Și totuși, ce aveți cu horele?

Articol din categoria: andreiu

Și, mai ales, cu românii care le joacă?

Mă întreb chestia asta de câțiva ani buni, cam de când a început să aibă tracțiune video-ul pe internet și, aferent, au început să apară și clipuri cu români horind, care pe unde apucă.

Cu precădere, ura românului de pe internet împotriva horelor, este îndreptată asupra celor care horesc atunci când sunt în vacanță, la mare, la munte, la stațiuni, la ștrand, unde sunt oamenii plecați la relaxare și distracție.

Vedem clipuri cu oameni care fac horă pe plajă, la eforie, în apă, la eforie, în bazin la Felix, în piscină undeva în Oltenia, clipuri unde românul de pe internet vine și sancționează comportamentele degradante, aproape de limita de jos a omenirii, pentru că, citez „așa ceva nu se face!”.

Se știe (nu este știut, se știe) că, pentru a putea să te califici drept bun român, în concediu trebuie să citești musai 3 compendii despre efemeritatea morții defuncților decedați spiritual, să cureți măcar 341 de ceackre prin incantații, meditații și, dacă se poate, să te regăsești cu tine, tu.

Altfel, dacă alegi să te distrezi alături de alți semeni ai tăi, cum vrei și cum simți tu, ești scos la careul internetului si judecat de cele mai înalte și aprigi instanțe.

Și pentru că nu doar grija față de altul ne mistuie profund în măruntaie, mai suferim și de o altă boală grea: dubla măsură.

De ce dubla măsură?

Pentru că, dacă în locul românilor care horesc pe plajă sau în apă vedem niște irlandezi care dansează ca Michael Flatley sau incing un zorba grecul, se umple internetul de clipuri laudative și admirative „ Vai, ce cool sunt oamenii ăștia, că uite, țin de tradițiile lor și…..iată, se distrează maxim în vacanță!!!”

Dar să ne amintim de bancul cu românii în iad, cu dracul care se bătea de muscă la cazanul cu ai noștri, pentru că nu trebuia să facă nimic.

Lăsați oamenii să se distreze cum vor ei, atâta timp cât nu deranjează pe nimeni. Și dacă 100 de oameni aleg să se prindă în horă undeva, oriunde ar fi el, fără să se cunoască sau să planifice asta înainte, înseamnă că s-ar putea ca ei să aiba mai multă dreptate decât tine, cel care îi judeci aspru pe internet.

Din cele mai vechi timpuri, lucrurile se întâmplau la horă. Hora este un enabler social românesc, care nu va dispărea nici nu va muri pentru că vremurile și cei care le trăim acum și-ar dori asta.

Hora va dăinui într-un fel sau altul, sper din suflet că tot ce înseamnă social media nu.

 

Photo by Maria Lupan on Unsplash

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[instagram-feed feed=1]