Una dintre cele mai nasoale chestii care au fost vreodată inventate pe planeta asta a fost stagiul militar obligatoriu.

Pentru cei mai tineri, până în 2007, după ce terminai cu școala sau cu facultatea, trebuia să te duci la oaste, pentru un an cei care nu făceau și facultate și pentru 6 luni, în cazul în care terminai studii superioare.

Stagiul militar obligatoriu era pragul în care un băiat devenea bărbat. Dacă cumva nu făceai armata, erai un fel de paria, atât în ochii gagicilor dar mai ales în fața părinților acestora. Nu conta că stăteai încă cu părinții și erai o pramatie de primă clasă, era important să faci armata ca să fii bărbat.

Acum armata s-a înlocuit cu barba. Dacă e mare și stufoasă, cam ca de pustnic, ești bărbat. Zice-se.

Eu am avut noroc, am scăpat la mustață, doar pentru că am făcut o facultate care nu mi-a folosit la nimic, dar am destui amici care au făcut armata și s-au întors de acolo mai mult porniți împotriva țării decât mânați în luptă pentru apărarea ei, la un moment dat.

Nu știu exact cum era combinația, dar, pe scurt, era test de bărbăție să ajungi acolo și să primeși ordine de culcat/sculat de la un semianalfabet sau să fii la discreția vreunuia care te-a auzit că ții cu Poli Timișoara și el era din Arad.

Pentru mine e o chestie mai mult decât bună că s-a abolit tâmpenia asta. O dată pentru că eu consider că este o treabă de care trebuie să se ocupe profesioniștii și a doua oară pentru că patriotismul nu trebuie băgat cu forța pe gâtul populației.

Am scris asta pentru că am auzit azi doi vecini nostalgici ai „armatei” și cum tineretul din ziua de azi e cu capul în nori și nu se mai poate pune bază pe el.

Să punem acid, aș fi completat eu, dar am zâmbit și am mers mai departe.

Erau, ce-i drept, mult mai aproape de centenar decât de majorat.