Și, ai făcut armata?

Articol din categoria: andreiu

Una dintre cele mai nasoale chestii care au fost vreodată inventate pe planeta asta a fost stagiul militar obligatoriu.

Pentru cei mai tineri, până în 2007, după ce terminai cu școala sau cu facultatea, trebuia să te duci la oaste, pentru un an cei care nu făceau și facultate și pentru 6 luni, în cazul în care terminai studii superioare.

Stagiul militar obligatoriu era pragul în care un băiat devenea bărbat. Dacă cumva nu făceai armata, erai un fel de paria, atât în ochii gagicilor dar mai ales în fața părinților acestora. Nu conta că stăteai încă cu părinții și erai o pramatie de primă clasă, era important să faci armata ca să fii bărbat.

Acum armata s-a înlocuit cu barba. Dacă e mare și stufoasă, cam ca de pustnic, ești bărbat. Zice-se.

Eu am avut noroc, am scăpat la mustață, doar pentru că am făcut o facultate care nu mi-a folosit la nimic, dar am destui amici care au făcut armata și s-au întors de acolo mai mult porniți împotriva țării decât mânați în luptă pentru apărarea ei, la un moment dat.

Nu știu exact cum era combinația, dar, pe scurt, era test de bărbăție să ajungi acolo și să primeși ordine de culcat/sculat de la un semianalfabet sau să fii la discreția vreunuia care te-a auzit că ții cu Poli Timișoara și el era din Arad.

Pentru mine e o chestie mai mult decât bună că s-a abolit tâmpenia asta. O dată pentru că eu consider că este o treabă de care trebuie să se ocupe profesioniștii și a doua oară pentru că patriotismul nu trebuie băgat cu forța pe gâtul populației.

Am scris asta pentru că am auzit azi doi vecini nostalgici ai „armatei” și cum tineretul din ziua de azi e cu capul în nori și nu se mai poate pune bază pe el.

Să punem acid, aș fi completat eu, dar am zâmbit și am mers mai departe.

Erau, ce-i drept, mult mai aproape de centenar decât de majorat.

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Pe mine m-au chemat la recrutare, apoi la incorporare unde m-am dus cu o adeverinta de facultate.
  Au notat-o pe dosar si m-au internat o saptamana in spitalul militar pentru investigatii, iar la finalul saptamanii m-au chemat la o comisie ce a considerat ca n-am ce cauta in armata nici dupa ce termin facultatea asa ca mi-au dat livret de „apt-necombatant”.
  Doi ani mai tarziu au si renuntat la armata obligatorie.

 2. #2 Comentariu nou

  Pentru parintii fetelor, experienta armatei in cazul pretendentilor era garantia ca stiu sa execute rapid si eficient ordine, deci erau sanse pentru o casnicie fericita 🙂

 3. #3 Comentariu nou

  Legat de partea cu barba stufoasă, am belit-o… Nici armata n-am făcut-o… CE MĂ FAC???

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.