândit că e vreun băiat care a exagerat cu paharul şi are nevoie de asistenţă. Aproape de splai, la shaorma Dristor în faţă, mega bătaie. Mulţi băieţi contra nişte gorile de la BGS şi parca vreo 2 shaormari de acolo. Scandal, chiuituri, fluierături, picioare, pumni…bătaie regulamentară, nu copilărie.

Ajung în staţia de taxiuri şi prima maşină parcată era un Logan de poliţie. Îi fac semn celui care stătea în dreapta că mai sus se lasă cu bătaie mare şi poate ar trebui să intervină sau ceva. Deschide omul uşa, se ridică cu un sictir de nu trece nici cu lămâie, îşi pune graţios chipiul pe cap şi mă întreabă de sus : “ce vrei mă?” Îi repet că mai sus se bat unii şi poate ar trebui să intervină, omul se uită spre bătaie şi pleacă cu greu încolo. După el, ies din maşină încă 2 poliţişti şi fug spre locul conflagraţiei. Mai departe nu ştiu ce s-a întâmplat, am urcat în taxi şi am plecat.

Acum stau eu şi mă întreb, dacă un om este omorât în faţa secţiei de poliţie, nişte oameni se bat de se toacă în plină stradă şi poliţia stă în maşină la palavre, de ce mai scrie pe maşinile de poliţie “siguranţă şi încredere” ? Şi mă mai întreb de ce şefii poliţiei nu suplimentează numărul de poliţişti pentru centru în timpul weekendului când se ştie că e tixit?

Câţi oameni trebuie să mai fie bătuţi sau omorâţi până vom putea să ne simţim în siguranţă în centru?